|
Blog > Komentarze do wpisu
Domowy cukier waniliowyNajlepszy i najtańszy cukier waniliowy a do tego pozbawiony sztucznych dodatków :))) Nadaje wypiekom (i nie tylko) niesamowitego aromatu i zapachu. Polecam!!! Przepis zaczerpnięty ze strony Dorotus. Składniki:
Cukier wsypać do szczelnego słoiczka. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać nasionka, rozetrzeć w palcach z odrobiną cukru, żeby pozbyć się grudek, wsypać do słoika. Puste laski wanilii przeciąć na 2,3 części, włożyć do pojemnika. Zamknąć słoik, energicznie wstrząsnąć, dokładnie mieszając zawartość. Cukier jest gotowy do użycia po 1-2 tygodniach. W międzyczasie można słoiczkiem kilkakrotnie wstrząsać. Zawartość słoiczka można uzupełniać świeżym cukrem i co jakiś czas świeżymi, przekrojonymi wzdłuż strąkami wanilii. piątek, 31 sierpnia 2012, anetin
|