O autorze
odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
wtorek, 26 lutego 2013

Przepyszny torcik o kawowym smaku, idealnie wilgotny, nie za słodki. Trochę skromniejszy niż tort kajmakowy, który ostatnio robiłam - świetnie się sprawdzi na mniejszych uroczystościach rodzinnych. Bardzo ładnie się kroi i elegancko prezentuje. Polecam serdecznie.

w zaciszu mojej kuchni

Inspiracją był przepis Dorotus, podaję zmodyfikowaną wersję. Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm lub blaszkę o wymiarach 21x25 cm.

Składniki na ciasto:

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
  • 1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka gorącej wody
  • 3/4 szklanki cukru pudru (150 g)
  • 6 dużych jajek, osobno żółtka i białka
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej (150 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masło ucierać aż zrobi się jasne i puszyste, następnie dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodawać po kolei: kawę rozpuszczoną w gorącej wodzie, partiami cukier, pojedynczo żółtka - za każdym razem masę ucierać do połączenia się składników. Następnie dodawać partiami przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, utrzeć do połączenia się składników. Na koniec dodać białka ubite na sztywno ze szczyptą soli, wymieszać delikatnie i dokładnie drewnianą łyżką.

Dno tortownicy (lub blaszkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, równomiernie rozprowadzić. Piec w 170 stopniach przez około 30-35 minut, do tzw. 'suchego patyczka'. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, oddzielić nożykiem boki od formy. Odwrócić papierem do góry, zdjąć ostrożnie papier. Zostawić w tej pozycji do wystudzenia - górka, która wyrosła przy pieczeniu wyrówna się. Całkowicie wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.

Składniki na poncz:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki amaretto (lub wódki)

Kawę zalać gorącą wodą, dodać cukier, dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Następnie dodać ekstrakt i alkohol, wymieszać.

  w zaciszu mojej kuchni  w zaciszu mojej kuchni  w zaciszu mojej kuchni

Składniki na masę:

  • 250 g schłodzonej śmietany kremówki (30-36 %)
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 1 opakowanie śmietanfixu
  • 3/4 szklanki kawy cappucino, proszku (50 g)
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Śmietanę kremówkę ubić wraz z serkiem mascarpone na sztywną masę na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodać  śmietanfix, kawę cappucino i cukier puder, wymieszać na niskich obrotach miksera, tylko do momentu połączenia się składników.

Dodatkowo:

  • 250 g schłodzonej śmietany kremówki
  • 1 opakowanie śmietanfixu
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • kawa cappucino (proszek) i/lub gorzka czekolada starta na dużych oczkach do dekoracji wierzchu

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno na najwyższych obrotach miksera, pod koniec dodać śmietanfix i cukier.

WYKONANIE

Na paterze położyć pierwszy blat ciasta czekoladowego, nasączyć połową ponczu, równomiernie rozsmarować masę cappucino. Na to wyłożyć drugi blat ciasta czekoladowego, delikatnie docisnąć, nasączyć pozostałym ponczem. Na wierzchu rozsmarować ubitą śmietanę, ozdobić kawą cappucino i/lub wiórkami czekolady. Schłodzić kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc).

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

To ciasto jest świetne: ładnie wyrasta, idealnie się kroi, no i przede wszystkim super smakuje. Mocno czekoladowe z lekko kawową nutką. Ciasto robiłam przy okazji torciku cappucino. Na pewno będę częściej korzystać z tego przepisu przy okazji innych ciast tortowych, więc wstawiam osobny wpis. Fajnie będzie się komponowało z wiśniami lub malinami :)

w zaciszu mojej kuchni

Podane proporcje są maksymalnie na 2 blaty ciasta na tortownicę o średnicy 24 cm lub blaszkę o wymiarach 21x25 cm

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
  • 1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka gorącej wody
  • 3/4 szklanki cukru pudru (150 g)
  • 6 dużych jajek, osobno żółtka i białka
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej (150 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masło ucierać aż zrobi się jasne i puszyste, następnie dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodawać po kolei: kawę rozpuszczoną w gorącej wodzie, partiami cukier, pojedynczo żółtka - za każdym razem masę ucierać do połączenia się składników. Następnie dodawać partiami przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, utrzeć do połączenia się składników. Na koniec dodać białka ubite na sztywno ze szczyptą soli, wymieszać delikatnie i dokładnie drewnianą łyżką.

