odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb maślany

Smaczny, codzienny chleb, z chrupiącą skórką i miękkim miąższem. Z ciastem fajnie się pracuje, nie klei się za bardzo, ładnie wyrasta. Polecam.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 4 niepełne szklanki mąki (500 g) - może być pszenna, lub pół na pół z pełnoziarnistą lub orkiszową - u mnie z dodatkiem orkiszowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/4 szklanki letniej wody (lub pół na pół z mlekiem)
  • 15 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • 60 g masła
  • 1/2 łyżeczki oleju - do wysmarowania miski

     w zaciszu mojej kuchni      w zaciszu mojej kuchni

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Na środku zrobić dołek, do którego wlać 1/4 letniej(!) wody, wkruszyć drożdże, dodać cukier. Zawartość dołka delikatnie wymieszać, wierzch oprószyć mąką. Odstawić na ok. 20 min aż drożdże ruszą a zaczyn wyrośnie.

Masło roztopić, przestudzić.

Do miski z wyrośniętym zaczynem wlać resztę letniej wody oraz roztopione masło (może być letnie), wymieszać łyżką. Następnie ciasto przełożyć na blat, wyrabiać aż zrobi się gładkie i elastyczne, ok. 5 min. Na koniec ciasto uformować w kulę, przełożyć do lekko naoliwionej miski. Odstawić pod przykryciem na ok. 1,5 godz. do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, krótko wyrobić. Uformować bochenek, przełożyć do koszyka obsypanego mąką, złączeniem go góry. Przykryć lnianym ręcznikiem, odstawić na ok. 1 godz. do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 220 st. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć delikatnie bochenek. Tuż przed włożeniem do piekarnika naciąć wierzch pod skosem. Piec ok. 35-40 min do zrumienienia skórki. Wnętrze piekarnika w trakcie pieczenia spryskać kilka razy wodą.

w zaciszu mojej kuchni

sobota, 12 stycznia 2013, anetin

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/15 20:40:26
ojej jaki cudny, zauroczona jestem tym chlebkiem - jutro koniecznie robię
-
2013/01/17 17:34:03
Jestem wielką fanką domowego pieczywa. Ten chleb wygląda znakomicie!