odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Babka pomarańczowa

Prosta i szybka do zrobienia, z niewyszukanych składników. Jest wilgotna i zachowuje świeżość przez około 3 dni. Mój synek podsumował ją w trzech słowach: "kocham ten smak" :D

babka pomarańczowa

Składniki:

  • 1 kostka miękkiego masła (200 g)
  • 1 szklanka cukru (220 g)
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki (280 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy (około 1/2 szklanki)
  • skórka otarta z 2 pomarańczy

Masło utrzeć wraz z cukrem na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę, przez kilka minut. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie, dodawać pojedynczo jajka, miksować do połączenia się składników.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać partiami do ciasta na przemian z sokiem pomarańczowym. Na koniec dodać skórkę pomarańczową, zmiksować.

Ciasto przełożyć do formy, u mnie keksówka o długości 33 cm, wyłożona papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, zostawić do wystudzenia.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 60 g czekolady (u mnie pół na pół gorzka i mleczna)
  • 30 g masła

Składniki na polewę roztopić w kąpieli wodnej. Gorącą polewę rozsmarować na wystudzonym cieście.

babka pomarańczowa

wtorek, 23 lutego 2016, anetin

Polecane wpisy