O autorze
odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
wtorek, 27 sierpnia 2013

Fajny pomysł na przek±skę na wycieczce, pikniku lub niby-obiad nad jeziorem ;) Zrobiłam wersję podstawow± dla dzieci oraz bardziej 'wypasion±' z dodatkami dla mnie i Męża, wszystkie zostały zjedzone ze smakiem ;)

w zaciszu mojej kuchni

Przepis z forum CinCin.

Składniki:

  • 2 czubate szklanki m±ki (300 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 niepełna szklanka ciepłego mleka (200 ml)
  • 18 g ¶wieżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 8 cienkich parówek
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

M±kę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Na ¶rodku zrobić dołek. do którego wlać połowę ciepłego mleka, pokruszyć drożdże oraz dodać cukier. Zawarto¶ć dołka delikatnie wymieszać, wierzch posypać odrobin± m±ki. Odstawić na około 15 minut aż drożdże 'rusz±' a zaczyn wyro¶nie.

w zaciszu mojej kuchni  w zaciszu mojej kuchni  w zaciszu mojej kuchni  w zaciszu mojej kuchni

        w zaciszu mojej kuchni      w zaciszu mojej kuchni

Następnie dodać resztę ciepłego mleka, wymieszać łyżk±. Ciasto wyłożyć na blat i wyrobić. Na koniec dodać olej i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nie klej±ce. Na koniec uformować ciasto w kulę, odłożyć pod przykryciem do wyro¶nięcia na około 1 godzinę (powinno co najmniej podwoić swoj± objęto¶ć).

Następnie ciasto wyłożyć na blat oprószony m±k±, krótko wyrobić. Podzielić na 8 czę¶ci, z każdej uformować kulkę. Każd± czę¶ć rozwałkowywać w owalny kształt o długo¶ci trochę dłuższej od parówki. Na ¶rodek położyć parówkę, brzegi złożyć i dokładnie zlepić (jak przy pierogach). Następnie poci±ć parówkę na paski o szeroko¶ci około 1,5 cm, uważaj±c żeby zlepiony koniec został w cało¶ci, nie przecięty. U mnie przy parówkach berlinkach wyszło 10 kawałków. Następnie kawałki wywijać raz w lewo, raz  w prawo, rozcięciem ku górze. Uważać, żeby cało¶ć była dosyć ciasno ułożona.

Uformowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach od siebie. Odstawić do napuszenia na około 15-20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Przed włożeniem do piekarnika brzegi bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Można też opcjonalnie posmarować ketchupem czy posypać serem. Piec przez około 20 minut do zrumienienia.

tutaj wersja z ketchupem, pomidorem, cukini± i żółtym serem

w zaciszu mojej kuchni

oraz wersja z ketchupem i żółtym serem

w zaciszu mojej kuchni

UWAGA: Uformowane bułeczki można wstawić na noc do lodówki pod przykryciem (pod foli± lub bawełnianym ręcznikiem kuchennym). Po wyjęciu z lodówki wystarczy ocieplić w temperaturze pokojowej przez około 30 minut. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć ewentualnie ulubione dodatki i upiec :)

sobota, 24 sierpnia 2013

Wystarczy mały kubeczek jogurtu naturalnego, kilka podstawowych produktów, 2 miski i łyżka ;) Składniki mieszamy łyżk±, rozkładamy owoce i kruszonkę i przepyszne, miękkie, pachn±ce wanili± i owocami ciasto mamy gotowe w 20 minut. Teraz trzeba tylko poczekać aż się upiecze i ten etap trwa najdłużej ;)

Ciasto jest bardzo smaczne, kruszonka obłędna: waniliowa i lekko chrupi±ca, do tego można użyć dowolnych ulubionych owoców, które nadaj± ciastu wilgoci. ¦wieżo¶ć zachowuje również na następny dzień :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki na ciasto:

  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego (około 200 g) tego samego kubeczka używamy do odmierzania pozostałych składników
  • 1 kubeczek oleju słonecznikowego lub z pestek winogron
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 kubeczki m±ki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 kubeczka cukru
  • około 600-800 g owoców: u mnie jabłka i maliny, ale można użyć jakichkolwiek ulubionych owoców

na kruszonkę:

  • 125 g masła
  • 1 i 1/4 szklanki m±ki (175 g)
  • 1/3 szklanki cukru (70 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)

Przygotowanie ciasta najlepiej zacz±ć od rozpuszczenia masła na kruszonkę i odstawienie go do przestudzenia.

