O autorze
odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
niedziela, 28 października 2012

Jest to moja wariacja na temat tego ciasta :) Wyszło pysznie :)  Trochę denerwowały mnie okruchy spadające z ciasta, co ze zdolnościami moich dzieci zaowocowało tym, że za chwilę te okruchy były wszędzie. Ale w smaku ciasto super.

 w zaciszu mojej kuchni

Inspiracją był dla mnie przepis z Wielkiego Żarcia, mocno zmodyfikowałam.

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kostki masła (125g)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki mleka
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (dałam tortową)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło, cukier, cukier  z wanilią, mleko, czekoladę i kakao podgrzać w rondelku do rozpuszczenia się składników. Odstawić do wystudzenia.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Z białek ubić sztywną pianę (można dodać szczyptę soli, żeby była sztywniejsza).

Do masy czekoladowo-maślanej dodać 2 żółtka, wymieszać na najniższych obrotach miksera. Następnie dodawać po 1 łyżce mąki cały czas ucierając na średnich obrotach miksera (krótko, do momentu połączenia się składników). Ciasto będzie bardzo gęste. Na koniec dodać pianę z białek, wymieszać delikatnie łyżką.

Ciasto przełożyć na wysmarowaną masłem tortownicę (u mnie o średnicy 24 cm). Piec ok. 25 min w 180 st.

Jeszcze ciepłe ciasto wydrążyć łyżką, zostawiając brzegi i spód na ok. 1,5-2 cm grubości. Wydrążone ciasto pokruszyć na okruszki, odłożyć.

w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy lub śnieżki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 50 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • 3 banany
  • 1/2 cytryny

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy i cukier puder. Następnie dodać serek mascarpone, ekstrakt waniliowy, drobno pokrojoną czekoladę . Wymieszać na najniższych obrotach miksera, do momentu połączenia się składników.

Na wydrążony blat czekoladowy ułożyć banany przekrojone wzdłuż na pół. Skropić je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Następnie wyłożyć masę z bitej śmietany, formując ją na kształt kopca. Posypać pokruszonym ciastem delikatnie dociskając. Schłodzić w lodówce :)  Smacznego. 

w zaciszu mojej kuchni

wtorek, 23 października 2012

Pyszne, słodkie od serka waniliowego, z dużą ilością jabłek, bardzo syte. Na pewno będę robić częściej. Następnym razem koniecznie muszę wypróbować w wersji z bananami :)

 w zaciszu mojej kuchni

Przepis znalazłam na blogu Moja Kuchnia, robiłam z podwójnej porcji.

Składniki:  na ok. 30 placuszków

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (300 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta cynamonu
  • 400 g serka waniliowego (dałam Danio)
  • 150 ml mleka
  • 4 duże jajka (osobno żółtka i białka)
  • 4 jabłka (ok. 500-600 g), u mnie kwaskowaty boskoop

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon, wymieszać. W drugiej misce wymieszać serek waniliowy, mleko i żółtka. Następnie zawartość obu misek połączyć, dokładnie wymieszać, ciasto będzie bardzo gęste. Z białek ubić sztywną pianę. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto można odstawić na 15-30 minut..

Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.

Placuszki nakładać na minimalną ilość rozgrzanego oleju. 1-2 łyżki ciasta na 1 placuszek. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z cukrem pudem lub dżemem.

w zaciszu mojej kuchni

poniedziałek, 22 października 2012

Pyszna, aromatyczna, duuuuża, rodzinna porcja :D  Ciasto chrupiące na brzegach, mięciutkie w środku, nie za cienkie i nie za grube :) Jak na razie najlepsze, jakie udało mi się zrobić. A na dodatek z ciastem przyjemnie się pracuje, nie klei się za bardzo, ładnie wyrasta. Ciasto można wyrobić na kilka godzin przed pieczeniem pizzy (na przykład rano) i odłożyć do wyrastania do lodówki. Polecam serdecznie!

w zaciszu mojej kuchni

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej (560 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody (375 ml)
  • 25 g drożdży świeżych lub 2 łyżeczki drożdży instant (opakowanie 7g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju + 1/2 łyżeczki do wysmarowania miski

Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, wymieszać. Na środku zrobić dołek, do którego wlać 1/2 szklanki ciepłej wody, pokruszyć drożdże i dodać cukier. Zawartość dołka delikatnie wymieszać, wierzch można posypać odrobiną mąki. Odstawić na 15-20 minut, aż drożdże 'ruszą', a zaczyn wyrośnie.

