odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Babka pomarańczowa na białkach

Bardzo smaczna babka, wilgotna i aromatyczna. Fajny sposób na wykorzystanie białek zalegających w zamrażalniku ;) Tak szybko jak powstała tak też szybko zniknęła - pochłonęliśmy ją w ciągu jednego wieczora :)

w zaciszu mojej kuchni

Przepis z blogu Cukiernicze kreacje Charlotte, zmniejszyłam ilość cukru.

Składniki:

  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (200 g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru (170 g)
  • 150 ml mleka
  • 6 białek (200 ml)
  • szczypta soli

            w zaciszu mojej kuchni     w zaciszu mojej kuchni

Pomarańczę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem. Skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, wymieszać, odstawić.

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać skórkę z pomarańczy i stopniowo, małym strumieniem wlewać mleko, cały czas ucierając aż masa stanie się jednolita. Następnie partiami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, po jednej łyżce. Utrzeć do dokładnego połączenia się składników. 

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. 1/3 piany dodać do ciasta i dokładnie, ale też delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać resztę piany, wymieszać łyżką.

Formę (u mnie keksówka o długości 28 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać.

Piec w 180 st przez ok. 35 - 40 min (do tzw. suchego patyczka).

Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić. Następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Wierzch można przykryć lnianym, kuchennym ręcznikiem, żeby babka zachowała wilgotność.

Po ostudzeniu babkę można polukrować i obsypać kandyzowaną skórką pomarańczową lub oblać gorzką czekoladą.

Składniki na lukier:

  • 2 łyżki wody
  • kilka kropel soku z cytryny
  • ok. 1/2 szklanki cukru pudru

Wodę i sok z cytryny wymieszać w miseczce. Dodawać stopniowo przesiany cukier puder, ucierać grzbietem łyżki, do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji. Powinna być dosyć gęsta.

w zaciszu mojej kuchni

środa, 23 stycznia 2013, anetin

Polecane wpisy

Komentarze
blenda2007
2013/01/24 08:40:59
SUPER WYGLADA:)
-
shimizu_san
2013/01/27 10:21:32
Przepis wygląda na prosty i smaczny.
Akurat mam zalegające białka w zamrażalniku, więc chętnie wypróbuję. Tym bardziej, że lubię tego typu ciasta :)