odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Placuszki bananowe

Pyszny sposób na przejrzałe banany :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki: na około 25 placuszków

  • duże opakowanie kefiru naturalnego (400 g)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego (30 g)
  • 2 i 1/4 szklanki mąki (300 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • duża szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 banany, mocno dojrzałe (około 500-600 g)

W misce wymieszać ze sobą kefir, roztopione masło i jajka. Do drugiej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier waniliowy, cynamon i sól, wymieszać. Zawartość obu misek połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać na gładką masę, bez grudek (będzie dosyć gęsta), najlepiej metalową rózgą. Można odstawić na 15-30 minut, chociaż nie jest to niezbędne ;) Na koniec dodać banany rozgniecione widelcem.

Placuszki smażyć na minimalnej ilości rozgrzanego tłuszczu na rumiano z każdej strony. 1-2 łyżki ciasta na 1 placuszek. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać oprószone cukrem pudrem lub z konfiturą lub polane śmietaną.

w zaciszu mojej kuchni

piątek, 21 grudnia 2012, anetin

Polecane wpisy

Komentarze
2012/12/22 10:30:33
uwielbiam i placuszki i banany, poświętach na pewno wypróbuję Twój przepis bo na zdjęciu placuszki wyglądają na przepyszne, pozdrawiam