O autorze
odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
poniedziałek, 20 stycznia 2014

Taki właśnie sobie wymyślił mój Synek na urodziny... no i taki musiał być. A kryje się w nim wszystko co mój Synek uwielbia: ciasto czekoladowe, masa truskawkowa, no i kolorowe groszki ;) Jubilat zadowolony, a to najważniejsze :D

w zaciszu mojej kuchni

Składniki na biszkopt: z tego przepisu (proporcje na tortownicę o średnicy 28 cm)

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
  • 1 i 1/2 łyżki delikatnej kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka gorącej wody
  • 1 szklanka cukru pudru (200 g)
  • 8 dużych jajek, osobno żółtka i białka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (200 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masło ucierać aż zrobi się jasne i puszyste, następnie dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodawać po kolei: kawę rozpuszczoną w gorącej wodzie, partiami cukier, pojedynczo żółtka - za każdym razem masę ucierać do połączenia się składników. Następnie dodawać partiami przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, utrzeć do połączenia się składników. Na koniec dodać białka ubite na sztywno ze szczyptą soli, wymieszać delikatnie i dokładnie drewnianą łyżką.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, równomiernie rozprowadzić. Piec w 170 stopniach przez około 40-45 minut, do tzw. 'suchego patyczka'. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, oddzielić nożykiem boki od formy. Odwrócić papierem do góry, zdjąć ostrożnie papier. Zostawić w tej pozycji do wystudzenia - górka, która wyrosła przy pieczeniu wyrówna się. Całkowicie wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. A następnie na części dinozaura.

          w zaciszu mojej kuchni           w zaciszu mojej kuchni

Składniki na krem:

  • około 350 g truskawek (mrożone uprzednio trzeba rozmrozić)
  • 500 g schłodzonego serka mascarpone 
  • 600 g schłodzonej śmietany kremówki (30-36%)
  • 3 i 1/2 opakowania śmietanfixu
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • zielony barwnik do kremu (kupiłam w żabce w żelu dr.oetker)
  • żółty barwnik do kremu

Z truskawek odłożyć kilka sztuk. Resztę zblendować na sos.

Mascarpone wraz z kremówką ubić na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Z masy odłożyć 3-4 łyżki na dekorację, resztę podzielić na pół.

Do pierwszej połowy dodać zblendowane truskawki, 1 opakowanie śmietanfixu oraz cukier puder do smaku (koło 1-2 łyżki). Zmiksować krótko na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.

Do drugiej połowy dodać zielny barwnik, 2 opakowania śmietanfixu (barwnik w żelu dosyć mocno rozrzedził masę) oraz cukier puder do smaku (około 1-2 łyżki). Zmiksować krótko na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.

Do reszty masy dodać żółty barwnik, 1/2 opakowania śmietanfixu i 1-2 łyżeczki cukru pudru do smaku. Zmiksować krótko na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.

Dodatki:

  • kolorowe groszki
  • wafelki
  • białe kamyki na zęby

 

WYKONANIE

Na paterze płożyć pierwszy blat biszkoptu tworząc kształt dinozaura. Ciasto jest dosyć wilgotne, ale można odrobinę naponczować, np. herbatą z cukrem i cytryną - kilka łyżek na każdy blat. Następnie rozsmarować krem truskawkowy. Na wierzchu poukładać truskawki, większe sztuki przekroić na 2-3 części.

Następnie ułożyć drugi blat biszkoptu. Delikatnie naponczować. Następnie wierzch i boki wysmarować zielonym kremem. Dowolnie udekorować.

Odłożyć na kilka godzi do lodówki (a najlepiej na całą noc).

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

czwartek, 09 stycznia 2014

Pyszny, delikatny i przede wszystkim kolorowy, co bardzo ucieszyło dzieci. Znikał w oka mgnieniu. Jest bardzo łatwy w wykonaniu, może jedynie chwilę dłużej zajmujący...ehhh, te tężejące galaretki ;) Polecam serdecznie!

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka truskawkowa 
  • 1 i 1/2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
  • lub inne ulubione galaretki w kontrastujących ze sobą kolorach
  • mały kubeczek śmietany kremówki 30% (około 200-250 g)
  • 1 kg twarogu lub serka śmietankowego lub serka homogenizowanego waniliowego (użyłam z wiaderka na serniki)
  • 3-5 łyżek cukru pudru (do smaku w zależności, jak kwaśny był ser. Jeżeli użyjemy słodkiego serka homogenizowanego, wówczas cukier pominąć)
  • biszkopty

Galaretkę pomarańczową, agrestową i truskawkową rozpuścić osobno, każdą w 1 szklance gorącej wody, odstawić do wystudzenia. 1,5 opakowania galaretki brzoskwiniowej rozpuścić w 2 i 2/3 szklanki gorącej wody, odstawić do wystudzenia.

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Dodać do sera, wymieszać na najniższych obrotach miksera, krótko tylko do momentu połączenia się składników. Następnie dodać cukier do smaku, wymieszać na najniższych obrotach miksera.

Dno tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm) wyłożyć biszkoptami, ciasno, jeden obok drugiego. Masę serową podzielić na 3 równe części. Do pierwszej dodać wystudzoną galaretkę pomarańczową, wymieszać krótko na najniższych obrotach miksera. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia (musi być już dosyć gęsta ale jeszcze płynna, u mnie trwało to około 20-30 minut). Następnie wylać ją na biszkopty, równomiernie rozsmarować, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia (na około 20-30 minut). Następnie do drugiej części masy serowej dodać wystudzoną galaretkę agrestową, wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Wylać na całkowicie stężałą pierwszą warstwę z galaretką pomarańczową, wyrównać. Odstawić do lodówki, do całkowitego stężenia. Do ostatniej części masy serowej dodać galaretkę truskawkową, wymieszać na najniższych obrotach miksera. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie wylać na całkowicie stężałą warstwę z galaretką agrestową, wyrównać. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Na wierzch wylać galaretkę brzoskwiniową (najlepiej w momencie gdy zaczyna ona już lekko tężeć). Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

w zaciszu mojej kuchni