Następnie mokre składniki, czyli jogurt, olej, jajka i ekstrakt waniliowy wymieszać dokładnie w jednej misce. Do osobnej miski przesiać m±kę wraz z  proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Następnie zawarto¶ć obu misek poł±czyć i wymieszać łyżk± do poł±czenia się składników (ciasto będzie bardzo gęste).

Ciasto przełożyć na formę (u mnie o wymiarach 21x32 cm) wyłożon± papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać owoce, ciasno obok siebie, lekko wcisn±ć je w ciasto.

M±kę, cukier i cukier waniliowy wymieszać w miseczce, dodać rozpuszczone i przestudzone masło (może być lekko ciepłe), wymieszać widelcem na konsystencję kruszonki. Posypać równomiernie wierzch ciasta.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.

w zaciszu mojej kuchni

czwartek, 22 sierpnia 2013

Wszędzie pełno tego ciasta, więc i ja się w końcu skusiłam ;) Było smacznie, ale bez achów i ochów ;)

w zaciszu mojej kuchni

Oryginał przepisu na stronie Dorotu¶, podaję zmodyfikowan± wersję.

Składniki na ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki m±ki pszennej (350 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 kostka zimnego masła (250 g)
  • 5 żółtek

M±kę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Następnie dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, posiekać nożem. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Ciasto przełożyć na blat i zagnie¶ć, krótko, tylko do momentu poł±czenia się składników. Wyrobione ciasto podzielić na 2 czę¶ci w proporcji 40% i 60%. Mniejsz± czę¶ć zawin±ć w folię spożywcz± i włożyć do zamrażalki.

Blaszkę (u mnie o wymiarach 21x32 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić pozostałym ciastem (większ± czę¶ci±). Podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15-20 minut, do lekkiego zezłocenia. Odstawić do wystudzenia.

Składniki na budyniow± piankę:

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru (210 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • 2 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, proszku (100 g)
  • 2/3 szklanki oleju słonecznikowego (170 ml)

Białka ubić na na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Następnie partiami dodawać cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksować na najwyższych obrotach miksera, kilka minut, aż cukier przestanie być wyczuwalny w pianie. Następnie dodać proszek budyniowy, miksować kolejne kilka minut. Na koniec zmniejszyć obroty miksera na ¶rednie, wolnym strumieniem wlewać olej, zmiksować do poł±czenia się składników.

Dodatkowo:

  • 2 opakowania malin (około 500 g)
  • 1/2 ananasa z puszki (ods±czonego z zalewy)
  • cukier puder do oprószenia

Na podpieczony i wystudzony spód wyłożyć budyniow± pianę, wyrównać. Następnie gęsto ułożyć maliny (otworkami do góry) oraz cz±stki ananasa. Na wierzch zetrzeć czę¶ć ciasta z zamrażalki.

Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

w zaciszu mojej kuchni

wtorek, 20 sierpnia 2013

Po prostu uwielbiam cukinię, więc w takiej formie też musiała się pojawić na moim stole ;) Wyszło bosko!!! Przepyszne, mocno czekoladowe, wilgotne i ... tanie ciasto. Najlepsze na następny dzień, długo zachowuje ¶wieżo¶ć. Cukinia nie jest w ogóle wyczuwalna. Dzieci zajadały aż im się uszy trzęsły, chociaż za cukini± nie za bardzo przepadaj± :D Cudownie smakuje również z dodatkiem orzechów i rodzynek. Zreszt± można tutaj dodać również suszone owoce czy przyprawę do piernika lub alkohol (np. amaretto, ulubiony likier czy nalewkę) i za każdym razem otrzymać inn± wersję. Polecam serdecznie!!! Jeden z najpyszniejszych murzynków, jaki jadłam :)

w zaciszu mojej kuchni

Inspiracj± był dla mnie przepis ze strony Dorotu¶, podaję wersję zmodyfikowan± pod swój gust.

