|
Blog > Komentarze do wpisu
Orkiszowe ciasteczka z czekoladą i suszonymi owocamiPyszne, lekko kruche ciasteczka, które dzięki mąki orkiszowej, uzyskały specyficzny orzechowy posmak. Same w sobie nie są zbyt słodkie, więc dodatek rodzynek i czekolady idealnie je uzupełnia :) Fajnie będą się tutaj komponowały również suszone figi lub daktyle, zastępując niejako część cukru. Polecam. Inspirowałam się przepisem z blogu Słodkie Fantazje, poniżej podaję zmodyfikowaną wersję. Składniki: na 2 blaszki ciasteczek
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jajko i rum, zmiksować do połączenia składników. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól przesiać przez sito, wymieszać. Następnie partiami dodawać do masy maślanej, zmiksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Na koniec dodać gorzką czekoladę pokrojoną w drobną kostkę oraz rodzynki, wymieszać łyżką. Następnie nabierać łyżeczką małe porcje ciasta (wielkości orzecha włoskiego), które formować w rękach w kształt kulki. Ciasteczka układać w odstępach od siebie, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, od góry spłaszczać ręką lub widelcem. Piec w 180 stopni przez około 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia. wtorek, 14 maja 2013, anetin
Komentarze
wiktorkowa
2013/05/14 13:35:42
Oj jak bym Ci je porwała do kawy:)! koniecznie zapisuję ten przepis do zrobienia:)
ewa_ciasteczkowakraina
2013/05/15 13:34:23
Poproszę kilka tych ciasteczek :) wyglądają bardzo smacznie!
anetin
2013/05/16 11:33:23
Wiktorkowa, Ewa - chętnie bym Was poczęstowała, ale zostało już po nich tylko wspomnienie, chociaż robiłam z podwójnej porcji ;)
Baboluco - przecież domowe słodycze nie tuczą ;) |