odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Fale Dunaju

Bardzo smaczne, efektowne i ładnie wyglądające. Pracy nie jest tutaj aż tak dużo, dzięki czemu ciasto jest świetne zarówno na co dzień, jak i od święta. Wiśnie fajnie przełamują słodycz i nawilżają biszkoptowy, puszysty spód. Ostatnio ulubione ciasto mojego męża. Polecam serdecznie :)

fale dunaju

Inspiracją był przepis Dorotus, podaję sporo zmodyfikowaną wersję.

Składniki na ciasto (wszystkie w temperaturze pokojowej):

  • 5 dużych jajek (lub 6 mniejszych)
  • 200 g cukru
  • 225 ml oleju słonecznikowego
  • 225 ml mleka
  • 1 łyżka wiśniówki (opcjonalnie)
  • 3 szklanki mąki pszennej (420 g)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 400 - 450 g wiśni (użyłam mrożonych - bez rozmrażania przed pieczeniem, mogą być również z kompotu lub świeże)

Białka ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Następnie partiami dodać cukier, ubijać aż cukier rozpuści się. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie. Cały czas ubijając po kolei dodawać żółtka oraz partiami olej.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do ciasta, na zmianę z mlekiem i wiśniówką. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.

Następnie ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i mleko, dokładnie wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wylać jasne ciasto. Następnie wylać ciemne ciasto. Na wierzchu w równych rządkach poukładać wiśnie, które lekko wcisnąć w ciasto.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić.

Składniki na krem:

  • 400 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy z cukrem (40 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 1-2 łyżki wiśniówki (opcjonalnie)

Budyń przygotować wg opisu na opakowaniu z 400 ml mleka. Dodać 2 łyżki cukru. Wystudzić.

Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie partiami dodawać wystudzony budyń. Zmiksować do połączenia się składników.

Krem budyniowo-maślany rozsmarować na cieście. Wstawić do lodówki do stężenia.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 70 g masła

Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać. Przestudzić. Rozsmarować na wierzchu ciasta.

wtorek, 23 lutego 2016, anetin

Polecane wpisy