Składniki:

  • 1 nieduża cukinia (około 350-400 g)
  • 1/4 łyżeczki soli soli
  • 115 g miękkiego masła
  • niepełna szklanka cukru (200 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju (125 ml), dałam słonecznikowy
  • 2 duże jajka
  • 2 czubate szklanki m±ki pszennej (300 g), można użyć również m±ki orkiszowej lub pół na pół ze zwykł±
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki kakao (30 g)
  • 1/2 szklanki kwa¶nej ¶mietany lub jogurtu naturalnego (125 g), miałam akurat jogurt
  • 50 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej (lub/i gar¶ć rodzynek i duża gar¶ć rozdrobnionych orzechów - u mnie posiekane w malakserze)

Cukinię dokładnie umyć i wraz ze skórk± zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub posiekać w malakserze), posolić, wymieszać i odstawić.

Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem na jasn± i puszyst± masę (kilka minut). Następnie dodać ekstrakt i olej, zmiksować do poł±czenia się składników. Następnie dodawać po kolei jajka, za każdym razem zmiksować do poł±czenia się składników.

M±kę przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia, sod± i kakao, wymieszać. Partiami dodawać do masy ma¶lanej na przemian ze ¶mietan± lub jogurtem, zmiksować do poł±czenia się składników (masa będzie dosyć gęsta).

Cukinię lekko(!) odcisn±ć z soku, dodać do ciasta wraz z czekolad±, wymieszać dokładnie łyżk±. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie keksówka o wymiarach 9x33 cm), wierzch wyrównać.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, do tzw.'suchego patyczka'.

Wystudzone ciasto można dodatkowo polać polew± czekoladow± :)

w zaciszu mojej kuchni

a tutaj w wersji z orzechami, rodzynkami i odrobin± cynamonu, pyyyycha :)

w zaciszu mojej kuchni

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Placuszki cukiniowe posmakowały nawet mojemu Mężowi, który jest wybitnym mięsożerc± ;) Z sosem tzatziki komponuj± się idealnie i fajnie pachn± koperkiem. Polecam :)

w zaciszu mojej kuchni

Inspiracj± był dla mnie przepis Bajaderki z forum CinCin, podaję mocno zmodyfikowan± wersję pod swój gust.

Składniki: na około 15 małych placuszków

  • 4 nieduże cukinie (1,2 kg)
  • 200 g sera feta
  • 2 jajka
  • 1/2 - 2/3 szklanki m±ki pszennej (około 70-100 g)
  • 1/2 cebuli
  • 1 z±bek czosnku
  • 3 łyżki koperku, drobno posiekanego
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać sol± (1/2 łyżeczki) i odstawić na co najmniej 1 godzin±, żeby pu¶ciła sok. Następnie dokładnie odcisn±ć j± z soku. Dodać drobno pokruszony ser feta, jajka, m±kę, cebulę drobno posiekan±, czosnek przeci¶nięty przez praskę oraz zioła i przyprawy (soli już nie dodawać, feta jest wystarczaj±co słona). Dokładnie wymieszać łyżk± na jednolit± masę.

Smażyć na rozgrzanym oleju, na rumiano z każdej strony. Nakładać małe porcje, 1 łyżka ciasta = 1 placuszek, wtedy łatwiej przewraca się na drug± stronę. Gdyby się rozpadały podczas przewracania, trzeba dosypać trochę m±ki.