Następnie dodać resztę ciepłej wody oraz olej, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć na blat, wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne (około 5-10 minut). Jeżeli ciasto będzie się kleiło, można delikatnie podsypać blat mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do czystej, lekko wysmarowanej olejem miski. Odstawić pod przykryciem na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia (powinno co najmniej podwoić objętość).

w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni

Składniki na sos pomidorowy:

  • 8 łyżek ketchupu
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól, pieprz, cukier
  • lub/i inne ulubione przyprawy do pizzy
  • opcjonalnie: 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, odstawić.

Ulubione dodatki, u mnie:

  • 200 g sera żółtego - startego na tarce o dużych oczkach
  • 1/2 dużej cebuli - pokrojonej w piórka
  • 6 pieczarek (150 g) - pokrojonych w cienkie plasterki
  • 150 g szynki - plasterki pokrojone w kostkę

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na papier do pieczenia przycięty na wielkość blachy, rozwałkować na dowolny kształt. U mnie na kształt blaszki z piekarnika o wymiarach 30x35 cm, ale można zrobić 2-3 mniejsze pizze na kształt koła. Brzegi można uformować odrobinę wyższe. Gdyby ciasto kleiło się do wałka, wałek oprószyć delikatnie mąką. Ciasto wraz z papierem przełożyć na blachę. Następnie równomiernie rozsmarować sos pomidorowy i rozłożyć swoje ulubione dodatki. U mnie dosyć obficie, zaczynam od sera żółtego zostawiając około 1/3 na wierzch i tą część dokładam na 5 minut przed końcem pieczenia.

Tak przygotowaną pizzę odstawić na około 10-15 minut, w tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni.

Piec 20-25 minut, do momentu zrumienienia ciasta. Ser żółty posypać na 5-10 minut przed końcem pieczenia.

UWAGA: Wyrobione ciasto można do wyrastania włożyć na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ocieplić przez około 20-30 minut (w tym czasie przygotować dodatki) i dalej postępować już tak, jak zwykle czyli rozwałkować, rozsmarować sos i rozłożyć dodatki, odstawić do napuszenia na około 15 minut i upiec :)

w zaciszu mojej kuchni

niedziela, 21 października 2012

Przepyszne, uzależniające ciacho w pełni zaspokajające potrzebę słodkości :)  Niby zapychające, niby tylko 2 kawałki na raz można zjeść, ale jakimś dziwnym trafem w jeden dzień prawie całą dużą blachę wciągnęliśmy we dwójkę z mężem. Na pewno będę je robić częściej, szczególnie że jest bardzo łatwe do przygotowania :)

w zaciszu mojej kuchni

Oryginał przepisu znalazłam na Wielkim Żarciu, zmodyfikowałam inspirując się na kilku przepisach znalezionych w necie.

Składniki:

  • 70 szt. herbatników - u mnie Petit Beurre, zużyłam niecałe 2 opakowania po 220g każde
  • 500 ml masy kajmakowej lub słodzonego mleka skondensowanego
  • 500 ml śmietany 30-36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • 100 g czekolady deserowej

Składniki na masę budyniową:

  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła, miękkiego

w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni

1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe 0,5 szklanki mleka wymieszać z żółtkami i mąkami. Wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki. Chwilę pogotować na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. Odstawić do ostudzenia. Następnie miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Partiami dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując.

Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy.

