odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Tort Motylek

Tort z okazji 2. urodzin mojej Córeczki. Brzoskwiniowy, z kremem z mascarpone i białą czekoladą, ozdobiony owocami. Bardzo smaczny, wilgotny, kolorowy, słodki. Goście zachwyceni, dzieci zachwycone, był ładną ozdobą stołu urodzinowego, więc spełnił swoje zadanie ;) Tort jest dosyć czasochłonny i trochę się przy nim napracowałam, ale było warto :) Polecam :)

 w zaciszu mojej kuchni

Inspiracją były dla mnie następujące przepisy: motylek: wielkie żarcie, wnętrze tortu: słodka magia od kuchni, biszkopt: wielkie żarcie, wszystkie z moimi modyfikacjami oczywiście ;)

Składniki na biszkopt: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 10 jajek, osobno białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 1 niepełna szklanka cukru (190 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (200 g)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (10 g)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (35 g)

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier i cukier waniliowy. Miksować kilka minut, aż cukier w pianie przestanie być wyczuwalny. Następnie dodawać po kolei żółtka, po jednym, za każdym razem miksować do połączenia się składników. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń wymieszać w miseczce. Następnie przesiać do ciasta, wymieszać delikatnie i spokojnie drewnianą łyżką.

Dno tortownicy (u mnie o wymiarach 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wykładać. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w 180 stopni przez około 40 minut, do tzw. 'suchego patyczka'. Po upieczeniu wyjąć gorący biszkopt z piekarnika, upuścić go na podłogę z wysokości około 50 cm, włożyć z powrotem do piekarnika. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach. Gdy biszkopt będzie już całkowicie wystudzony, oddzielić nożykiem boki od formy, wyjąć z tortownicy, przekroić na 3 blaty.

Składniki na mus brzoskwiniowy:

  • 2 puszki brzoskwiń w syropie (u mnie o wadze całkowitej 820 g każda)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Jedną puszkę brzoskwiń zblendować na gładki mus. Drugą puszkę brzoskwiń odsączyć i z uzyskanego soku odlać 1/2 szklanki, resztę wlać do zblendowanego musu. Brzoskwinie odłożyć, będą potrzebne później. Powinniśmy otrzymać około 900 ml gęstego płynu - przelać go do rondelka, podgrzać na niewielkim płomieniu aż do momentu wrzenia. Następnie zestawić z płomienia, wsypać galaretki, mieszać aż się rozpuszczą. Odstawić do wystudzenia.

  w zaciszu mojej kuchni      w zaciszu mojej kuchni 

Składniki na krem:

  • 2 tabliczki białej czekolady (200 g)
  • 500 g mocno schłodzonego serka mascarpone
  • 500 g śmietany kremówki

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do całkowitego wystudzenia. Serek mascarpone ubić ze śmietaną na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Na koniec dodać wystudzoną czekoladę, wymieszać na najniższych obrotach miksera, krótko(!), tylko do momentu połączenia się składników.

Składniki na poncz:

  • 1/2 szklanki soku brzoskwiniowego (odlanego wcześniej z zalewy z puszki)
  • 1/2 szklanki wody

Składniki ponczu wymieszać. Jeżeli tortu nie będą jadły dzieci 50 ml wody zastąpić wódką.

Dodatkowo:

  • mały słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok. 200 g)

Dżem przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek.

WYKONANIE

Biszkopt przeciąć na pół, odwrócić okrągłą częścią do siebie, tak żeby nadać kształt skrzydeł motyla. Na paterze położyć pierwsze 2 blaty biszkoptu, nasączyć 1/3 szklanki ponczu, nałożyć tężejący mus brzoskwiniowy. Mus musi być już dosyć zwarty, żeby nie wypływał, ale nie do końca stężały, żeby można go równo rozsmarować. Następnie nałożyć następne 2 blaty biszkoptu, nasączyć 1/3 szklanki ponczu, odłożyć do lodówki aż mus brzoskwiniowy całkowicie stężeje.

Następnie rozsmarować dżem porzeczkowy oraz nałożyć połowę kremu, równomiernie rozprowadzić. Brzoskwinie, które zostały nam z drugiej puszki pokroić w kostkę (kilka można zostawić do dekoracji!), ułożyć na kremie. Przykryć ostatnimi 2 blatami biszkoptu, nasączyć resztą ponczu. Boki oraz górę tortu wysmarować pozostałym kremem (trochę można zostawić do dekoracji). Dowolnie udekorować :)

U mnie dekoracja następująca: rozetki wyciskane szprycą z kremu, boki obsypane wiórkami kokosowymi, na wierzch poukładane owoce (brzoskwinie z puszki, kiwi, winogrono jasne i ciemne), na czułki 2 rurki, całość polana delikatnie galaretką cytrynową (lekko tężejącą).

Gotowy tort schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

poniedziałek, 18 marca 2013, anetin

Komentarze
2013/03/20 19:27:55
cudny, cudny, cudny - szkoda, że nie jestem Twoją córką :))
-
2013/03/21 15:43:08
:)