Podawać z sosem tzatziki. U mnie dodatkowo z sałatk± z pomidorów i ogórków małosolnych :)

w zaciszu mojej kuchni

sobota, 17 sierpnia 2013

Puszyste i najeżone owocami ;)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki: na około 25 sztuk

  • 1 duży gęsty jogurt naturalny (około 400 g)
  • 1/2 szklanki mleka (jeżeli jogurt był bardzo gęsty i masa wyjdzie za gęsta, można dolać jeszcze około 1/4 szklanki mleka)
  • 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 3 jajka
  • 2 szklanki m±ki (280 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • duża szczypta soli
  • 200 g borówek
  • olej do smażenia

W jednej misce wymieszać ze sob± jogurt, mleko, masło i jajka. Do drugiej miski przesiać m±kę wraz  z proszkiem do pieczenia i sod± oraz dodać cukier puder i sól, wymieszać. Zawarto¶ć obu misek poł±czyć ze sob±, wymieszać na gładk± i jednolit± masę. Można odstawić na około 15-30 minut, chociaż nie jest to niezbędne ;) Na końcu dodać borówki, delikatnie wymieszać.

Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Nakładać niewielkie porcje ciasta, po 1-2 łyżki na 1 placuszek. Po usmażeniu ods±czyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podawać gor±ce z cukrem pudrem lub ¶mietan± lub konfitur±.

w zaciszu mojej kuchni

pi±tek, 16 sierpnia 2013

Puszysty, nie krusz±cy się przy krojeniu i dosyć wilgotny.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki: na tortownicę o ¶rednicy 24 cm

  • 8 dużych jajek, osobno żółtka i białka (w temperaturze pokojowej)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (170 g)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju (60 ml), dałam słonecznikowy
  • 4 łyżki mleka (60 ml)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (10 ml)
  • 1 szklanka m±ki pszennej (140 g)
  • 1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej (80 g)

Żółtka ubić na najwyższych obrotach miksera wraz z połow± cukru i sol± na jasn±, puszyst± masę (około 5 minut). Na koniec ubijania dodać olej, mleko i ekstrakt waniliowy, zmiksować do momentu poł±czenia się składników. W osobnej misie ubić białka na najwyższych obrotach miksera. Gdy piana będzie już sztywna, dodać resztę cukru. Zmiksować około 1-2 minuty aż piana zrobi się gładka i l¶ni±ca. Ubit± pianę dodać do masy żółtkowej, wymieszać delikatnie, ale dokładnie, drewnian± łyżk±. M±kę pszenn± i ziemniaczan± wymieszać w misce, przesiać do piany. Wymieszać delikatnie drewnian± łyżk± do poł±czenia się składników.

Dno tortownicy (u mnie o ¶rednicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać m±k±. Przełożyć ciasto, wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut (do tzw. 'suchego patyczka'). Po upieczeniu zostawić w piekarniku, przy minimalnie uchylonych drzwiczkach, do całkowitego wystudzenia.

Biszkopt upiec najlepiej dzień wcze¶niej, wtedy łatwiej go pokroić.

w zaciszu mojej kuchni



¶roda, 14 sierpnia 2013

Tort zrobiony dla Mamy z okazji urodzin :) Typowo letni, z mnóstwem owoców i mas± na bazie bitej ¶mietany i serka mascarpone. Biszkopt z tego przepisu wychodzi dosyć wilgotny, jednak następnym razem dodatkowo trochę go nas±czę, najlepiej alkoholem ;) Tort smakuje najlepiej na drugi albo nawet trzeci dzień.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki na biszkopt:

  • 8 dużych jajek, osobno żółtka i białka (w temperaturze pokojowej)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (170 g)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju (60 ml), dałam słonecznikowy
  • 4 łyżki mleka (60 ml)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (10 ml)
  • 1 szklanka m±ki pszennej (140 g)
  • 1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej (80 g)

Żółtka ubić na najwyższych obrotach miksera wraz z połow± cukru i sol± na jasn±, puszyst± masę (około 5 minut). Na koniec ubijania dodać olej, mleko i ekstrakt waniliowy, zmiksować do momentu poł±czenia się składników. W osobnej misie ubić białka na najwyższych obrotach miksera. Gdy piana będzie już sztywna, dodać resztę cukru. Zmiksować około 1-2 minuty aż piana zrobi się gładka i l¶ni±ca. Ubit± pianę dodać do masy żółtkowej, wymieszać delikatnie, ale dokładnie drewnian± łyżk±. M±kę pszenn± i ziemniaczan± wymieszać w misce, przesiać do piany. Wymieszać delikatnie drewnian± łyżk± do poł±czenia się składników.

