O autorze
odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
wtorek, 30 lipca 2013

Pyszny dodatek do wiosenno-letniego obiadu :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 1 duży pomidor
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki oleju, dałam słonecznikowy
  • 1 łyżka octu
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • sól do smaku

Fasolkę obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i wystudzić.

Pomidora pokroić w małą kostkę, cebulę i koperek drobno posiekać, wymieszać w miseczce. Doprawić do smaku solą,olejem, octem i cukrem.

Wystudzoną fasolę pokroić na mniejsze kawałki (mniej więcej na 3 części). Dodać marynatę, dokładnie ale delikatnie wymieszać. Odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki, żeby smaki 'przegryzły' się.

w zaciszu mojej kuchni

czwartek, 25 lipca 2013

Bardzo smaczne maślano-karmelowe ciasteczka. Idealnie kruche, nie za twarde, nie za miękkie ;) Czekolada fajnie ożywia całość, świetnie pasowałyby tutaj również orzechy lub pistacje.

w zaciszu mojej kuchni

Przepis z blogu Dorotuś, podaję zmodyfikowaną wersję.

Składniki: na 3 blaszki ciasteczek, około 45 sztuk

  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 250 g masy kajmakowej, dałam lekko schłodzoną (polecam z Gostynia)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 czubate szklanki mąki (300 g)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)

Masło utrzeć wraz z masą kajmakową i cukrem pudrem na gładką i jednolitą masę. Następnie dodać ekstrakt waniliowy, zmiksować do połączenia się składników. Następnie partiami dodawać przesianą mąkę, utrzeć do momentu połączenia się składników. Na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę, wymieszać na niskich obrotach miksera lub łyżką.

Z ciasta nabierać łyżeczką niewielkie porcje ciasta, uformować w rękach w kulkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dosyć mocno spłaszczać, na około 5 mm grubości. Układać w niewielkich odstępach od siebie, podczas pieczenia rozleją się trochę na boki.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-13 minut. U mnie 11 minut było w sam raz, z tym że ciasteczka szybko przypiekały się od spodu, więc na 4-5 minut przed końcem pieczenia zmieniałam na grzanie tylko od góry. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aż stwardnieją. Następnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

w zaciszu mojej kuchni

sobota, 20 lipca 2013

Przepyszne drożdżówki, mięciutkie, puszyste, obficie nafaszerowane jagodami. Pachnące słodkim lukrem i latem :) Zachowujące świeżość również na następny dzień. Wybitnie zasmakowały mojemu 4,5 letniemu Synkowi. Słodko wyglądał w buzi usmarowanej na fioletowo ;) Polecam serdecznie!

Ciasto przysporzyło mi trochę problemów przy wyrabianiu, kleiło się niemiłosiernie ;) Za to po wyrośnięciu problem zniknął i dało się uformować ładne i zgrabne drożdżówki :)

w zaciszu mojej kuchni

Oryginał przepisu na blogu Gotuję, bo lubię, podaję minimalnie zmodyfikowaną wersję, głównie w sposobie wykonania.

Składniki: na 12-14 sztuk

  • 4 szklanki mąki pszennej (560 g)
  • duża szczypta soli
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru (110 g)
  • 100 g masła
  • 2 pełne łyżki serka mascarpone (50 g)
  • 2 jajka
  • 400 g jagód
  • 3 łyżki cukru pudru

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Na środku zrobić dołek, do którego wlać 1/4 ciepłego mleka, pokruszyć drożdże i dodać 1 łyżkę cukru. Zawartość dołka delikatnie wymieszać, wierzch oprószyć lekko mąką. Odstawić na około 15 minut, aż drożdże 'ruszą' a zaczyn wyrośnie.

W międzyczasie podgrzewać pozostałe mleko wraz z masłem, serkiem mascarpone i pozostałym cukrem, do momentu aż masło i serek roztopią się. Odstawić do przestudzenia. Następnie dodać jajka, wymieszać metalową rózgą na jednolitą masę, dodać do wyrośniętego zaczynu, wymieszać łyżką. Następnie ciasto przełożyć na blat, wyrabiać aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Moje dosyć mocno kleiło się do rąk, wyrabiałam metodą Bartineta. Podsypałam trochę mąką (około 5 łyżek), ale nie za dużo, żeby nie było twarde. Wyrobione ciasto przełożyć do czystej miski, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę (powinno co najmniej podwoić swoją objętość).

Jagody przepłukać, osuszyć. Wymieszać z cukrem pudrem.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na delikatnie oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Następnie uformować w wałek, który podzielić na 12-14 części. Z każdego kawałka formować kulkę, którą rozwałkować na okrągły placek. Na środek każdego nakładać po 2 łyżki jagód. Następnie brzegi bardzo dokładnie zlepiać (jak pierogi), uformować w owalną bułkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem na dole. Zachować odstępy od siebie, urosną podczas pieczenia. Ja piekłam na 2 tury. Uformowane jagodzianki odstawić do napuszenia na 30-40 minut.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić na kratce. Następnie polukrować.

