odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Puszyste placuszki z jogurtem owocowym

Placuszki wyszły bardzo puchate, wręcz biszkoptowe, aksamitne, nie chłoną za bardzo tłuszczu. Zrobiłam z podwójnej porcji, zniknęły w tempie ekspresowym :) Polecam serdecznie.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki: na około 20 placuszków

  • 1 duży gęsty jogurt owocowy, najlepiej z kawałkami owoców (u mnie 'Ale Owoc' Danone, 460 g)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oleju
  • duża szczypta soli
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

Wszystkie składniki wymieszać w misce na jednolitą masę, bez grudek. Odstawić na około 15 minut.

Placuszki smażyć na minimalnej ilości rozgrzanego oleju z obu stron na rumiano. Nakładać łyżką małe porcje ciasta, 1 łyżka = 1 placuszek. Można odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podawać z cukrem pudrem, dżemem lub śmietaną.

w zaciszu mojej kuchni

wtorek, 16 kwietnia 2013, anetin

Polecane wpisy

Komentarze
babaluca1
2013/04/16 18:57:20
wyglądają jak smażone obłoczki
-
ewa_ciasteczkowakraina
2013/04/16 21:29:11
cudnie wyglądają, rzeczywiście bardzo puszyste, mniam! :)