odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Prażone jabłka

Warto zawsze mieć w zapasach słoiczek z musem jabłkowym. Świetny jako dodatek do naleśników, rogalików, ciasteczek. Albo do podjadania prosto ze słoika ;)  Żeby nie było nudno u mnie w trzech wersjach :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 5 kg jabłek
  • 1/2 szklanki wody
  • opcjonalnie: cukier do smaku, jeżeli jabłka były bardzo kwaśne

Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki a następnie na mniejsze kawałki, włożyć do dużego garnka. Do pokrojonych jabłek wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć płomień i powoli smażyć aż większość jabłek się rozpadnie a woda odparuje (u mnie zajęło to ok. 30 min). Usmażone jabłka przełożyć do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcić, postawić do góry dnem. Zostawić do wystygnięcia.

Ja pod koniec smażenia podzieliłam masę jabłkową na trzy części i do każdej dodałam ulubione dodatki.

DODATKI:

wersja nr 1:

  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki rodzynek, sparzonych wrzątkiem i odsączonych

wersja nr 2:

wersja nr 3:

  • galaretka (proszek), u mnie brzoskwiniowa

Każdą część uprażonych jabłek przełożyć do osobnego rondelka, dodać dodatki, podsmażyć kilka minut na małym płomieniu. Przełożyć do wyparzonych słoików, odstawić do góry dnem do wystygnięcia. U mnie wyszły w sumie 4 słoiczki o pojemności ok. 700ml.

  w zaciszu mojej kuchni      w zaciszu mojej kuchni

 

czwartek, 06 grudnia 2012, anetin

Polecane wpisy

Komentarze
blenda2007
2012/12/06 11:46:12
jakie śliczne ozdobki na słoiki :)