odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Tort dinozaur

Taki właśnie sobie wymyślił mój Synek na urodziny... no i taki musiał być. A kryje się w nim wszystko co mój Synek uwielbia: ciasto czekoladowe, masa truskawkowa, no i kolorowe groszki ;) Jubilat zadowolony, a to najważniejsze :D

w zaciszu mojej kuchni

Składniki na biszkopt: z tego przepisu (proporcje na tortownicę o średnicy 28 cm)

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
  • 1 i 1/2 łyżki delikatnej kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka gorącej wody
  • 1 szklanka cukru pudru (200 g)
  • 8 dużych jajek, osobno żółtka i białka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (200 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masło ucierać aż zrobi się jasne i puszyste, następnie dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodawać po kolei: kawę rozpuszczoną w gorącej wodzie, partiami cukier, pojedynczo żółtka - za każdym razem masę ucierać do połączenia się składników. Następnie dodawać partiami przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, utrzeć do połączenia się składników. Na koniec dodać białka ubite na sztywno ze szczyptą soli, wymieszać delikatnie i dokładnie drewnianą łyżką.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, równomiernie rozprowadzić. Piec w 170 stopniach przez około 40-45 minut, do tzw. 'suchego patyczka'. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, oddzielić nożykiem boki od formy. Odwrócić papierem do góry, zdjąć ostrożnie papier. Zostawić w tej pozycji do wystudzenia - górka, która wyrosła przy pieczeniu wyrówna się. Całkowicie wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. A następnie na części dinozaura.

          w zaciszu mojej kuchni           w zaciszu mojej kuchni

Składniki na krem:

  • około 350 g truskawek (mrożone uprzednio trzeba rozmrozić)
  • 500 g schłodzonego serka mascarpone 
  • 600 g schłodzonej śmietany kremówki (30-36%)
  • 3 i 1/2 opakowania śmietanfixu
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • zielony barwnik do kremu (kupiłam w żabce w żelu dr.oetker)
  • żółty barwnik do kremu

Z truskawek odłożyć kilka sztuk. Resztę zblendować na sos.

Mascarpone wraz z kremówką ubić na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Z masy odłożyć 3-4 łyżki na dekorację, resztę podzielić na pół.

Do pierwszej połowy dodać zblendowane truskawki, 1 opakowanie śmietanfixu oraz cukier puder do smaku (koło 1-2 łyżki). Zmiksować krótko na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.

Do drugiej połowy dodać zielny barwnik, 2 opakowania śmietanfixu (barwnik w żelu dosyć mocno rozrzedził masę) oraz cukier puder do smaku (około 1-2 łyżki). Zmiksować krótko na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.

Do reszty masy dodać żółty barwnik, 1/2 opakowania śmietanfixu i 1-2 łyżeczki cukru pudru do smaku. Zmiksować krótko na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.

Dodatki:

  • kolorowe groszki
  • wafelki
  • białe kamyki na zęby

 

WYKONANIE

Na paterze płożyć pierwszy blat biszkoptu tworząc kształt dinozaura. Ciasto jest dosyć wilgotne, ale można odrobinę naponczować, np. herbatą z cukrem i cytryną - kilka łyżek na każdy blat. Następnie rozsmarować krem truskawkowy. Na wierzchu poukładać truskawki, większe sztuki przekroić na 2-3 części.

Następnie ułożyć drugi blat biszkoptu. Delikatnie naponczować. Następnie wierzch i boki wysmarować zielonym kremem. Dowolnie udekorować.

Odłożyć na kilka godzi do lodówki (a najlepiej na całą noc).

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

poniedziałek, 20 stycznia 2014, anetin

Polecane wpisy

Komentarze
babaluca1
2014/01/20 19:18:23
anetin jesteś genialna - nigdy bym nie wpadła na taki pomysł - najlepsze życzenia dla Synusia
-
judik1119
2014/01/22 10:31:11
Wygląda super!! Zapisałam sobie do zrobienia :-)
-
ewa_ciasteczkowakraina
2014/01/22 16:52:44
Jest piękny! Synek pewnie zachwycony :) Najlepsze życzenia dla małego jubilata
-
judik1119
2014/02/12 11:56:38
No genialny! :-)
-
2014/07/18 13:03:33
Hej wiesz na co wpadłam? Że kupie spolke która robi torty i cukierki. Fajna sprawa miec fabryke cuksów na przykład. To musi być fajna sprawa, prawda?
-
remitaste
2014/09/17 11:56:04
Witaj,
Twoje przepisy wyglądają smakowicie.
Twój blog może stać się inspiracją dla wielu. Chce ci zaproponować myTaste.pl, która jest wyszukiwarką najlepszych przepisów kulinarnych blogerów oraz stron internetowych z Polski.
Dodaj swój blog www.mytaste.pl/dodaj-blog i daj szansę innym, dla których gotowanie jest pasją aby mogli poznać Twoje przepisy. Napisz do mnie jeśli masz pytania.
Pozdrawiam,
Remi
info@mytaste.pl
-
2014/11/25 09:45:00
Jadłam dziś sniadanie u tiffaniego, ale jak spojrzałam na torcik mam ogromną ochotę na taki :D