odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Marmurkowe babeczki z nutellą

Pyszne, puszyste, w smaku i konsystencji przypominające trochę babkę piaskową. Słodkie od kremu orzechowo-czekoladowego, na wierzchu lekko chrupiące, z fantazyjnymi zawijasami. Moje dzieci pokochały je od pierwszego kęsa :) Polecam serdecznie.

w zaciszu mojej kuchni 

Przepis z bardzo interesującego blogu Kuchnia nad Atlantykiem, podaję wersję zmodyfikowaną pod swój gust.

Składniki: na około 10-12 babeczek

  • 150 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru (110 g)
  • 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (200 g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • nutella, kilka łyżek

    w zaciszu mojej kuchni    w zaciszu mojej kuchni

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, kilka minut na wyższych obrotach miksera. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i po kolei, pojedynczo dodawać jajka, za każdym razem miksując do połączenia się składników. Następnie dodać ekstrakt waniliowy, zmiksować.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia przez sito, dodać sól, wymieszać. Dodawać po 1 łyżce do masy maślanej, za każdym razem miksując na średnich obrotach miksera do połączenia się składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem. Nakładać na spód po 1 łyżce ciasta, następnie po 1 łyżeczce nutelli. Górę przykryć resztą ciasta, do 3/4 wysokości foremki. Na wierzch wyłożyć po 1/2 łyżeczki nutelli, wykałaczką rozmazać w fantazyjne, marmurkowe wzorki.

Piec w 170 minut przez około 20 minut. Po upieczeniu przełożyć wraz z formą na kratkę, wystudzić.

w zaciszu mojej kuchni

czwartek, 09 maja 2013, anetin

Polecane wpisy

Komentarze
ewa_ciasteczkowakraina
2013/05/09 11:49:51
pięknie się prezentują, nie dziwię się dzieciakom, ze były zachwycone :)
-
wiktorkowa
2013/05/09 16:41:08
pyszności:) pięknie wyglądają i jakie wyrośnięte:)