odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Pizza z papryką, cukinią i szynką na cieście orkiszowym

Pyszna pizza pełna warzyw, na zdrowym cieście z dodatkiem mąki orkiszowej i otrąb. Ciasto wychodzi średnio grube, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Można je oczywiście bardziej rozwałkować, żeby uzyskać cienkie i chrupiące. Polecam!!!

w zaciszu mojej kuchni

Inspirację zaczerpnęłam z blogu Dorota smakuje, trochę pozmieniałam pod swój gust.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej (240 g) dałam orkiszową pełnoziarnistą
  • 2 szklanki mąki pszennej (280 g)
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody (330 ml)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek + 1/2 łyżeczki do wysmarowania miski

Mąki przesiać do miski, dodać otręby oraz sól, wymieszać. Na środku zrobić dołek, do którego wlać 1/2 szklanki ciepłej wody, wkruszyć drożdże oraz dodać cukier. Zawartość dołka delikatnie wymieszać. Odstawić na ok. 15 minut, aż drożdże 'ruszą' a zaczyn wyrośnie.

Następnie dodać resztę ciepłej wody oraz oliwę, wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blat i wyrabiać przez około 5 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania ciasto uformować w kulę, przełożyć do lekko naoliwionej miski. Odstawić pod przykryciem na około 1,5 godziny do wyrośnięcia (powinno co najmniej podwoić objętość).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, krótko wyrobić, uformować w dowolne kształty. Ja wałkuje bezpośrednio na papierze do pieczenia w kształt blachy piekarnikowej (30x35 cm). Środek cieniej, brzegi zostawiam lekko podwyższone.

    w zaciszu mojej kuchni  w zaciszu mojej kuchni  w zaciszu mojej kuchni

Dodatki:

  • sos pomidorowy, użyłam z tego przepisu
  • 150 g sera żółtego, startego na dużych oczkach
  • 100 g szynki, pokrojonej w kostkę
  • 1/2 małej cukinii (ok.150 g) pokrojonej w grubsze plasterki
  • 1/2 średniej papryki (ok.150 g), pokrojonej w cienki plasterki
  • opcjonalnie kilka oliwek
  • sos czosnkowy

Gotowe blaty ułożyć na blaszce, posmarować sosem pomidorowym. Następnie rozłożyć ser żółty, szynkę, cukinię oraz paprykę. Tak przygotowaną pizzę odłożyć na 10-15 min, żeby nabrała puszystości. W tym czasie rozgrzać piekarnik. Piec w 210 stopniach przez około 20-25 minut.

Podawać z sosem czosnkowym. Smacznego :)

w zaciszu mojej kuchni

czwartek, 14 marca 2013, anetin

Polecane wpisy

Komentarze
dogsonx
2013/03/14 14:29:00
Wygląda pięknie !!! Aż mam na nią ochotę !!
-
ewa_ciasteczkowakraina
2013/03/29 15:37:35
uwielbiam pizzę, a ta wygląda rewelacyjnie! ;)