|
Blog > Komentarze do wpisu
Kostka truskawkowaPrzepyszne, lekkie i eleganckie ciasto, idealne na uroczystości rodzinne i święta. Polecam!!! Składniki na biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Następnie dodawać partiami cukier, cały czas ubijać na najwyższych obrotach miksera, aż piana będzie gładka i lśniąca a cukier przestanie być wyczuwalny (kilka minut). Następnie zmniejszyć obroty miksera na najniższe i kolejno dodawać żółtka, zmiksować do połączenia się składników. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać w misce, przesiać do piany oraz dodać ocet. Całość wymieszać delikatnie, ale dokładnie drewnianą łyżką. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 28 cm), boków niczym nie smarować. Wylać ciasto, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut, do lekkiego(!) zezłocenia. Zaraz po upieczeniu wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości około 50-60 cm. Odstawić do przestudzenia. Następnie nożykiem oddzielić boki biszkoptu od formy, wyjąć ciasto, zdjąć papier. Składniki na piankę:
Galaretki zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać, aż proszek rozpuści się. Odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać jogurt i wystudzoną galaretkę, wymieszać na niskich obrotach miksera do momentu połączenia się składników. Jeżeli masa jest za mało słodka, można dodać cukier do smaku. Tak przygotowaną masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia i zgęstnienia, na około 5-10 minut. Następnie masę wylać na biszkopt, wyrównać. Na wierzchu ułożyć biszkopty w równych rzędach, jeden obok drugiego. Można lekko docisnąć. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Składniki na masę truskawkową:
Truskawki zblendować. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, dodać do zblendowanych truskawek, dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie masę wylać na biszkopty odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Składniki na wierzch ciasta:
Kremówkę ubić wraz z mascarpone na sztywną masę. Pod koniec dodać śmietanfix i cukier do smaku. Tak przygotowaną masę rozsmarować na stężałej masie truskawkowej. Na wierzch można zetrzeć czekoladę.
środa, 20 kwietnia 2016, anetin
|