odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Szaszłyki

Moje ulubione danie z grilla. Pyszne, aromatyczne mięso z solidną porcją warzyw :) Do tego obowiązkowo sos czosnkowy lub inny ulubiony, trochę trawki, słońca i nic więcej do szczęścia nie potrzeba ;) Polecam serdecznie.

szaszłyki

Składniki na szaszłyki: na około 12 sztuk

  • 3 filety z kurczaka (około 500-600 g)
  • 6 kiełbas śląskich (około 500-600 g)
  • 1 wąska, długa cukinia
  • 1 duża papryka (czerwona lub żółta)
  • 1 duża cebula

na marynatę:

  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka przyprawy do grilla
  • 1 łyżka czubrycy czerwonej lub zielonej
  • 1/2 łyżeczki soli

do warzyw:

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki ziół dalmatyńskich

Wszystkie składniki marynaty do mięsa wymieszać.

Filet z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w niedużą kostkę. Kiełbasę pokroić w grubsze plasterki. Kurczaka i kiełbasę zalać marynatą, dokładnie wymieszać. Odstawić pod przykryciem do lodówki na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc).

Cukinie pokroić w plastry, paprykę i cebulę w kostkę. Warzywa (oprócz cebuli) polać oliwą z oliwek i oprószyć ziołami dalmatyńskimi, wymieszać. Następnie nadziewać mięso i kiełbasę na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami. Patyczki dobrze jest namoczyć przez 1 godzinę w wodzie przed nadzianiem, nie spalą się podczas pieczenia. Piec na grillu lub w piekarniku.

Podawać z sosem czosnkowych lub słodko-kwaśnym lub innym ulubionym.

szaszłyki

A na deser idealnie pasuje sernik na zimno z brzoskwiniami :) Mniam ;)

poniedziałek, 23 lipca 2012, anetin

Polecane wpisy