odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb z ziemniakami

Dodatek ziemniaków nie jest wyczuwalny w smaku, za to chleb zyskuje wilgotność i dłużej zachowuje świeżość. Ciężki, z miękkim miąższem i chrupiącą skórką. Bardziej pasuje raczej do wędliny i sera niż słodkiej konfitury. Polecam :)

w zaciszu mojej kuchni

Zainspirowałam się przepisem Tatter, poniżej podaję swoją, dosyć mocno zmodyfikowaną wersję.

Składniki na zaczyn:

  • 100 ml letniej wody
  • duża szczypta świeżych drożdży (0,03 g)
  • 1 czubata szklanka mąki (150 g)
  • 1/2 łyżeczki soli (3 g)

Drożdże rozpuścić w wodzie. Następnie dodać przesianą mąkę i sól, dokładnie wymieszać - można zagnieść ręką, zaczyn ma bardzo gęstą konsystencję. Włożyć do miseczki, przykryć szczelnie folią. Odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (280 g), dałam pół na pół zwykłą pszenną z pszenną z pełnego ziarna
  • 1/2 szklanki mąki żytniej (70 g)
  • płaska łyżeczka soli (6 g)
  • niepełna szklanka letniej wody (200 ml)
  • 1 łyżka świeżych drożdży (6 g)
  • 1/2 szklanki ziemniaków (100 g) ugotowanych, pogniecionych widelcem i wystudzonych
  • cały zaczyn

w zaciszu mojej kuchni  w zaciszu mojej kuchni  w zaciszu mojej kuchni

Mąki przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Następnie wlać wodę, pokruszyć drożdże, dodać ziemniaki, wyrobić ciasto. Następnie partiami dodawać zaczyn, zagniatać ciasto. Ja całość wymieszałam mikserem, ponieważ ciasto było bardzo klejące ( skręconymi mieszadłami).

Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. W połowie czasu wyrastania ciasto wyjąć z miski na oprószony mąką blat, krótko wyrobić.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Uformować okrągły bochenek. Miskę wyłożyć flanelowym ręcznikiem kuchennym, obsypać mąką. Włożyć ciasto złączeniem u góry. Odstawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę.

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 230 st.

Wyrośnięty bochenek przełożyć delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Naciąć wierzch pod skosem ostrym nożem.

Piec ok. 35 - 40 min. Po 15 min zmniejszyć temperaturę na 200 st. W trakcie pieczenia piekarnik kilka razy spryskać wodą, ja używam do tego zraszacza do kwiatów ;)

Wystudzić na kratce. Smacznego :)

w zaciszu mojej kuchni

niedziela, 20 stycznia 2013, anetin

Polecane wpisy

Komentarze
zjedz_mnie
2013/01/20 11:05:36
Z ziemniakami... nie piekłam. Wygląda super, ładne dziurki, ładnie wyrośnięty i ta zachęcajaca recenzja - chrupiąca skórka, chyba trzeba druknąć przepis i wypróbować:)
-
blenda2007
2013/01/20 13:03:24
ciekawie ciekawie:)
-
teletombola1
2013/01/20 13:40:36
łoj, aż zapachniało mi świeżym chlebem... ;)
-
shimizu_san
2013/01/22 09:27:55
Piękny chlebek. Też słyszałam o tym sposobie z ziemniakiem, ale jeszcze nie próbowałam :)