odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Tortilla z kurczakiem kebab i warzywami

U mnie kolejna odsłona domowego fast foodu. Tym razem placki tortilli z aromatycznym kurczakiem i warzywami. Co prawda wałkowanie placków musiałam oddać w ręce Męża, ponieważ ja nie dałam rady rozwałkować ich bardzo cienko, ale warto było trochę się nad nimi pomęczyć ;) Było pysznie :) Polecam.

 w zaciszu mojej kuchni

Przepis znalazłam na forum Cincin, podaję zmodyfikowaną wersję.

Składniki na tortille: na 10 placków o średnicy około 28 cm

  • 1 i 1/4 szklanki gorącej wody
  • 100 g smalcu
  • 3 i 3/4 szklanki mąki (500 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Do gorącej wody dodać smalec pokrojony na mniejsze kawałki, wymieszać aż się rozpuści. Poczekać aż trochę przestygnie - ma być bardzo ciepłe, ale nie parzące. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać. Dodać ciepłą wodę z roztopionym smalcem, wymieszać łyżką. Następnie ciasto przełożyć na blat, wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić pod przykryciem na około 1 godzinę.

Następnie ciasto krótko wyrobić, uformować wałek, podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę. Rozwałkować bardzo cienko (u mnie na ok. 2 mm grubości), formując okrągły placek. Przełożyć za pomocą wałka na suchą (!), rozgrzaną patelnię (ja używam ceramicznej). Smażyć krótko z każdej strony, na średnim płomieniu, po ok. 30-40 sekund, do momentu aż na cieście zaczną pojawiać się jasnobrązowe plamki. Usmażone placki tortilli układać jeden na drugim, za każdym razem przykrywać wilgotną ściereczką - dzięki temu nabiorą miękkości. Odstawić do przestudzenia (na około 30 minut, przez ten czas powinny również zmięknąć).

   w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni

Składniki na farsz:

  • 2 filety z kurczaka, ok. 500 g (może być również schab)
  • 2 łyżki przyprawy kebab/sharma
  • 1/4 szklanki oleju
  • mała sałata, porwana na kawałki
  • 2 pomidory, sparzone i obrane ze skórki, pokrojone w półplasterki
  • 1 mała cebula czerwona, pokrojona w półplasterki
  • ogórek zielony lub kilka małych ogórków konserwowych, pokrojone w plastry
  • 1 pęczek rzodkiewek, pokrojone w plastry
  • 1 pęczek szczypiorku, drobno posiekany
  • ketchup
  • sos czosnkowy

Składniki na sos czosnkowy:

  • małe opakowanie jogurtu naturalnego (około 200 g)
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą w miseczce. Odstawić do lodówki.

Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w niezbyt dużą kostkę. W oleju wymieszać przyprawę do kebaba, polać tym kurczaka, dokładnie wymieszać. Odstawić pod przykryciem do lodówki na minimum 1-2 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie kurczaka z przyprawami przełożyć na suchą, rozgrzaną patelnię, usmażyć (około 15 minut). Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Placek tortilli posmarować odrobiną ketchupu, na to ułożyć warzywa oraz kurczaka. Całość polać obficie sosem czosnkowym. Boki tortilli zawinąć tworząc 'kieszonkę', dół zawinąć w folię aluminiową, która całość przytrzyma na miejscu.

Tak przygotowane tortille poukładać na blaszce, podpiec krótko w piekarniku, około 5 min w 200 stopni.

Smacznego :)

w zaciszu mojej kuchni

poniedziałek, 28 stycznia 2013, anetin

Polecane wpisy

Komentarze
dogsonx
2013/01/28 11:33:12
mmmm ale dawno nie jadłam takie tortilki
-
shimizu_san
2013/02/01 13:48:12
Uwielbiam wszelkiego radzaju domowy fast food, tortilli również dawno nie jadłam, więc to najlepsza okazja by przypomnieć sobie jej smak ;)