Dno tortownicy (u mnie o ¶rednicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać m±k±. Przełożyć ciasto, wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut (do tzw. 'suchego patyczka'). Po upieczeniu zostawić w piekarniku, przy minimalnie uchylonych drzwiczkach, do całkowitego wystudzenia.

Biszkopt upiec najlepiej dzień wcze¶niej, wtedy łatwiej go pokroić.

 w zaciszu mojej kuchni   w zaciszu mojej kuchni

Składniki na masę malinow±:

  • 1 szklanka soku z malin (u mnie syrop malinowy rozcieńczony wod±)
  • 1/3 szklanki wi¶niówki (80 ml)
  • 2-3 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie malin (około 300 g)

Sok malinowy i wi¶niówkę podgrzać w rondelku. Gdy zacznie wrzeć, dodać m±kę ziemniaczan±, podgrzewać chwilę aż masa zgęstnieje. Następnie zdj±ć z palnika, dodać maliny, delikatnie wymieszać. Ja maliny miałam mocno schłodzone (na 1 godzinę przedtem włożyłam je do zamrażalki), żeby nie rozpadły się podczas mieszania.

Odstawić do lekkiego przestudzenia (gdy dodamy zimne maliny, masa wystygnie od razu).

Składniki na masę ¶mietanow±:

  • 750 g mocno schłodzonej ¶mietany kremówki (30-36%)
  • 250 g mocno schłodzonego serka mascarpone
  • 2 opakowania ¶mietanfixu
  • 2-3 łyżki cukru waniliowego

Kremówkę i mascarpone ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywn± masę. Pod koniec dodać ¶mietanfixy i cukier do smaku. Podzielić na 3 czę¶ci.

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie borówek (250 g)

WYKONANIE

Biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Pierwszy blat położyć na paterze, posmarować mas± malinow± oraz warstw± masy ¶mietanowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu, delikatnie docisn±ć. Następnie rozsmarować kolejn± warstwę masy ¶mietanowej, wierzch posypać borówkami, przykryć ostatnim blatem i lekko docisn±ć. Wierzch i boki posmarować cienk± warstw± kremu. Dowolnie udekorować.

Dekoracja:

  • 100 g ¶mietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 opakowanie ¶mietanfixu
  • kilka borówek
  • granat
  • 16 podłużnych biszkoptów
  • czerwona wst±żka

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać ¶mietanfix i cukier do smaku. Za pomoc± szprycy lub rękawa cukierniczego wycisn±ć rozetki dookoła tortu. Następnie rozłożyć owoce. Biszkopty ułożyć dookoła tortu delikatnie dociskaj±c. Na koniec zawi±zać wst±żkę.

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

poniedziałek, 05 sierpnia 2013

Boski!!! Mocno czekoladowy, mięciutki i odpowiednio wilgotny, z delikatn± nut± alkoholu. Znikł w zastraszaj±co szybkim tempie. Na pewno będzie często go¶cił w moim domu. Wi¶nie pasuj± tutaj wybitnie, ¶wietne byłyby również maliny, ale my¶lę że można wypróbować także z innymi owocami: gruszkami czy ¶liwkami a także z orzechami i rodzynkami. Polecam serdecznie!

w zaciszu mojej kuchni

Inspiracj± był dla mnie przepis z Kwestii Smaku, podaję sporo zmodyfikowan± wersję.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru (180 g)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g), ja miałam akurat deserow±
  • 3 duże jajka, osobno żółtka i białka
  • 7 łyżek wi¶niówki (100 ml) lub soku wi¶niowego lub pół na pół
  • 1 i 1/2 szklanki m±ki pszennej (200 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 400 g wydrylowanych wi¶ni
  • 3 łyżki m±ki ziemniaczanej

Masło roztopić wraz z cukrem i czekolad± często mieszaj±c, żeby masa nie przypaliła się. Następnie odlać 1/3 szklanki na polewę, odstawić do wystudzenia (masa może być lekko ciepła, nie gor±ca). Następnie dodać żółtka, wi¶niówkę i/lub sok wi¶niowy, wymieszać.

