odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Pulpety z cukinią w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Fajny sposób na przemycenie warzyw dla mięsożerców ;) Bardzo smaczne, aromatyczne pulpety, z solidną porcją sosu. Pasują świetnie do ryżu, ziemniaków, pyz, makaronów i klusek. Polecam serdecznie :)

 w zaciszu mojej kuchni

Inspiracją był dla mnie przepis z blogu Cafe Babilon, zmodyfikowałam według swojego gustu.

Składniki: na około 14 pulpetów

  • 1-2 małe cukinie, około 300-400 g
  • 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
  • 1 czerstwa kajzerka + mleko do namoczenia
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta chili
  • szczypta pieprzu

na sos:

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 500 ml zagęszczonego soku pomidorowego z kartonika (lub przecieru pomidorowego)
  • sól, pieprz



Cukinię dokładnie umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z 1 płaską łyżeczką soli, odstawić na około 1 godzinę, żeby puściła sok. Po tym czasie cukinię dokładnie(!) odcisnąć z płynu.

W międzyczasie obrać pieczarki, umyć, zetrzeć w plasterki na tarce. Na maśle zeszklić 1 cebulę, pokrojoną w drobną kostkę oraz rozgnieciony czosnek. Następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu aż z pieczarek odparuje płyn. Pod koniec dodać sól i pieprz oraz wlać sok pomidorowy, zagotować.

Do mięsa dodać odciśniętą z soku cukinię, bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, cebulę startą na tarce o małych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość wyrobić na jednolitą masę. Następnie formować w rękach nieduże pulpeciki i wkładać je do gotującego się sosu pomidorowo-pieczarkowego. Dusić pod przykryciem na małym płomieniu przez około 30-40 minut. Pod koniec ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku.

wtorek, 04 września 2012, anetin

Polecane wpisy