Dno tortownicy (lub blaszkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, równomiernie rozprowadzić. Piec w 170 stopniach przez około 30-35 minut, do tzw. 'suchego patyczka'. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, oddzielić nożykiem boki od formy. Odwrócić papierem do góry, zdjąć ostrożnie papier. Zostawić w tej pozycji do wystudzenia - górka, która wyrosła przy pieczeniu wyrówna się. Całkowicie wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni



sobota, 23 lutego 2013

Delikatne, rozpływające się w ustach, śmietankowe. Bardzo syte ;)

w zaciszu mojej kuchni

Inspirowałam się przepisem Nigelli, zmodyfikowałam pod swój gust.

Składniki: na ok. 30 placuszków

  • 375 g serka śmietankowego (u mnie łowicz aksamitny)
  • 3/4 szklanki mleka (190 ml)
  • 3 jajka, osobno żółtka i białka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej (150 g)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

W jednej misce wymieszać serek, mleko, żółtka i olej. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Następnie zawartość obu misek połączyć, wymieszać trzepaczką na jednolitą, gładką masę bez grudek.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do ciasta, wymieszać delikatnie i dokładnie łyżką.

Placuszki smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju z obu stron na rumiano. Nakładać niewielkie ilości ciasta, 1 łyżka = 1 placuszek. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podawać ciepłe z cukrem pudrem, konfiturą lub owocami.

w zaciszu mojej kuchni

środa, 20 lutego 2013

Robiłam już podobną cynamonową drożdżówkę odrywaną, która zasmakowała nam bardzo, ale gdy zobaczyłam na blogu Ósmy kolor tęczy te cudne cynamonowe zawijaski musiałam je koniecznie upiec. Smakują rewelacyjnie, jeszcze lekko ciepłe to po prostu niebo w gębie. A poza tym świetny sposób na formowanie drożdżówek. Prostym i szybkim sposobem otrzymujemy niebanalne i oryginalne kształty. Moje dzieci były zachwycone, do spróbowania nie trzeba było ich namawiać ;) Polecam serdecznie wielbicielom cynamonu :)

Ciekawostką jest też tutaj to, że ciasto wyrasta w lodówce. Następnym razem na pewno spróbuję zagnieść ciasto wieczorem a upiec rano. Będzie w sam raz na przepyszne drugie śniadanko :) Z ciastem fajnie się pracuje, nie klei się i łatwo formuje.

w zaciszu mojej kuchni

Inspirowałam się przepisem z blogu Ósmy kolor tęczy, podaję zmodyfikowaną wersję.

Składniki na ciasto: na 1,5 blaszki drożdżówek, ok. 14 niedużych sztuk

  • 2 i 1/2 szklanki mąki (350 g)
  • duża szczypta soli
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka (170 ml)
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
  • 4 łyżki cukru (50 g)
  • 2 jajka
  • 80 g masła, roztopionego i przestudzonego

Mąkę przesypać do miski, dodać sól, wymieszać. Na środku zrobić dołek, do którego wlać połowę ciepłego mleka, wkruszyć drożdże oraz dodać cukier. Zawartość dołka delikatnie wymieszać, wierzch posypać delikatnie mąką. Odstawić na około 20 minut, aż drożdże 'ruszą' a zaczyn wyrośnie. Następnie dodać resztę mleka oraz jajka delikatnie roztrzepane widelcem, wymieszać. Ciasto przełożyć na blat, dodać roztopione masło, wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne, odchodzące od ręki. Na koniec uformować z ciasta kulę, odstawić pod przykryciem do lodówki na co najmniej 3 godziny (u mnie w tym czasie podwoiło objętość).

   w zaciszu mojej kuchni   w zaciszu mojej kuchni   w zaciszu mojej kuchni

       w zaciszu mojej kuchni   w zaciszu mojej kuchni

Składniki na nadzienie:

  • 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 4 łyżki brązowego cukru (50 g)
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko oprószony mąką blat, rozwałkować w prostokąt o wymiarach około 30x60 cm. Wierzch posmarować roztopionym masłem i posypać równomiernie cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto zwinąć ciasno, jak roladę, wzdłuż dłuższego boku. Roladę nacinać na ukos tworząc trapezy o podstawach około 2 i 7 cm. Środek każdego kawałka ciasta naciskać trzonkiem drewnianej łyżki do samego dołu, ale ostrożnie, żeby nie przeciąć ciasta.

