odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Idealny deser na ciepłe, słoneczne dni :) Dzięki dodatkowi mascarpone ma gładką, kremową konsystencję. W smaku mocno brzoskwiniowy, ale można oczywiście użyć tutaj dowolnych owoców i galaretek. Ja zrobiłam na biszkopcie orzechowym, ale żeby było szybciej można spód wyłożyć zwykłymi ciastkami biszkoptowymi czy herbatnikami. Polecam serdecznie :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki na biszkopt: z tego przepisu, zmienione proporcje na 1 blat

  • 3 duże jajka, osobno białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru (55 g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki mąki pszennej (50 g)
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g orzechów włoskich, zmielonych na pył

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Następnie partiami dodawać cukier i cukier waniliowy, ubijać około 3 minuty, aż cukier rozpuści się, a piana będzie sztywna, gładka i lśniąca. Następnie dodawać po kolei żółtka, utrzeć do połączenia się składników. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać do piany. Orzechy przetrzeć przez sito, dodać do piany. Całość wymieszać delikatnie i dokładnie drewnianą łyżką.

Dno tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać ani nie smarować. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w 170 stopni przez około 15-20 minut, do tzw. suchego patyczka.

Zaraz po upieczeniu gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości około 50 cm na podłogę lub blat. Odłożyć do piekarnika, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach. Gdy biszkopt będzie całkowicie wystudzony, nożykiem oddzielić boki ciasta od formy, wyjąć z tortownicy, zdjąć papier, włożyć z powrotem do formy.

   w zaciszu mojej kuchni    w zaciszu mojej kuchni

Składniki na masę serową:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 750 g twarogu (użyłam gotowego na serniki, zmielonego, aksamitnego)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru waniliowego (32 g)
  • 1-3 łyżki cukru pudru (do smaku, w zależności, jak bardzo kwaśny był ser)

Obydwie galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Odstawić do wystudzenia. Twaróg i mascarpone zmiksować z cukrem, do połączenia się składników. Następnie małym strumieniem wlewać wystudzoną galaretkę, zmiksować na jednolitą i gładką masę. Odstawić na kilka minut do lodówki, żeby masa lekko stężała (szybko tężeje). Następnie wylać do tortownicy na biszkopt, odstawić do lodówki, żeby masa porządnie stężała (na około 1-2 godziny).

Dodatkowo:

  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • duża puszka brzoskwiń w syropie

Galaretkę rozpuścić w 450 ml wody, odstawić do wystudzenia.

Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w plasterki, poukładać na stężałej masie serowej. Na wierzch powoli, małym strumieniem lub za pomocą łyżki wylać wystudzoną galaretkę. Najlepiej, gdy galaretka zaczyna już powoli tężeć, ma konsystencję lakieru do paznokci. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego :)

w zaciszu mojej kuchni

poniedziałek, 06 maja 2013, anetin

Polecane wpisy

Komentarze
ewa_ciasteczkowakraina
2013/05/06 13:36:25
Wspaniały, dawno nie robiłam, pyszne jest! :)
-
babaluca1
2013/05/06 13:44:30
u mnie taki sernik znika szybciej niż cokolwiek innego a ten Twój wygląda super, nigdy nie dodawałam mascarpone - dzięki za podpowiedź
-
anetin
2013/05/06 14:14:07
Baboluco, znam jeszcze jeden świetny przepis na sernik na zimno na serkach danio i z malinami i truskawkami. Jest jeszcze lepszy od tego ;) Jak tylko pojawią się świeże owoce to na pewno będę robić :) pozdrawiam
-
babaluca1
2013/05/06 19:41:05
Anetin Ty mi tu nie pisz o takich pysznościach bo roztaczasz wizje kulinarnego raju a maliny dopiero za trzy miesiące a mój język chce zjeść monitor :)
-
anetin
2013/05/07 09:10:35
:D