odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Pulpeciki z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym (z piekarnika)

Kolejna odsłona pulpecików w sosie pomidorowym. Były już oszukane gołąbki i pulpety z cukinią. Tym razem nieco zdrowsze, bo pieczone w piekarniku. No i mniej pracochłonne, bo pieką się same, nie wymagając specjalnego nadzoru ;) Wyszły pyszne i aromatyczne. Jest to na prawdę duża rodzinna porcja, która wystarcza na co najmniej 2 obiady. Za każdym razem możemy podać z innym dodatkiem, wariantów jest tutaj dużo. Super pasuje do nich ryż, makaron, ziemniaki czy pyzy. I codziennie mamy coś innego na obiad ;) Polecam :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • około 700-800 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 3/4 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz

Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente (około 10 minut), przestudzić.

Cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na głębokiej patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę, podsmażyć aż zrobi się szklista. Następnie dodać marchew, podsmażyć razem kilka minut aż marchew zmięknie.

Do mięsa dodać ryż, podsmażoną cebulę z marchewką, majonez oraz przyprawy. Wyrobić ręką na jednolitą masę. Następnie formować małe kulki (wielkości piłki od ping ponga), które układać w naczyniu żaroodpornym.

Składniki na sos:

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • około 500 g pomidorów mocno dojrzałych (u mnie 4 lima)
  • 2-3 szczypty oregano
  • 1-2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • około 15 kulek pieprzu ziarnistego
  • sól, pieprz do smaku

Na patelni, na której smażyliśmy cebulę z marchewką rozpuścić łyżkę masła. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę podsmażyć. Następnie dodać przecier pomidorowy, pomidory drobno posiekane (u mnie w malakserze), majonez oraz przyprawy. Podgrzewać na małym ogniu przez około 10-15 minut. Na koniec sprawdzić czy nie trzeba doprawić do smaku.

Tak przygotowanym sosem zalać wcześniej przygotowane pulpety. Piec pod przykryciem w piekarniku przez około 50 minut w temperaturze 200 stopni.

niedziela, 21 lutego 2016, anetin

Polecane wpisy