odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Łabędzi puch

Biszkopt przełożony masą kokosowo-maślaną z pyszną posypką kokosową. Słodki smak kokosu przełamany kwaskowatymi porzeczkami. A najciekawszym składnikiem w tym cieście jest dodatek czerstwych bułek w masie. Byłam bardzo ciekawa, jak to będzie smakować. Było warto spróbować. Mąż stwierdził, że za to ciasto powinnam dostać oscara ;)  Córka też okazała się wielkim smakoszem kokosu i zajadała ze smakiem, skrupulatnie omijając czarne porzeczki ;) Natomiast Syn w ogóle nie chciał spróbować, ale jest przeziębiony, więc może dlatego.

w zaciszu mojej kuchni

Przepis z blogu Pieguska, trochę zmodyfikowany.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek, osobno białka i żółtka
  • 3/4 szklanki cukru pudru (120 g)
  • 1 łyżka cukru z wanilią (16 g)
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier puder i cukier z wanilią, utrzeć aż masa stanie się gładka i szklista, a cukier rozpuści się. Następnie dodawać po kolei żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Na końcu dodać gorącą wodę i olej, krótko wymieszać mikserem. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką.

Blaszkę (u mnie o wymiarach 20x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, równomiernie rozprowadzić. Piec w 180 st przez ok. 20 min. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni

Składniki na masę kokosową:

  • 2 małe czerstwe bułki
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru (100 g)
  • 1 łyżka cukru z wanilią (16 g)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 kostka miękkiego masła (250 g)
  • 4 łyżki alkoholu (opcjonalnie) - u mnie likier tiramisu

Bułki namoczyć w 2 szklankach mleka, poczekać aż zmiękną. Następnie dokładnie rozgnieść widelcem.

Pozostałą szklankę mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem z wanilią. Następnie dodać bułki i wiórki kokosowe. Gotować na małym płomieniu przez 5 min aż masa zgęstnieje, często mieszając, żeby nie przypaliła się. Odstawić do wystudzenia, od czasu do czasu można przemieszać.

Masło utrzeć na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać po 1 łyżce masy kokosowej oraz alkohol, cały czas ucierając do dokładnego połączenia się składników.

Składniki na posypkę kokosową:

  • 2 łyżki masła (30 g)
  • 2 łyżki mleka
  • 1/3 szklanki cukru (80 g)
  • 100 g wiórków kokosowych

Masło rozpuścić na patelni, dodać mleko, wymieszać. Następnie dodać cukier i wiórki kokosowe, smażyć na małym płomieniu cały czas mieszając, do uzyskania złotego koloru (ok. 5 - 7 min). Lekko przestudzić.

Ponadto:

  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (280 g)
  • szklanka czarnych porzeczek (opcjonalnie) - u mnie mrożone, uprzednio rozmrożone

WYKONANIE

Wystudzony biszkopt przekroić na 2 blaty. Pierwszy blat posmarować dżemem porzeczkowym, posypać porzeczkami. Na to wyłożyć połowę masy kokosowej, równomiernie rozprowadzić. Przykryć drugim biszkoptem, na którym rozsmarować pozostałą masę kokosową. Wierzch przykryć ciepłą posypką kokosową, delikatnie uklepać dłońmi. Schłodzić w lodówce.

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

wtorek, 15 stycznia 2013, anetin

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/15 11:51:07
Uwielbiam to ciasto! Pozdrawiam i zapraszam do mnie:)
-
2013/01/15 12:00:40
Wygląda przepysznie! Uwielbiam kokosy. :)
-
dogsonx
2013/01/15 13:01:06
cudownie wygląda!! Faktycznie jak taki puszek :)
-
zjedz_mnie
2013/01/17 14:30:56
Mąż się nie podlizywał, ciasto wygląda super apetycznie. Twój opis sprawił, że nawet wyobraziłam sobie smak:)
-
mismakuje
2013/01/18 17:28:24
Wygląda rewelacyjnie, jestem bardzo ciekawa takiego połączenia smaków.