odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Biszkopt z kremem śmietanowym i jeżynami

Pyszne, lekkie i bardzo letnie ciacho. Zrobione pod wpływem chwili, ponieważ ważność serka ricotta kończyła się jutro a mąż przywiózł ostatnie w tym roku jeżyny z lasu. Wyszło przepysznie. Najlepszą reklamą tego ciacha jest to, że znikło w pół godziny po rozkrojeniu ;)

 

Przepis własny.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru (130 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • 1/3 szklanki mąki pszennej (70 g)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (50 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu winnego lub spirytusowego

Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Następnie dodawać partiami cukier, cały czas ubijać na najwyższych obrotach miksera, aż piana będzie gładka i lśniąca a cukier przestanie być wyczuwalny (kilka minut). Następnie zmniejszyć obroty miksera na najniższe i kolejno dodawać żółtka, zmiksować do połączenia się składników.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać w misce, przesiać do piany oraz dodać ocet. Całość wymieszać delikatnie, ale dokładnie drewnianą łyżką.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 28 cm), boków niczym nie smarować. Wylać ciasto, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut, do lekkiego(!) zezłocenia. Zaraz po upieczeniu wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości około 50-60 cm. Odstawić do przestudzenia. Następnie nożykiem oddzielić boki biszkoptu od formy, wyjąć ciasto, zdjąć papier.

Składniki na masę śmietanową:

  • 2 galaretki (u mnie o smaku kiwi)
  • 1 szklanka wody
  • duży kubek śmietany kremówki (400 ml)
  • opakowanie serka ricotta (250 g), można zastąpić mascarpone, jogurtem naturalnym lub serkiem homogenizowanym

Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, wystudzić. Kremówkę ubić wraz z serkiem ricotta na najwyższych obrotach miksera. Następnie zmniejszyć obroty na najniższe, dodać wystudzoną galaretkę, zmiksować krótko, do połączenia się składników. Włożyć na około 10-20 minut do lodówki aż masa lekko stężeje.

ponadto:

  • 2 szklanki jeżyn
  • cukier puder

Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Wyłożyć pierwszy blat na paterę. Posypać jeżynami. Wylać masę śmietanową. Przykryć drugim blatem. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na noc.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

    z jeżynami

wtorek, 06 października 2015, anetin

Polecane wpisy

Komentarze
2015/10/08 22:30:03
Też skusiłabym się na kawałek :)