O autorze
odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
środa, 20 kwietnia 2016

Przepyszne, lekkie i eleganckie ciasto, idealne na uroczystości rodzinne i święta. Polecam!!!

kostka truskawkowa

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru (130 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • 1/3 szklanki mąki pszennej (70 g)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (50 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu winnego lub spirytusowego

Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Następnie dodawać partiami cukier, cały czas ubijać na najwyższych obrotach miksera, aż piana będzie gładka i lśniąca a cukier przestanie być wyczuwalny (kilka minut). Następnie zmniejszyć obroty miksera na najniższe i kolejno dodawać żółtka, zmiksować do połączenia się składników.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać w misce, przesiać do piany oraz dodać ocet. Całość wymieszać delikatnie, ale dokładnie drewnianą łyżką.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 28 cm), boków niczym nie smarować. Wylać ciasto, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut, do lekkiego(!) zezłocenia. Zaraz po upieczeniu wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości około 50-60 cm. Odstawić do przestudzenia. Następnie nożykiem oddzielić boki biszkoptu od formy, wyjąć ciasto, zdjąć papier.

Składniki na piankę:

  • 3 galaretki (o dowolnym smaku, u mnie poziomkowe)
  • 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody
  • duży kubek śmietany kremówki (400 g)
  • duży kubek jogurtu greckiego (400 g)
  • ewentualnie cukier do smaku (u mnie 2 łyżeczki)

Galaretki zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać, aż proszek rozpuści się. Odstawić do wystudzenia.

Kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać jogurt i wystudzoną galaretkę, wymieszać na niskich obrotach miksera do momentu połączenia się składników. Jeżeli masa jest za mało słodka, można dodać cukier do smaku. Tak przygotowaną masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia i zgęstnienia, na około 5-10 minut. Następnie masę wylać na biszkopt, wyrównać. Na wierzchu ułożyć biszkopty w równych rzędach, jeden obok drugiego. Można lekko docisnąć. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Składniki na masę truskawkową:

  • 1 kg truskawek, mrożone uprzednio rozmrozić
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1 wrzącej wody
  • 1 i 1/2 opakowania małych biszkoptów (około 150-200 g)

Truskawki zblendować. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, dodać do zblendowanych truskawek, dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie masę wylać na biszkopty odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Składniki na wierzch ciasta:

  • mały kubek kremówki (200 g)
  • opakowanie sera mascarpone (250 g)
  • 1 śmietanfix
  • cukier puder do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Kremówkę ubić wraz z mascarpone na sztywną masę. Pod koniec dodać śmietanfix i cukier do smaku. Tak przygotowaną masę rozsmarować na stężałej masie truskawkowej.

Na wierzch można zetrzeć czekoladę.

kostka truskawkowa

 



Te muffinki znikają u nas w tempie zastraszająco szybkim. Syn uwielbia znajdować je w szkolnej śniadaniówce. Pyszne, niezbyt słodkie, wilgotne i pożywne. Zachowują świeżość również następnego dnia. Podejrzewam, że na trzeci dzień również są pyszne, ale tak długo jeszcze nigdy u nas nie dotrwały ;) Polecam serdecznie.

muffinki czekoladowe z cukinią

Przepis wykombinowany z różnych przepisów na muffinki znajdujących się już na blogu. Proporcje na 12 sztuk.

Składniki suche:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki, dałam pół na pół pszenna i orkiszową pełnoziarnistą (210 g)
  • 1/2 szklanki cukru (100 g)
  • 2 łyżki kakao (25 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki mokre:

  • 1/2 szklanki oleju, dałam słonecznikowy
  • 3 duże jajka

Ponadto:

  • cukinia (około 200 g)
  • duża szczypta soli
  • 1/2 tabliczki czekolady drobno posiekanej, dałam gorzką
  • garść orzechów, posiekanych
  • garść rodzynek
  • lub/i inne ulubione dodatki

Przygotowanie najlepiej zacząć od cukinii. Umytą cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać sól, wymieszać. Odstawić na około 10-15 minut aż cukinia zmięknie i puści sok.

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę, dokładnie wymieszać.

W drugiej misce dokładnie wymieszać olej i jajka, najlepiej trzepaczką. Następnie dodać lekko(!) odciśniętą z soku cukinię, dokładnie wymieszać.

Następnie zawartość obu misek połączyć ze sobą, dodać czekoladę, orzechy i rodzynki, wymieszać krótko i niedbale łyżką - tylko do momentu połączenia się składników.

Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem. Nakładać po 1 łyżce ciasta. Ciasto jest gęste i mokre, najlepiej nakładać za pomocą dwóch łyżek. Jedną nabierać ciasto z miski, za pomocą drugiej łyżki zsunąć do formy.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut, do 'suchego patyczka'.

muffinki czekoladowe z cukinią