odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Ekstrakt waniliowy

Świetny do aromatyzowania, wystarcza odrobina a ciasto lub ciasteczka nabierają ciekawego posmaku. Jest bardzo wydajny, buteleczka wystarcza na długo. Polecam!!! U mnie w kuchni nigdy go nie brakuje ;)

Laski wanilii polecam kupować na allegro, cena jest tam dużo niższa niż w sklepach.

 w zaciszu mojej kuchni

Przepis znaleziony u Dorotus.

Składniki:

  • 3 laski wanilii
  • 1 szklanka wódki (lub rumu, ale wtedy ekstrakt będzie słodszy)

Strąki wanilii przeciąć wzdłuż na pół, ale nie do końca, końcówki pozostawić złączone (nie wyskrobywać nasionek!). Umieścić w słoiczku (można strąki przeciąć na 2,3 części gdyby nie chciały się zmieścić). Nalać wódki do całkowitego przykrycia strąków. Zakręcić słoiczek, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu (ale nie w lodówce!), co jakiś czas energicznie wstrząsając.

Ekstrakt osiągnie pełen aromat po 2 miesiącach. Można przechowywać przez lata. Po zużyciu połowy ekstraktu warto słoiczek uzupełnić alkoholem i trochę poczekać dla wzmocnienia aromatu.

Uwaga: nie dodawać ekstraktu do gorących płynów, ponieważ alkohol wyparuje razem z częścią aromatu wanilii.

piątek, 31 sierpnia 2012, anetin
Tagi: alkohol

Polecane wpisy