odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Puszyste placuszki na kwaśnej śmietanie

Bardzo puszyste, delikatne, kremowe placuszki. Nie chłoną zbytnio tłuszczu. Bez grama proszku do pieczenia czy sody a dzięki ubitym białkom jajka ładnie rosną w trakcie smażenia.

 w zaciszu mojej kuchni

Przepis znalazłam na blogu Z kotła BabyLucy, odrobinę zmodyfikowałam proporcje.

Składniki: na ok. 25 sztuk

  • 5 jajek
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (200 g)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka wymieszać ze śmietaną i cukrem pudrem. Następnie dodać przesianą mąkę, wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką.

Ciasto nakładać łyżką na minimalną ilość rozgrzanego oleju, uformować w okrągły placuszek. 1 łyżka ciasta = 1 placuszek. Podawać z cukrem pudrem, dżemem, jogurtem, owocami.

niedziela, 09 grudnia 2012, anetin

Polecane wpisy

Komentarze
blenda2007
2012/12/10 08:06:38
MNIAM:)