O autorze
odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
środa, 05 sierpnia 2015

Atrakcyjnie wyglądające ciastko, lekkie i niezbyt słodkie. Idealne na upalne dni, świetnie sprawdzi się na letnich przyjęciach. Polecam serdecznie.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru (130 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • 1/3 szklanki mąki pszennej (70 g)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (50 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu winnego lub spirytusowego

Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Następnie dodawać partiami cukier, cały czas ubijać na najwyższych obrotach miksera, aż piana będzie gładka i lśniąca a cukier przestanie być wyczuwalny (kilka minut). Następnie zmniejszyć obroty miksera na najniższe i kolejno dodawać żółtka, zmiksować do połączenia się składników.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać w misce, przesiać do piany oraz dodać ocet. Całość wymieszać delikatnie, ale dokładnie drewnianą łyżką.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 21x32 cm), boków niczym nie smarować. Wylać ciasto, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut, do lekkiego(!) zezłocenia. Zaraz po upieczeniu wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości około 50-60 cm. Odstawić do przestudzenia. Następnie nożykiem oddzielić boki biszkoptu od formy, wyjąć ciasto, zdjąć papier.

Składniki na masę jogurtowo-owocową:

  • 2 galaretki (u mnie truskawkowa)
  • mały kubek śmietany kremówki (około 250 ml)
  • 200 g owoców (u mnie truskawki)
  • duży kubek jogurtu greckiego (około 400 g)
  • 2-4 łyżki cukru

Galaretki rozpuścić w 1 szklance (250 ml) gorącej wody.

Kremówkę ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Owoce zblendować na gładki mus.

Do ubitej kremówki dodać owocowy mus, jogurt grecki i wystudzoną galaretkę, zmiksować na niskich obrotach miksera do momentu połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodać cukier do smaku, zmiksować.

Masę wstawić na około 15-20 minut do lodówki do lekkiego(!) stężenia. Najlepiej zaglądać co 5 minut - ma być gęsta, ale jeszcze lejąca. Następnie przelać na wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Ponadto:

  • 2 galaretki (u mnie granatowo-anansowe)
  • owoce (u mnie: truskawki, borówki, winogrono bezpestkowe)

Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu (w czasie upałów zmniejszyć ilość wody). Odstawić do wystudzenia.

Na całkowicie stężałej masie jogurtowo-owocowej ułożyć owoce. Łyżką wlać cienką warstwę galaretki, wstawić do lodówki do stężenia. Pozwoli to na utrzymanie wszystkich owoców ładnie poukładanych na dnie. Następnie wylać resztę galaretki, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Najlepsze na następny dzień. Smacznego :)