O autorze
odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
piątek, 28 czerwca 2013

Świetny i idealny deser na lato. Delikatny biszkopt z równie delikatną i lekką pianką. Całość w towarzystwie świeżych owoców :) Znika w tempie ekspresowym. Polecam serdecznie, szczególnie na letnie, ciepłe dni :)

w zaciszu mojej kuchni

Zainspirowałam się przepisem od Dorotuś, sporo zmodyfikowałam pod swój gust.

Składniki na biszkopt:

  • 4 duże jajka, osobno białka i żółtka (w temperaturze pokojowej)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru (45 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • 4 łyżki mąki pszennej (40 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (25 g)
  • duża szczypta proszku do pieczenia
  • dodatkowo: łyżka cukru waniliowego lub cukru pudru do obsypania ręcznika kuchennego

Białka ubić ze szczyptą soli, na najwyższych obrotach miksera, na sztywną pianę. Następnie dodawać partiami cukier, po jednej łyżce, ucierać przez kilka minut, aż cukier rozpuści się, a piana zrobi się lśniąca i gładka. Następnie dodawać po kolei po jednym żółtku, utrzeć do dokładnego połączenia się składników. Na koniec przesiać do piany mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.

Dużą blaszkę piekarnikową (u mnie o wymiarach 30x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, równomiernie rozprowadzić. Piec w 180 stopniach przez około 10-12 minut, do lekkiego(!) zrumienienia (nie za długo, bo będzie się łamał przy zwijaniu!).

W międzyczasie czysty, bawełniany ręcznik kuchenny obsypać cukrem. Biszkopt wyjąć zaraz po upieczeniu z piekarnika, wyłożyć na ręcznik kuchenny, papierem do góry. Delikatnie i ostrożnie zdjąć papier. Następnie zawinąć ciasno od strony dłuższego boku, razem z ręcznikiem. Odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Składniki na masę:

  • 150 g schłodzonej śmietany kremówki (30-36 %)
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 2 śmietanfixy
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru (do smaku)
  • 500 g truskawek + opcjonalnie kilka sztuk do dekoracji

Kremówkę ubić wraz z serkiem mascarpone na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodać śmietanfixy i cukier puder, zmiksować. 200 g truskawek zblendować na sos. Dodać do masy śmietanowej, zmiksować na najniższych(!) obrotach miksera, krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Pozostałe truskawki (300 g) pokroić w niedużą kostkę.

WYKONANIE

Biszkopt rozwinąć, usunąć ręcznik. Równomiernie rozsmarować na nim masę śmietanowo-truskawkową. Zostawić co najmniej 3 cm odstępu od dłuższego brzegu (tego, którego nie będziemy zwijać, żeby na końcu masa nie wypłynęła) i 1 cm od krótszych brzegów. Następnie wyłożyć pokrojone w kostką truskawki. Zwinąć z powrotem w roladę. Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem i świeżymi owocami :)

w zaciszu mojej kuchni



środa, 26 czerwca 2013

Widziałam już wcześniej tak przygotowane mięso na kilku blogach pod różnymi nazwami, ale ostatecznie zmobilizowałam się pod wpływem BabyLucy :) Fajna propozycja na grill.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego, u mnie wieprzowe
  • 1 cebula
  • 4-5 łyżek wody
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy: u mnie 2 łyżeczki mieszanki przypraw kebab-shoarma
  • patyczki do szaszłyków

Do zmielonego mięsa dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, wodę, sól, pieprz oraz ulubione przyprawy. Wyrobić ręką na gładką i jednolitą masę. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (schłodzone mięso łatwiej formować).

Następnie nabierać niewielkie porcje ciasta, które formować w wałek. Nadziewać na patyczki od szaszłyków. U mnie wyszło 8 porcji. Upiec na grillu lub patelni grillowej.

Podawać koniecznie z ulubionym sosem, u mnie tym razem z tzatziki.