Blaszkę (u mnie o wymiarach 20x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno poukładać warstwę herbatników, jeden przy drugim w równych rzędach. Następnie rozsmarować masę kajmakową. Na to poukładać kolejną warstwę herbatników. Następnie rozsmarować masę budyniową. Na to poukładać kolejną warstwę herbatników. Następnie rozsmarować bitą śmietanę. Wierzch udekorować czekoladą startą na dużych oczkach (pomaga wcześniejsze schłodzenia czekolady w lodówce).

Ciasto schłodzić w lodówce co najmniej 12 godzin, aż herbatniki zmiękną (to chyba najtrudniejszy etap robienia tego ciacha ;))

UWAGA: można ewentualnie użyć też gotowego budyniu - wtedy 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru ugotować w 2 szklankach mleka z 1 łyżką cukru. Po wystudzeniu utrzeć z masłem.

Jeżeli użyjemy mleka skondensowanego, trzeba puszkę gotować na małym płomieniu około 3 godziny tak, aby cała puszka była zakryta wodą.



czwartek, 18 października 2012

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 600-700 g mięsa mielonego
  • 1 czerstwa bułka
  • mleko
  • 1 duże jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
  • 1 pęczek koperku
  • olej
  • 1 łyżka mąki
  • 8 kulek pieprzu
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1-2 listki laurowe
  • 1/3 szklanki śmietany 18%

Bułkę namoczyć w mleku,żeby zmiękła.

Mięso posolić, popieprzyć. Dodać jajko, cebulę startą na drobnych oczkach, bułkę lekko odciśniętą z nadmiaru mleka oraz musztardę i 1/2 pęczka posiekanego koperku. Dokładnie wyrobić masę.

W zwilżonych dłoniach formować nieduże kulki i nakładać na rozgrzany olej. Usmażyć z obu stron na rumiano, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Następnie na czystej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać mąkę, zasmażyć. Następnie zalać gorącą wodą (2 szklanki), ułożyć klopsiki. Dodać przyprawy: ziele angielski, pieprz i listki laurowe i dusić na bardzo małym ogniu ok. 30 minut. Na koniec doprawić solą do smaku, zabielić śmietaną i dodać resztę posiekanego koperku.

środa, 17 października 2012

Przepyszne babeczki, które smakują jak szarlotka. Mięciutkie, wilgotne, z dużą ilością jabłek. Polecam serdecznie :)

w zaciszu mojej kuchni

Przepis z blogu Śladami Słodkiej Babeczki .

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki pszennej (280 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki brązowego cukru (100 g)

Składniki mokre:

  • 1 niepełna szklanka maślanki (200 g) lub kefiru
  • 1/3 szklanki oleju (80 ml) dałam słonecznikowy
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego (125 ml)
  • 1 jajko, lekko roztrzepane

Dodatkowo:

  • 2 duże jabłka (u mnie 3 średnie boskoopy)
  • cukier puder do oprószenia

w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni

Składniki suche przesiać do naczynia, wymieszać. Składniki mokre wymieszać w osobnym naczyniu. Następnie zawartość obu naczyń połączyć ze sobą, wymieszać widelcem, krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Na koniec dodać jabłka obrane ze skórki i pokrojone w niedużą kostkę.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem. Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości foremek. Piec 20-25 minut w 180 stopni na jasnozłoty kolor.

Jeszcze ciepłe można oprószyć cukrem pudrem.

w zaciszu mojej kuchni

wtorek, 16 października 2012

Przepyszne, puchate, rozpływające się w ustach, delikatne placuszki. Nie chłoną zbytnio tłuszczu, robi się je błyskawicznie i smakują rewelacyjnie :)  Polecam serdecznie!

 w zaciszu mojej kuchni

Składniki:  (na ok. 30 małych placuszków)

  • 2 szklanki mąki (280 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • 2 jajka, osobno żółtka i białka
  • 2 szklanki maślanki (500 ml) lub kefiru lub zsiadłego mleka
  • 1 łyżka oleju + olej do smażenia

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier przesiać, wymieszać. Żółtka lekko roztrzepać, wymieszać z maślanką i olejem, dodać do suchych składników, wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto odstawić na 15-30 min (jeżeli nie mamy czasu można smażyć od razu).

