odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczeń z filetu indyka

Tak przygotowane mięso świetnie nadaje się na obiad, a także jako wędlina na kanapkę czy dodatek do sałatki.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 1 filet z indyka, ok. 1 kg
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 10 suszonych śliwek

Składniki na marynatę:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego

   w zaciszu mojej kuchni  w zaciszu mojej kuchni  w zaciszu mojej kuchni

Wszystkie składniki marynaty wymieszać dokładnie w miseczce.

Filet z indyka nasmarować z każdej strony marynatą, związać sznurkiem wędliniarskim, żeby pieczeń zachowała ładny kształt w trakcie pieczenia. Włożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać. Tak przygotowane mięso włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Następnie do mięsa dołożyć cebulę pokrojoną w piórka, jabłko pokrojone w ósemki oraz suszone śliwki. Rękaw ponownie zawiązać. Piec w 200 stopniach przez około 1 godzinę (30 minut na każdy kilogram mięsa). Na 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, żeby mięso przyrumieniło się.

w zaciszu mojej kuchni

niedziela, 17 marca 2013, anetin
Tagi: owoce marynata

Polecane wpisy

Komentarze
babaluca1
2013/03/22 21:16:26
świetny pomysł na wędlinkę