|
Blog > Komentarze do wpisu
Kotlety z jajekSzczerze mówiąc dopiero niedawno wyczytałam o takim sposobie przyrządzania jajek a szkoda, bo bardzo smaczne i fajne danie. Na pewno będę w najbliższym czasie wypróbowywać inne wersje tych kotletów. Najlepszą rekomendacją jest to, że zjadł ze smakiem mój synek, który jeść lubi, ale jajek nie tyka w ogóle :) Inspirowałam się przepisem z Wielkiego Żarcia, podaję wersję zmodyfikowaną pod swój gust. Składniki: z podanych proporcji wyszło mi 7 kotletów
Czerstwą bułkę namoczyć w mleku aż zmięknie. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle. Ugotowane i wystudzone jajka drobno posiekać lub rozgnieść widelcem (ja wrzucam do malaksera). Dodać odciśniętą z nadmiaru mleka, rozdrobnioną bułkę, podsmażoną cebulkę oraz drobno posiekaną zieleninę i przyprawy. Całość wymieszać łyżką na jednolitą masę. W zwilżonych rękach formować niezbyt duże okrągłe kotlety, które obtaczać z każdej strony w bułce tartej i wkładać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na rumiano, po kilka minut z każdej strony. Podawać z surówką i ziemniakami lub pieczywem. U mnie z surówką z kapusty pekińskiej :) piątek, 29 marca 2013, anetin
Komentarze
nuxy
2013/03/29 15:37:42
jajkotlety! uwielbiam je, korzystam nawet z tego samego przepisu :) chyba na prawdziwe jajkotlety jest i tak tylko jeden słuszny przepis.. tylko mi się nigdy nie chciało lepić takich ślicznych równych placuszków, więc pooglądam sobie Twoje :)
2013/03/29 15:42:03
Podobają mi się, zrobię na pewno, zwłaszcza, że kompulsywnie nabyłam 30 jajek i jeszcze nie wpadłam na to, po co właściwie ;-)
(Nuxy, pozdrawiam, miło na Ciebie wpaść :-))
incoom
2013/04/03 13:23:55
ale pysznie wyglądają, chyba jutro wylądują na moim stole ;D
Pozdrawiam. 2013/04/11 23:25:45
...i zrobione :-) na dowód zdjęcie ---> u.42.pl/2JQe dziękuję za przepis :-)
|