odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Domowy cukier waniliowy

Najlepszy i najtańszy cukier waniliowy a do tego pozbawiony sztucznych dodatków :)))  Nadaje wypiekom (i nie tylko) niesamowitego aromatu i zapachu. Polecam!!!

w zaciszu mojej kuchni

Przepis zaczerpnięty ze strony Dorotus.

Składniki:

  • 2 szklanki drobnego cukru
  • 1 laska wanilii

Cukier wsypać do szczelnego słoiczka. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać nasionka, rozetrzeć w palcach z odrobiną cukru, żeby pozbyć się grudek, wsypać do słoika. Puste laski wanilii przeciąć na 2,3 części, włożyć do pojemnika. Zamknąć słoik, energicznie wstrząsnąć, dokładnie mieszając zawartość.

Cukier jest gotowy do użycia po 1-2 tygodniach.

W międzyczasie można słoiczkiem kilkakrotnie wstrząsać. Zawartość słoiczka można uzupełniać świeżym cukrem i co jakiś czas świeżymi, przekrojonymi wzdłuż strąkami wanilii.

piątek, 31 sierpnia 2012, anetin

Polecane wpisy

  • Gruszki w syropie

    Na pyszne ciasto, na przykład murzynka z gruszkami , będzie w zimie jak znalazł ;) Składniki: gruszki goździki cytryna lub kwasek cytrynowy zalewa: 1 l wody 500

  • Puree z dyni - na kilka sposobów

    Puree z dyni, niezwykle przydatne przy różnego rodzaju wypiekach i nie tylko. Możemy zrobić na kilka sposobów i wybrać najwygodniejszy dla siebie :) 1. Ugotować

  • Przecier pomidorowy

    Nie ma to, jak w środku zimy prawdziwa pomidorowa z prawdziwych pomidorów, polskich, dojrzewających w słońcu :) Po to właśnie ten przecier :) Jest też świetną b