odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Gołąbki bez zawijania

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
  • do przyprawienia mięsa: 1/2 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki kaszy manny
  • mąka do obtaczania (użyłam pszenną pełne ziarno)
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego lub zagęszczonego soku pomidorowego (mój ulubiony w kartoniku z primo gusto)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • do przyprawienia sosu: sól, pieprz, cukier, słodka papryka
  • olej i masło do smażenia

Kapustę drobno poszatkować (ja wrzucam do malaksera), posolić, odstawić na ok. 20 min.

Mięso posolić, popieprzyć, doprawić słodką papryką. Następnie dodać jajka, kaszę mannę i kapustę odciśniętą z nadmiaru soku. Wyrobić na jednolitą masę. Następnie formować klopsiki (ręce można zwilżyć wodą, nie będą się kleiły), obtaczać w mące i wkładać na rozgrzany olej. Smażyć z każdej strony na rumiano.

Usmażone gołąbki zalać 0,5 litra gorącej wody. Dodać ziele angielskie, pieprz w kulkach i listki laurowe. Dodać cebulkę z czosnkiem podsmażone na maśle. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 20 min. Następnie dodać przecier pomidorowy i koncentrat, dusić kolejne 10 min. Na koniec sos doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem.

czwartek, 20 grudnia 2012, anetin

Polecane wpisy