odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Bitki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Takie dania nasza rodzina lubi najbardziej. Miękkie, rozpływające się w ustach mięso i solidna porcja sosu :) Najlepsze odgrzane na następny dzień, gdy już wszystkie aromaty wymieszają się :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • około 1 kg mięsa wieprzowego (u mnie 800 g schabu)
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki wody (500 ml)
  • 10 kulek pieprzu
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • pieprz, sól, chili
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki do sosów (12-18%)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Mięso pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Jeżeli są bardzo duże można przekroić na pół. Każdy plaster lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące. Krótko obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Usmażone mięso ułożyć w głębokiej patelni, zalać wodą, zagotować. Następnie dodać pieprz w kulkach, ziele angielskie i listki laurowe. Dusić pod przykryciem na bardzo małym płomieniu przez około 30 minut.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Następnie dodać pieczarki pokrojone w cienkie plasterki, całość smażyć aż płyn z pieczarek odparuje. Pod koniec przyprawić do smaku solą, szczyptą pieprzu i szczyptą chili (opcjonalnie).

Usmażone pieczarki dodać do gotującego się mięsa, dusić dalsze 40-60 minut, aż mięso będzie miękkie i kruche.

Sos możemy zabielić śmietaną i zagęścić mąką, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z pyzami, kopytkami, kluskami śląskimi lub ziemniakami i surówką :)

w zaciszu mojej kuchni

piątek, 05 kwietnia 2013, anetin

Komentarze
2013/04/05 15:31:07
Też uwielbiam takie dania... te ziemniaki prawie pływające w sosie... mniam :)
-
2013/04/12 22:19:53
Ulubione danie mojego męża. On lubi tradycyjną kuchnię a ja lubię urozmaicać.