odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi leniwe

 

w zaciszu mojej kuchni

Składniki: na 2 całkiem spore porcje

  • 500 twarogu półtłustego (najlepiej niezbyt mokrego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki cukru (w zależności, jak bardzo kwaśny był ser)
  • duża szczypta soli
  • 1/2 - 2/3 szklanki mąki pszennej + sporo do podsypywania

dodatkowo:

  • masło
  • cukier

Twaróg dobrze rozetrzeć widelcem na gładką masę bez grudek. Następnie dodać jajka, cukier waniliowy, cukier zwykły oraz sól. Wszystko razem dokładnie rozetrzeć widelcem na gładką i jednolitą masę. Następnie dodać mąkę (nie za dużo bo będą twarde, ciasto może być lepiące), wymieszać dokładnie łyżką.

Na mocno podsypany mąką blat wykładać porcjami ciasto (ja wykładam łyżką na 3-4 razy), obtoczyć z każdej strony w mące, uformować wałek. Następnie spłaszczyć lekko od góry, pociąć ukośnie na kawałki.

Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Jak zaczną wypływać, zmniejszyć płomień, żeby woda nie gotowała się.  Po około 1-2 minut od wypłynięcia wyjmować łyżką cedzakową na durszlak. Przelać krótko zimną wodą.

Podawać polane masłem i obficie posypane cukrem.

niedziela, 21 lutego 2016, anetin
Tagi: twaróg

Polecane wpisy