M±kę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodawać partiami do masy (na 3 tury), za każdym razem mieszać drewnian± łyżk± do poł±czenia się składników.

Białka ubić na sztywno ze szczypt± soli. Dodać do masy czekoladowej, wymieszać delikatnie, ale dokładnie drewnian± łyżk±.

Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie keksówka o wymiarach 9x33cm). Na wierzchu poukładać wi¶nie wymieszane z m±k± ziemniaczan±. Czę¶ć wi¶ni lekko wcisn±ć w ciasto.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-55 minut, do tzw. 'suchego patyczka'. Jeszcze gor±ce polać odłożon± wcze¶niej polew±, odstawić do wystudzenia.

w zaciszu mojej kuchni

sobota, 03 sierpnia 2013

U mnie z sezonowymi warzywami: cukini± i pomidorami oraz z szynk±, ale to co na pizzach się znajdzie można oczywi¶cie modyfikować na wiele wariantów :) Ciasto jest mięciutkie, bardzo puszyste, wręcz przypominaj±ce trochę bułkę. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno, więc ¶wietnie nadaje się na różne wypady, pikniki i wycieczki :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki na ciasto: na 12 sztuk

  • 4 i 1/2 szklanki m±ki pszennej (630 g)
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli 
  • 1 i 2/3 szklanki ciepłego mleka (160 ml)
  • 50 g ¶wieżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2-3 z±bki czosnku (lub więcej według uznania)
  • 3 żółtka
  • 160 g masła
  • dodatkowo: 1 białko do posmarowania brzegów ciasta

M±kę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Na ¶rodku zrobić dołek, do którego wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka, pokruszyć drożdże oraz dodać cukier. Zawarto¶ć dołka delikatnie wymieszać, wierzch posypać odrobin± m±ki. Odstawić na około 15 minut, aż drożdże 'rusz±' a zaczyn wyro¶nie.

Do reszty ciepłego mleka dodać czosnek przeci¶nięty przez praskę oraz żółtka, wymieszać.

Masło roztopić, przestudzić.

Do m±ki z wyro¶niętym zaczynem dodać pozostałe mleko oraz masło, wymieszać łyżk±. Następnie ciasto wyłożyć na blat i wyrabiać, aż będzie odstawać od ręki. Gdyby za mocno się kleiło można podsypać odrobin± m±ki, ale nie za dużo. Ciasto musi być mięciutkie i elastyczne, może trochę się kleić. Ja wyrabiałam pocz±tkowo metod± Bartineta, przestało się kleić po około 10 minutach wyrabiania.

Wyrobione ciasto przełożyć do czystej miski. Odstawić pod przykryciem na około 1 godzinę do wyro¶nięcia, powinno co najmniej podwoić swoj± objęto¶ć.

Dodatki:

  • sos pomidorowy, u mnie z tego przepisu (pominęłam czosnek)
  • 200 g żółtego sera, startego na tarce o dużych oczkach
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w piórka
  • 100 g szynki, pokrojonej w kostkę
  • 1 mała w±ska cukinia, pokrojona w cienkie plastry
  • 1 pomidor, pokrojony w półplasterki
  • sos czosnkowy

Wyro¶nięte ciasto wyłożyć na lekko oprószony m±k± blat, krótko wyrobić. Uformować w wałek, który podzielić na 12 czę¶ci. Każdy kawałek uformować w kulkę, któr± spłaszczać na kształt koła (w rękach lub można sobie pomóc wałkiem). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach od siebie, trochę urosn± podczas pieczenia (ja piekłam na 2 tury).

Brzegi każdego placka posmarować lekko roztrzepanym białkiem. Wierzch posmarować sosem pomidorowym. Następnie ułożyć ulubione dodatki (oprócz sosu czosnkowego). Ja zaczynam od żółtego sera, odkładam jednak gar¶ć i tym serem posypuję lekko wierzch pizzy na 5 minut przed końcem pieczenia.

Piec w temperaturze 210 stopni przez około 20-25 minut. Podawać z sosem czosnkowym.

w zaciszu mojej kuchni

 
1 , 2