odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladowe ciasto tortowe

To ciasto jest świetne: ładnie wyrasta, idealnie się kroi, no i przede wszystkim super smakuje. Mocno czekoladowe z lekko kawową nutką. Ciasto robiłam przy okazji torciku cappucino. Na pewno będę częściej korzystać z tego przepisu przy okazji innych ciast tortowych, więc wstawiam osobny wpis. Fajnie będzie się komponowało z wiśniami lub malinami :)

w zaciszu mojej kuchni

Podane proporcje są maksymalnie na 2 blaty ciasta na tortownicę o średnicy 24 cm lub blaszkę o wymiarach 21x25 cm

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
  • 1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka gorącej wody
  • 3/4 szklanki cukru pudru (150 g)
  • 6 dużych jajek, osobno żółtka i białka
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej (150 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masło ucierać aż zrobi się jasne i puszyste, następnie dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodawać po kolei: kawę rozpuszczoną w gorącej wodzie, partiami cukier, pojedynczo żółtka - za każdym razem masę ucierać do połączenia się składników. Następnie dodawać partiami przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, utrzeć do połączenia się składników. Na koniec dodać białka ubite na sztywno ze szczyptą soli, wymieszać delikatnie i dokładnie drewnianą łyżką.

Dno tortownicy (lub blaszkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, równomiernie rozprowadzić. Piec w 170 stopniach przez około 30-35 minut, do tzw. 'suchego patyczka'. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, oddzielić nożykiem boki od formy. Odwrócić papierem do góry, zdjąć ostrożnie papier. Zostawić w tej pozycji do wystudzenia - górka, która wyrosła przy pieczeniu wyrówna się. Całkowicie wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni



wtorek, 26 lutego 2013, anetin

Polecane wpisy