Tak uformowane drożdżówki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach od siebie, sporo wyrastają podczas pieczenia. Piec w 170 stopniach przez około 15-20 minut (u mnie 17 minut było idealnie). Po wyjęciu z piekarnika przestudzić chwilę i poczekać aż stwardnieją, przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Aczkolwiek zapach jest tak kuszący, że ciężko się opanować, żeby nie zjeść jeszcze ciepłych ;) Smacznego :)

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

poniedziałek, 18 lutego 2013

Tort wykonany dla Męża na urodziny, ponieważ uwielbia on kajmak. Połączenie biszkoptu orzechowego z kremem kajmakowym i konfiturą porzeczkową sprawdziło się tutaj rewelacyjnie. Na pewno przypadnie do gustu wielbicielom bardziej słodkich tortów ;) Torcik prezentuje się bardzo elegancko, jest wilgotny i ładnie się kroi.

Tort zrobiłam dzień wcześniej, przechowywany w lodówce w ogóle nie stracił na wyglądzie. Ostatni nieduży kawałek, który cudem dotrwał do trzeciego dnia ;) wciąż prezentował się elegancko :)  Polecam serdecznie!

w zaciszu mojej kuchni

Przepis z blogu Słodkie Fantazje, odrobinę zmodyfikowałam pod swój gust.

Składniki na biszkopt:

  • 8 jajek, osobno białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru (150 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (140 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g orzechów włoskich, zmielonych na pył (ja zmieliłam w młynku do kawy i dodatkowo przetarłam przez sito)

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Następnie partiami dodawać cukier i cukier waniliowy, ubijać około 5 minut, aż cukier w pianie rozpuści się, a piana będzie sztywna, gładka i lśniąca. Następnie dodawać po kolei żółtka, utrzeć do połączenia się składników. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać do piany. Orzechy przetrzeć przez sito, dodać do piany. Całość wymieszać delikatnie i dokładnie drewnianą łyżką.

Dno tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać ani nie smarować. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w 170 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Zaraz po upieczeniu gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości około 50 cm na podłogę lub blat. Odłożyć do piekarnika, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach. Gdy biszkopt będzie całkowicie wystudzony, nożykiem oddzielić boki ciasta od formy, wyjąć z tortownicy, przekroić na 3 blaty.

     w zaciszu mojej kuchni             w zaciszu mojej kuchni

Składniki na poncz:

  • 1/2 szklanki ciepłej wody (125 ml)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki wódki

Do ciepłej wody dodać cukier, wymieszać aż się rozpuści, odstawić do przestudzenia. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i wódkę, wymieszać.

Składniki na krem:

  • 250 g schłodzonej śmietany kremówki, 30-36%
  • 500 g schłodzonego serka mascarpone
  • 250 g schłodzonej masy kajmakowej

Śmietankę ubić wraz z serkiem mascarpone na sztywną masę na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodać masę kajmakową, wymieszać na najniższych obrotach miksera, krótko, tylko do momentu połączenia się składników.

Dodatkowo:

  • duży słoik konfitury z czarnej porzeczki (ok. 400 g), przetartej przez sito
  • 250 g schłodzonej masy kajmakowej
  • 250 g schłodzonej śmietany kremówki
  • 1 opakowanie śmietanfixu
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • do dekoracji: posiekane migdały lub orzechy włoskie lub wiórki gorzkiej czekolady

WYKONANIE

Na paterę położyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć 1/3 ponczu, posmarować 1/2 konfitury porzeczkowej oraz 1/2 kremu kajmakowego. Następnie położyć kolejny blat biszkoptu, delikatnie docisnąć, nasączyć 1/3 ponczu, posmarować resztą konfitury i wyłożyć resztę kremu. Górę przykryć ostatnim blatem biszkoptu, delikatnie docisnąć, nasączyć resztą ponczu. Na wierzchu równomiernie rozsmarować masę kajmakową.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać śmietanfix i cukier puder. Boki tortu wysmarować ubitą kremówką oraz obsypać migdałami czy innymi ulubionymi dodatkami.

Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

Pierwszy biszkopt, który tak na prawdę w 100 % spełnił moje oczekiwania ;) Puszysty, miękki, lekko wilgotny od orzechów. Wyrósł idealnie równo i ładnie dało się go pokroić. Polecam!

w zaciszu mojej kuchni

Składniki: na tortownicę o średnicy 24 cm

  • 8 jajek, osobno białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru (150 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (140 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g orzechów włoskich, zmielonych na pył (ja zmieliłam w młynku do kawy i dodatkowo przetarłam przez sito)

        w zaciszu mojej kuchni            w zaciszu mojej kuchni

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Następnie partiami dodawać cukier i cukier waniliowy, ubijać około 5 minut, aż cukier w pianie rozpuści się, a piana będzie sztywna, gładka i lśniąca. Następnie dodawać po kolei żółtka, utrzeć do połączenia się składników. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać do piany. Orzechy przetrzeć przez sito, dodać do piany. Całość wymieszać delikatnie i dokładnie drewnianą łyżką.

Dno tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać ani nie smarować. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w 170 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Zaraz po upieczeniu gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości około 50 cm na podłogę lub blat. Odłożyć do piekarnika, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach. Gdy biszkopt będzie całkowicie wystudzony, nożykiem oddzielić boki ciasta od formy, wyjąć z tortownicy. Można przekroić maksymalnie na 3 blaty.

w zaciszu mojej kuchni

wtorek, 12 lutego 2013

Mikser odmówił współpracy przy wyrabianiu ciasta drożdżowego na pączki :( a mi bardzo zachciało się domowego ciasta. Po szybkim przejrzeniu kilku przepisów zapisanych w ulubionych już jakiś czas temu, wybór padł na ciasto od Tobatki z forum Cincin. Składniki wystarczy wymieszać łyżką, dodać ulubione dodatki i gotowe :) Ja dodałam co tam akurat w szafkach i zamrażalce znalazłam, bo do sklepu za bardzo wychodzić mi się nie chciało ;) ale można tutaj pokombinować z rozmaitymi dodatkami i owocami. W ten sposób za każdym razem uzyskamy inną odsłonę tego ciasta :) Wyszło pysznie. Polecam!

w zaciszu mojej kuchni

Oryginał przepisu na forum Cincin, podaję zmodyfikowaną wersję.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (280 g)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (16 g)
  • 2/3 szklanki cukru (140 g)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (80 g)
  • 1 i 1/2 szklanki kefiru (375 ml) lub maślanki lub jogurtu
  • 1/2 szklanki oleju (125 ml) dałam słonecznikowy
  • 3 jajka

Do naczynia przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać resztę suchych składników: cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać ze sobą mokre składniki: kefir, olej i jajka. Następnie zawartość obu naczyń połączyć ze sobą.

  w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni

Składniki na kruszonkę:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki (170 g)
  • 1/4 szklanki cukru (50 g)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g masła

Mąkę, cukier i cukier waniliowy wymieszać w miseczce. Masło roztopić i zalać gorącym suche składniki. Wymieszać łyżką do połączenia się składników aż zaczną robić się grudki.

Dodatkowo:

  • 1 szklanka czarnych porzeczek (mrożonych, wcześniej nie rozmrożonych, wymieszanych z 1 łyżką mąki)
  • 1 jabłko pokrojone w niedużą kostkę

Blaszkę (u mnie o wymiarach 21x32 cm) lub tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wylać ciasto, równomiernie rozprowadzić, posypać owocami. Wierzch posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach przez około 40-50 minut.

w zaciszu mojej kuchni

poniedziałek, 11 lutego 2013

Mój pierwszy chleb tostowy i na pewno nie ostatni. Po wypróbowaniu tego chlebka mogę powiedzieć tylko jedno - już nigdy nie kupię chleba tostowego w sklepie, który smakuje samą chemią. Ten jest przepyszny, mięciutki, puszysty, o niebo lepszy niż ten sklepowy. Polecam Wam serdecznie do wypróbowania, pracy przy nim mało a smak rewelacyjny :)

w zaciszu mojej kuchni

Przepis od Sylci z forum Cincin.

