odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Zebra

Ciasto babkowe, bardzo puszyste i delikatne dzięki dodaniu napoju gazowanego. W smaku waniliowo-kakaowe, polewa czekoladowa pasuje tutaj znakomicie. Głównym atutem ciasta jest to, że bardzo ciekawie się prezentuje i długo zachowuje świeżość - na trzeci dzień było wciąż lekko wilgotne, puszyste i smaczne. Polecam serdecznie!

w zaciszu mojej kuchni

Inspirowałam się przepisem Ewy Wachowicz, podaję zmodyfikowaną wersję.

Składniki: wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej (!)

  • 5 dużych jajek, osobno białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 1 niepełna szklanka cukru (190 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • 1 szklanka wody gazowanej lub gazowanego napoju (250 ml) dałam sprite
  • 1 szklanka oleju (250 ml) dałam słonecznikowy
  • 3 szklanki mąki pszennej (420 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 2 łyżki mąki do jasnego ciasta
  • 2 łyżki kakao do ciemnego ciast
  • 1 łyżka miękkiego masła + 2 łyżki bułki tartej do wysmarowania blaszki

   w zaciszu mojej kuchni  w zaciszu mojej kuchni  w zaciszu mojej kuchni

Białka ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać partiami cukier i cukier waniliowy, ucierać kilka minut, aż cukier rozpuści się i nie będzie wyczuwalny, a piana stanie się gładka i lśniąca. Następnie dodawać kolejno żółtka, po jednym, za każdym razem miksować do połączenia się składników. Następnie do piany wlać wodę gazowaną (lub napój) oraz olej, wymieszać delikatnie i spokojnie drewnianą łyżką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ciasta. Całość wymieszać dokładnie, ale delikatnie i spokojnie drewnianą łyżką na jednolitą, gładką masę. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej mąkę, dokładnie wymieszać.

Tortownicę (u mnie o średnicy 24 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na środek wykładać na przemian po 2 łyżki jasnego ciasta i 2 łyżki ciemnego ciasta, aż do wyczerpania się składników. Ciasto wykładać dosyć szybko, będzie się rozlewało na brzegi tortownicy.

Piec w 180 stopniach przez około 40 minut, do tzw. 'suchego patyczka'. Po upieczeniu ciasto zostawić na 30 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie ciasto przełożyć na kratkę, zdjąć obręcz, zostawić do całkowitego wystudzenia.

Wystudzone ciasto udekorować polewą czekoladową: 60 g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z 30 g masła, dokładnie wymieszać. Gorącą polewą udekorować ciasto.

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

wtorek, 12 marca 2013, anetin

Komentarze
2013/03/12 14:48:44
Moja teściowa często robi takie ciasto, pyszne jest :)