Na patelni rozgrzać minimalną ilość oleju. Łyżką nakładać małe porcje ciasta, 1 łyżka = 1 placuszek. Usmażyć na złoto z obu stron.

Podawać z dżemem lub słodką śmietanką lub na bogato: z bitą śmietaną i owocami ;)  Pychota :D

w zaciszu mojej kuchni

niedziela, 14 października 2012

U mnie znowu czekoladowo. Kolejne bardzo proste, szybkie ciasto, nie wymagające użycia miksera. Wystarczy jakieś 15 min i już ciacho piecze się w piekarniku :) Jest intensywnie czekoladowe, wilgotne, ciężkie. W sam raz na jesienne, chłodne wieczory ;) Muszę kiedyś wypróbować w formie muffinek, myślę że też wyszłoby super. Konfitura nadałaby się tutaj śliwkowa, malinowa, morelowa.

w zaciszu mojej kuchni

Przepis od Dorotus, u mnie proporcje na keksówkę o długości 33 cm.

Składniki: (wszystkie powinny być w  temperaturze pokojowej)

  • 200 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 190 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 450 g konfitury wiśniowej (najlepiej z całymi wiśniami, moja ulubiona: łowicz)
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 duże jajka, roztrzepane

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.

W rondelku roztopić masło, zdjąć z palnika. Dodać połamana na kawałki czekoladę i wymieszać aż czekolada się rozpuści.

Do miski przelać masę czekoladową, dodać konfiturę, cukier, sól i jajka. Wymieszać widelcem do połączenia się składników, nie dłużej. Następnie dodawać stopniowo mąkę z proszkiem, mieszając za każdym razem tylko do momentu połączenia się z masą czekoladową.

Ciasto przelać do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec w 180 st przez 40-50 min (do suchego patyczka)

Upieczone ciasto można udekorować wiśniami i polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

  • 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej lub pół na pół
  • 20 g masła

Masło i połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Jeszcze ciepłą polać ciasto.

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

sobota, 13 października 2012

Pyszny pomysł na cukinię :) Smaczna i zdrowa zapiekanka.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 3 małe cukinie
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 30 dag pieczarek
  • 20 dag sera żółtego, startego na dużych oczkach
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • szczypta cukru

Cukinie dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół. Łyżką wydrążyć miąższ z pestkami, posolić i odstawić.

Ryż ugotować w osolonej wodzie.

Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce na cienkie plasterki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Następnie dodać paprykę i pieczarki, podsmażyć ok. 5 min. Następnie dodać ryż i podsmażyć na małym płomieniu ok. 10 min. Pod koniec dodać koncentrat i przyprawić do smaku.

Z cukinii odlać płyn, ułożyć na blaszce lub naczyniu żaroodpornym, napełnić farszem.

Piec 20 min w 180 st, następnie cukinie posypać żółtym serem i zapiekać kolejne 10-15 min.

Podawać z ketchupem i/lub sosem czosnkowym.

w zaciszu mojej kuchni

piątek, 12 października 2012

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 8 naleśników (świetnie nadają się z tego przepisu)
  • 1 kostka twarogu półtłustego (200 g)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • opcjonalnie: cukier puder do smaku (u mnie 1 łyżka)

Ser dokładnie rozetrzeć na gładką masę (widelcem, łyżką lub mikserem). Następnie dodać śmietanę i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Można ewentualnie dosłodzić według swojego gustu.

Każdy naleśnik posmarować masą serową, zwinąć w trójkąt (na pół i jeszcze raz na pół). Przed podaniem zapiec krótko na patelni z obydwu stron.

Można podać polane śmietanką lub z keksem bitej śmietany i/lub posypane ulubionymi owocami.

w zaciszu mojej kuchni

 
1 , 2