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (350 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki mleka (125 ml)
  • 1/2 szklanki wody (125 ml)
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • masło do wysmarowania foremki
  • 1 białko
  • sezam

      w zaciszu mojej kuchni     w zaciszu mojej kuchni

Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać sól, wymieszać. Na środku zrobić dołek do którego wlać połowę ciepłego mleka (1/4 szklanki), wkruszyć drożdże i dodać cukier. Zawartość dołka delikatnie wymieszać. Odstawić na ok. 20 minut aż drożdże 'ruszą' a zaczyn wyrośnie.

Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę ciepłego mleka, ciepłą wodę oraz żółtko, wyrobić ciasto - jest dosyć mocno klejące. Przełożyć do czystej miski wysmarowanej delikatnie olejem, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, na ok. 1,5 - 2 godziny.

Następnie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do wysmarowanej masłem keksówki (u mnie o wymiarach 9x28 cm). Odstawić po przykryciem do ponownego wyrośnięcia, na ok. 40 minut.

Następnie wierzch chleba delikatnie posmarować lekko roztrzepanym białkiem, posypać ziarnami sezamu. Piec w 200 stopniach przez ok. 30 minut. Wystudzić na kratce.

w zaciszu mojej kuchni

sobota, 09 lutego 2013

Pyszny chlebek z miękkim, wilgotnym, ciężkim miąższem i chrupiącą skórką, nafaszerowany rozmaitymi ziarnami. Długo zachowuje świeżość i pasuje do wszystkiego. Polecam.

w zaciszu mojej kuchni

Inspirowałam się na przepisie z Galerii Potraw, podaję zmodyfikowaną wersję.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki (320 g)
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (240 g) lub mąki orkiszowej lub żytniej (żytniej w proporcji: 3 szklanki krupczatki, 1 szklanka żytniej)
  • 1 łyżka soli (15 g)
  • 2 płaskie łyżki cukru (20 g)
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych lub żytnich
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka dyni
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki wody (500 ml)

       w zaciszu mojej kuchni       w zaciszu mojej kuchni

Mąkę krupczatkę i mąkę pszenną  przesiać przez sito, dodać sól, cukier, otręby pszenne, ziarna oraz pokruszone drożdże, wymieszać. Następnie dodać ciepłą wodę, dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość (u mnie zajęło to 1 godzinę).

Następnie ciasto ponownie wymieszać łyżką. Przełożyć do keksówki (u mnie o wymiarach 9x28 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Odstawić do ponownego wyrośnięcia (u mnie na ok. 40 min).

Wyrośnięty chlebek delikatnie włożyć do rozgrzanego piekarnika na 230 stopni. Piec ok. 1 godziny, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę na 200 stopni. U mnie wierzch dosyć szybko zaczął się rumienić, więc po 30 minutach przykryłam folią aluminiową.

Upieczony chleb przełożyć na kratkę do wystudzenia. Postukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk, jeżeli jest jeszcze nie dopieczony można włożyć z powrotem do piekarnika na dodatkowych kilka/kilkanaście minut.

w zaciszu mojej kuchni

czwartek, 07 lutego 2013

Smaczna surówka do obiadu. Świeżość utrzymuje do 2-3 dni.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 1/2 główki małej kapusty (ok. 500 g)
  • 1 marchew
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1/2 cebuli
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku

Kapustę drobno poszatkować ( ja wrzucam do malaksera), posolić, ugnieść łyżką. Odstawić na około 30 minut, żeby zmiękła. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę i natkę pietruszki drobno pokroić, dodać do kapusty. Jogurt, majonez, musztardę, sok z cytryny i przyprawy wymieszać  w miseczce, wlać do surówki, dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki do 'przegryzienia'.

w zaciszu mojej kuchni

 
1 , 2