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru (180 g)
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Cukier puder przesiać do miski. Stopniowo dodawać wodę, rozcierać brzegiem łyżki, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Za pomocą pędzelka lub łyżki polukrować drożdżówki.

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

piątek, 19 lipca 2013

Taką wersję naleśników lubi najbardziej mój Mąż, który za słodkimi obiadkami nie przepada ;)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

na sos pomidorowy:

  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 4-5 łyżek wody
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • duża szczypta bazylii
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Naleśnik posmarować cienką warstwą sosu pomidorowego. Na brzegu położyć parówkę przekrojoną wzdłuż na pół, obsypać garścią żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach. Zwinąć w rulon. Tak przygotowane naleśniki ułożyć na blaszce. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut, aż ser się roztopi.

w zaciszu mojej kuchni

wtorek, 16 lipca 2013

Bardzo smaczne i zdrowe, bo pieczone bez dodatku tłuszczu. Serwowane koniecznie z ulubionym sosem :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka (około 400-500 g)
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych (około 150 g)

na marynatę:

  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego (200 g), można zastąpić maślanką
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu chili cayenne
  • duża szczypta gałki muszkatołowej

w zaciszu mojej kuchni  w zaciszu mojej kuchni

Wszystkie składniki marynaty wymieszać w misce.

Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do miski z marynatą. Następnie dokładnie wymieszać, tak żeby wszystkie kawałki kurczaka były obtoczone z każdej strony w jogurcie z przyprawami. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 12-24 godzin. Można od czasu do czasu przemieszać.

Płatki kukurydziane pokruszyć. Można włożyć do woreczka foliowego i rozdrobnić za pomocą wałka lub tłuczka. Ja wrzucam do malaksera. Kawałki kurczaka obtaczać z każdej strony w pokruszonych płatkach, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.

w zaciszu mojej kuchni

sobota, 13 lipca 2013

Muffinki są miękkie, wilgotne od owoców, puszyste. Po prosty ekspresowe w wykonaniu, mnie zajęło to około 15 minut + pieczenie. Idealne na drugie śniadanie, wycieczkę czy piknik. Wykonane z prostych składników, które można modyfikować w zależności od aktualnej zasobności lodówki ;) Polecam serdecznie :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki suche:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (250 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki cukru (140 g)

Składniki mokre:

  • 1 i 1/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (300 g)
  • 1/3 szklanki oleju (70 ml)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Ponadto:

  • 1 i 1/2 szklanki owoców, u mnie 100 g jagód i 200 g truskawek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka miękkiego masła (do wysmarowania formy)
  • cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)

Do jednej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cukier, dokładnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki mokre: jogurt, olej, jajka oraz ekstrakt. Następnie do składników suchych dodać składniki mokre, wymieszać niedbale łyżką lub metalową rózgą. Kilka obrotów wystarczy, mogą pozostać grudki, nie należy mieszać zbyt długo!

Owoce umyć i osuszyć. Większe pokroić na kawałki. Wymieszać w misce z mąką pszenną. Następnie dodać do ciasta, wymieszać krótko i delikatnie łyżką.

Formę na muffinki wysmarować miękkim masłem lub wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem. Z podanych proporcji wychodzi 12 muffinek.

w zaciszu mojej kuchni

piątek, 12 lipca 2013

BOSKIE te lody!!! Kremowe i delikatne, na prawdę ciężko się od nich oderwać. Odkąd odkryłam ten przepis, lodówki z lodami w sklepach omijam szerokim łukiem ;) Przepis banalnie prosty a i wkładu pracy bardzo mało. Polecam serdecznie!!!

w zaciszu mojej kuchni

Oryginał przepisu na blogu Pora coś zjeść, podaję zmodyfikowaną wersję.

Składniki: na około 1l lodów

  • 300 ml śmietany kremówki 30-36% (mocno schłodzonej)
  • 2 jajka (dokładnie umyte i sparzone wrzątkiem)
  • 1/3 szklanki cukru (70 g)
  • 1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody
  • 1/2 laski wanilii
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • 1 garść rodzynek

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać połowę cukru oraz wodę, zmiksować na najwyższych obrotach miksera, aż masa będzie jasna i puszysta (kilka minut).

Białka ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Następnie dodać pozostały cukier, ubijać aż piana stanie się gładka i lśniąca, a cukier przestanie być wyczuwalny (kilka minut).

Kremówkę ubić na sztywno.

Do żółtek dodawać stopniowo po 1 łyżce piany z białek, mieszać delikatnie metalową rózgą. Następnie dodawać również stopniowo po 1 łyżce ubitej kremówki, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać ziarenka wyskrobane z laki wanilii, drobno posiekaną gorzką czekoladę i rodzynki, delikatnie wymieszać.

Masę przelać do pudełka, wstawić do zamrażalki na co najmniej 6 godzin. Przed podaniem wyjąć lody na około 10-15 minut wcześniej, żeby można było uformować kulki łyżką do lodów.