UWAGA: Jeżeli zamierzamy mięso grillować, dobrze jest zamoczyć patyki od szaszłyków na minimum 1 godzinę w wodzie, co zapobiegnie ich przypalaniu się.

w zaciszu mojej kuchni

Świetnie pasuje do wszelkich mięs z grilla :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 4 ogórki gruntowe
  • małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego (200 g)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Ogórki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić, odstawić na około 20 minut. Następnie odcisnąć i odlać sok. Dodać jogurt, majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekany koperek, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby smaki 'przegryzły' się.

U mnie w towarzystwie mięsa mielonego na patyku, pasował tutaj wyśmienicie :)

w zaciszu mojej kuchni

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Zrobiona na szybko ze składników znalezionych w lodówce. Szybko, smacznie, prosto i baaardzo zdrowo :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 1 główka sałaty
  • 2 pomidory
  • 1 długi szklarniowy lub 3 ogórki gruntowe lub małosolne
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka kropel soku z cytryny lub octu balsamicznego
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Sałatę umyć, odłożyć na durszlak do osuszenia. Następnie każdy listek porwać w rękach na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w większą kostkę, ogórka w półplasterki. Czerwoną cebulę pokroić w cienkie półplasterki, szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce, polać oliwą z oliwek. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną cukru, delikatnie wymieszać. Podawać od razu.

sobota, 22 czerwca 2013

Czyli prosty, pyszny obiad w 30 minut ;)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki: na 2 porcje

  • 2 piersi z kurczaka lub kawałek schabu (około 300-400 g)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 opakowania przyprawy do gyrosa

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w niedużą kostkę. Do oleju wsypać przyprawę do gyrosa, wymieszać. Zalać mięso, wymieszać i odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut. Oczywiście im dłużej tym lepiej. Ja mięso przygotowuję dzień wcześniej i marynuję przez całą noc.

Następnie mięso przełożyć wraz z marynatą na patelnię, usmażyć - około 20 minut na średnim ogniu. Usmażone mięso przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawać z frytkami (u mnie z piekarnika, najlepsze aviko karbowane) i koniecznie z sosem czosnkowym lub innym ulubionym :) U mnie jeszcze dodatkowo porcja witamin w postaci surówki :)

w zaciszu mojej kuchni

czwartek, 20 czerwca 2013

No nie myślałam, że te ciasteczka wyjdą aż tak dobre. Za płatkami owsianymi nie przepadam, ale głównie ze względu na dzieci chciałam je jakoś w pyszny sposób przyrządzić... i udało się w 100 % ;) Nie obyło się przy okazji bez komplikacji. Ciasteczka miały być z rodzynkami, po które zresztą specjalnie udałam się do sklepu z Córeczką. Kiedy w domu ja zajęłam się wieszaniem prania, Córeczka zajęła się rozpracowywaniem paczuszki z jednym z jej ulubionych smakołyków, jakimi są rodzynki. I tym sposobem, przez moją nieuwagę, rodzynek zostało mi bardzo mało. A że lubię dużo dodatków  w ciasteczkach, musiałam się posiłkować tym, co akurat w szafkach było... a zbyt wiele to tego nie było ;) Dorzuciłam resztkę czekolady, resztkę domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej... wyszło przepysznie, słodko i aromatycznie. A i porcja zdrowia przemycona w postaci owsa ;) Ciasteczka chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i bardzo sycące. Świetne na wycieczkę, piknik czy drugie śniadanko. Polecam serdecznie.

w zaciszu mojej kuchni

Inspirowałam się przepisem z blogu Moje ekspresje kulinarne, podaję odrobinę zmodyfikowaną wersję.

Składniki: na 2 blaszki ciasteczek, około 40 sztuk

  • 150 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru (70 g)
  • 1/3 szklanki białego cukru (70 g)
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (170 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (250 g)
  • 1 szklanka dodatków - suszone owoce, gorzka czekolada, orzechy, u mnie tradycyjnie co tam akurat w szafce było: 1/2 szklanki rodzynek, garść skórki pomarańczowej kandyzowanej, garść posiekanej gorzkiej czekolady

Masło utrzeć mikserem  z cukrem brązowym i zwykłym na puszystą masę (kilka minut). Następnie dodać jajka, zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.

Do osobnej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Następnie dodać sól, płatki owsiane i ulubione dodatki, wymieszać. Całość dodać do masy maślanej, wymieszać dokładnie łyżką.

Z ciasta nabierać łyżeczką porcje ciasta (czubata łyżeczka na 1 ciastko), formować w rękach kulkę, którą spłaszczać dosyć mocno, na około 1 cm grubości. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach od siebie (trochę urosną podczas pieczenia).

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut, do lekkiego zrumienienia.

w zaciszu mojej kuchni

wtorek, 18 czerwca 2013

Wersję podstawową styropianu prezentowałam już jakiś czas temu. Zasmakował nam bardzo, więc przyszła pora na inne wersje tego ciasta. Tym razem padło na brzoskwinie. Wyszło pysznie. Polecam serdecznie.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (420 g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru (70 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
  • 5 żółtek (z dużych jaj)

Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wymieszać. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem. Na środku zrobić dołek, do którego wlać śmietanę i żółtka, wymieszać łyżką. Następnie ciasto przełożyć na blat i wyrobić, krótko, do momentu połączenia się składników. Na koniec ciasto uformować w wałek, podzielić na 2 części - jedna może być odrobinę większa. Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt blaszki (u mnie o wymiarach 21x32 cm). Gdyby ciasto lepiło się, można oprószyć wałek mąką. Następnie przełożyć wraz z papierem do formy.

Składniki na masę:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru (150 g)
  • 3 duże opakowania gęstej, kwaśnej śmietany 18 % (1200 g)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (70 g), proszku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • duża puszka brzoskwiń w puszce (masa owoców około 450-500 g)
  • 1/2 szklanki rodzynek rodzynek

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Następnie partiami dodawać cukier, ubijać kilka minut aż cukier przestanie być wyczuwalny w pianie. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie, dodać kwaśną śmietanę oraz budyń i proszek do pieczenia, zmiksować do połączenia się składników.

Masę z kwaśnej śmietany wylać na wcześniej przygotowany spód ciasta. Następnie równomiernie rozłożyć brzoskwinie pokrojone w kostkę i rodzynki. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach część ciasta z zamrażalki.

Piec w 180 stopni przez około 50 minut. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

niedziela, 16 czerwca 2013

Nareszcie przyszło do nas upragnione ciepło... a co za tym idzie włączać piekarnika za bardzo się nie chce ;) Równo 6 lat temu, w dniu w którym stanęliśmy z Mężem na ślubnym ołtarzu , też było bardzo słonecznie i gorąco. Wymarzona pogoda na tą cudowną uroczystość :) A torcik jest na podwójną okazję, bo również w tym samym dniu wypadają moje imieniny. Tak się jakoś miło złożyło :)

W smaku mocno owocowy, słodycz mas serowych przełamana kwaskowatymi truskawkami. Wyszło na prawdę przepysznie. Najsmaczniejszy na następny dzień, gdy biszkopty lekko zmiękną.

w zaciszu mojej kuchni

Zainspirowałam się przepisem z tej strony, dosyć mocno zmodyfikowałam pod swój gust.

Składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów (około 100 g)
  • 2 i 1/2 galaretki truskawkowej
  • 500 g twarogu (użyłam gotowego na serniki, aksamitnego)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • około 1 kg truskawek
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 duże opakowanie waniliowego serka homogenizowanego (400 g), użyłam Danio

Do ozdobienia wierzchu (opcjonalnie):

  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 opakowanie śmietanfixu

Tortownicę (u mnie o średnicy 23 cm) wyłożyć ciasno biszkoptami, jeden przy drugim. 1 i 1/2 opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić w 600 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia.

1 opakowanie galaretki truskawkowej rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody, wystudzić. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem. Następnie małym strumieniem wlewać wystudzoną galaretkę, zmiksować na najniższych obrotach miksera, do momentu połączenia się składników. Następnie dodać część truskawek pokrojonych w kostkę, około 1 szklanki owoców, wymieszać dokładnie, ale delikatnie łyżką. Ja wszystkie truskawki pokroiłam w plastry. Te ładniejsze odłożyłam do dekoracji, a resztę pokroiłam w kostkę i dodałam do masy serowej. Tak przygotowaną masę odstawić do lodówki do lekkiego(!) stężenia. Tężeje dosyć szybko, 15-20 minut wystarczy. Lekko stężałą masę serową wylać na biszkopty, równomiernie rozprowadzić. Odstawić do lodówki do całkowitego(!) stężenia.

   w zaciszu mojej kuchni     w zaciszu mojej kuchni

1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody, wystudzić. Do serka homogenizowanego wlewać małym strumieniem wystudzoną galaretkę, zmiksować na najniższych obrotach miksera, do momentu połączenia się składników. Tak przygotowaną masę odstawić do lodówki do lekkiego(!) stężenia. Około 15 minut powinno wystarczyć. Lekko stężałą masę z serka homogenizowanego wylać na masę serową, odstawić do lodówki do całkowitego(!) stężenia.

Następnie wierzch udekorować resztą truskawek, pokrojonych w plastry. Zalać lekko tężejącą galaretką truskawkową. Najlepiej robić to delikatnie, łyżką, żeby truskawki się nie poprzesuwały. Ja wlewam najpierw tylko trochę, tak żeby galaretka nie przykryła całkowicie truskawek i odstawiam do stężenia do lodówki, a następnie wlewam resztę galaretki. W ten sposób truskawki pozostają na swoim miejscu, nie przesuwają się i nie wypływają na wierzch.

Tak przygotowany torcik odstawić na kilka godzin do lodówki do porządnego stężenia. Następnie ostrożnie oddzielić nożykiem brzegi ciasta od obręczy. Wierzch można udekorować bitą śmietaną. Kremówkę ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier do smaku oraz śmietanfix, zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy, dowolnie udekorować.

Smacznego :)

w zaciszu mojej kuchni

piątek, 14 czerwca 2013

Fajna surówka z kilku prostych składników, lekko pikantna dzięki dodatkowi pora. Zjedliśmy z kurczakiem z tego przepisu, pasowała tutaj super :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1/2 pora
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka majonezu
  • kilka kropel soku z cytryny
  • cukier, sól i pieprz do smaku

Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce, pora pokroić w cienkie półplasterki (ja wrzucam wszystko do malaksera), natkę pietruszki drobno posiekać. Całość wymieszać w miseczce, doprawić majonezem, cukrem, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki, żeby smaki 'przegryzły' się.

w zaciszu mojej kuchni

środa, 12 czerwca 2013

Kurczak z tego przepisu wychodzi kruchy i mięciutki.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 1 kg kurczaka - pałek, udek, skrzydełek (u mnie mix)
  • 1 por
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki ketchupu (u mnie łagodny pudliszki)
  • 2 łyżki musztardy (u mnie ostra dijon)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • duża szczypta pieprzu ziołowego

Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Por pokroić w półplasterki, zeszklić na rozgrzanym maśle. Ketchup, musztardę, oliwę i przyprawy wymieszać w miseczce. Na koniec dodać podsmażony por, wymieszać. Tak przygotowaną marynatą zalać kurczaka, dokładnie wymieszać, tak żeby był obtoczony z każdej strony. Odstawić pod przykryciem na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).

Następnie kurczaka jeszcze raz wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec bez przykrycia przez około 1 godzinę. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.

Podawać z ziemniakami, ryżem lub pyzami i surówką. U mnie w towarzystwie surówki z marchewki i pora.

w zaciszu mojej kuchni

 
1 , 2