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

wtorek, 09 lipca 2013

Przepyszne, kremowe lody. Pracy przy nich tyle co nic a otrzymujemy na prawdę świetny deser za małe pieniądze. Nie trzeba mieć maszynki do lodów i nie trzeba co chwilę mieszać, kryształki lodu nie wytwarzają się. Na pewno będą się pojawiać kolejne wersje tych lodów na moim blogu. Tak na prawdę przepis odkryłam już jakiś czas temu, ale u nas znikają tak szybko, że nie zdążyłam jeszcze zrobić zdjęcia ;) Polecam serdecznie!!! Tą wersję szczególnie dla wielbicieli kajmaku i słodkości.

w zaciszu mojej kuchni

Wersja lodów waniliowych :)

Składniki: na około 1l lodów

  • 3 duże jajka
  • duża szczypta soli
  • 300 ml śmietany kremówki, schłodzonej (30-36%)
  • 1/2 puszki masy kajmakowej, schłodzonej (około 250 g)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)

Jajka umyć, sparzyć dokładnie wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno wraz ze szczyptą soli. W osobnej miseczce ubić żółtka na jasną i puszystą pianę.

W kolejnej misce ubić na sztywno kremówkę na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodać masę kajmakową, wymieszać na najniższych(!) obrotach miksera, tylko do momentu połączenia się składników. Następnie dodać żółtka, wymieszać delikatnie metalową rózgą. Następnie dodawać partiami pianę z białek, wymieszać delikatnie metalową rózgą, do momentu połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać.

Tak przygotowaną masę przelać do pojemnika, włożyć do zamrażalki. Lody powinny się mrozić co najmniej 6 godzin i jest to najgorszy etap wykonania tego przepisu ;)

Przed spożyciem lody wyjąć z zamrażalki około 15 minut wcześniej, żeby można uformować łyżką kulki. Pychota!

w zaciszu mojej kuchni

czwartek, 04 lipca 2013

Bardzo smaczne, kruche ciasto z solidną porcją owoców, przykrytych przepyszną, chrupiącą, waniliową kruszonką.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (420 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru (50 g)
  • 1 kostka zimnego masła (250 g)
  • 5 żółtek

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do miski, wymieszać. Następnie dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, posiekać nożem. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Ciasto przełożyć na blat, wyrobić do połączenia się składników. Na koniec uformować w wałek, owinąć w folię spożywczą, schłodzić przez około 30 minut w lodówce.

Składniki na pianę:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru (70 g)

Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier, cały czas ubijać na najwyższych obrotach miksera, kilka minut aż piana będzie gładka i lśniąca, a cukier przestanie być wyczuwalny.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej (160 g)
  • 1/3 szklanki cukru (70 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Masło roztopić. Mąkę, cukier i cukier waniliowy wymieszać w miseczce. Zalać gorącym masłem, wymieszać widelcem, aż uzyskamy konsystencję kruszonki.

Ponadto:

  • 500-600 g truskawek
  • 200 g rabarbaru

WYKONANIE

Schłodzone ciasto wyłożyć na papier do pieczenia przycięty na kształt formy (u mnie blaszka o wymiarach 20x35 cm), rozwałkować, przełożyć wraz z papierem na blachę. Podpiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10-12 minut. Lekko przestudzić.

Na podpieczony spód wyłożyć owoce. Małe truskawki w całości, większe przekrojone na pół, rozcięciem ku górze. Rabarbar pokrojony w kostkę. Owoce układać ciasno, jeden przy drugim. Na wierzch wyłożyć pianę z białek oraz równomiernie posypać kruszonką.

Piec w 180 stopni przez około 40-45 minut.

w zaciszu mojej kuchni

wtorek, 02 lipca 2013

Bardzo smaczny sposób na wykorzystanie białek. Ciasto jest wilgotne, puszyste, świeżość zachowuje również na następny dzień.

w zaciszu mojej kuchni

Oryginał przepisu na blogu Słodka Pasja, podaję zmodyfikowaną wersję.

Składniki na ciasto:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki mleka (180 ml)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (315 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru (170 g)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170 g masła

Dodatkowo:

  • 300-400 g owoców, u mnie 150 g rabarbaru + 250 g truskawek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • cukier puder do oprószenia 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka, mleko i ekstrakt wymieszać w misce metalową rózgą, do połączenia się składników. Do misy miksera przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać cukier i sól, wymieszać. Następnie dodać miękkie masło oraz połowę białek wymieszanych z mlekiem. Wymieszać mikserem (spiralnymi końcówkami mieszającymi) na najniższych obrotach do momentu połączenia się składników. Następnie dodawać partiami resztę mieszanki białek i mleka, miksować aż ciasto będzie gładkie i puszyste (kilka minut).

Owoce umyć i osuszyć. Większe pokroić na kawałki. Wymieszać z mąką.

Ciasto przelać do formy (u mnie blaszka o wymiarach 21x23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać owoce, lekko wcisnąć  w ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut, do tzw. 'suchego patyczka'.

Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni