O autorze
odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl
poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Fajny i smaczny pomysł na cukinię :) 

w zaciszu mojej kuchni

Oryginał przepisu u Karolki, odrobinę zmodyfikowałam.

Składniki:  na około 10 niedużych kotletów

  • 2 małe cukinie
  • 2 filety z kurczaka (400-500 g), drobno pokrojone lub zmielone
  • ok. 100 g żółtego sera startego na dużych oczkach
  • 1 duże jajko
  • 2-4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki czubrycy czerwonej
  • 1/3 łyżeczki ziół dalmatyńskich
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Cukinię dokładnie umyć, zetrzeć na tarce  dużych oczkach (ja wrzucam i cukinię i kurczaka kolejno do malaksera). Posypać solą i odstawić, żeby puściła sok, na około 30 minut. Następnie dokładnie ją odcisnąć i wymieszać z mięsem z kurczaka, roztrzepanym jajkiem, bułką tartą i żółtym serem. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

Na rozgrzany olej nakładać uformowane w zwilżonych rękach kotlety, smażyć z obu stron na rumiano. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

U mnie w towarzystwie ziemniaków i surówki. Można również podawać solo z ulubionym dipem :)

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

niedziela, 19 sierpnia 2012

Po prostu boska rolada! Połączenie malin, czekolady i mascarpone... wyśmienite. Przepyszny jest przede wszystkim krem, świetnie nadawałby się również na torcik. Polecam!!!

w zaciszu mojej kuchni

Przepis podpatrzyłam na blogu Edysi 79 , podaję z moimi drobnymi modyfikacjami.

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka, osobno białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru (100 g)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (100 g)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o drobnych oczkach
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub cukru pudru - do posypania ręcznika

Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, ubijać aż piana będzie gładka i lśniąca a cukier przestanie być wyczuwalny (kilka minut). Następnie dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Na koniec przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i startą czekoladą. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.

Blachę piekarnikową (u mnie o wymiarach 30x35) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni (nie za długo, bo będzie się łamać przy zwijaniu). W tym czasie bawełniany ręcznik kuchenny wysypać cukrem waniliowym lub cukrem pudrem. Położyć na niego upieczony, gorący biszkopt, papierem do góry. Papier natychmiast delikatnie zdjąć. Następnie zwinąć w roladę razem z ręcznikiem zaczynając od dłuższego boku, odstawić do wystygnięcia.

Składniki na krem:

  • 150 g śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru, do smaku
  • 1 opakowanie śmietafixu
  • 250 g malin

Kremówkę ubić wraz z serkiem mascarpone na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec dodać cukier puder i śmietanfix. Następnie dodać kilka malin (około 10-15 dużych sztuk), zmiksować krótko na najniższych obrotach miksera.

Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek. Posmarować kremem, zostawiając po 2 cm wolnego miejsca od krótszych boków i 4 cm wolnego miejsca od dłuższego boku (tego, w kierunku którego będziemy zwijać). Rozłożyć pozostałe maliny, zwinąć z powrotem. Włożyć na kilka godzin do lodówki.

Roladę można dodatkowo udekorować polewą czekoladową, bitą śmietaną i owocami.

Polewa czekoladowa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła

Masło roztopić w kąpieli wodnej wraz z połamaną na kawałki czekoladą. Następnie wymieszać do połączenia się składników.

w zaciszu mojej kuchni

 

 

wtorek, 31 lipca 2012

Przepis dostałam od mojego Taty. Zawsze się udają i są pyszne :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 1 - 1,3 kg ogórków gruntowych (świeżych i jędrnych, najlepiej ze sprawdzonego źródła)
  • 6-7 łodyg kopru kwitnącego, do kiszenia
  • 1/2 korzenia chrzanu (jeżeli duży to 1/3) - resztę schować do lodówki, żeby nie wysychał
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól (ja najczęściej używam morskiej) - 1 łyżka na 1 l wody

Ogórki dokładnie umyć.

Na dno garnka lub słoika włożyć większą część kopru (4 łodygi), 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki i połowę przygotowanego chrzanu, obranego ze skórki i pokrojonego w słupki. Na to wyłożyć ogórki, zostawiając sobie 7-8 najmniejszych.

Następnie wyłożyć pozostałą część kopru, pokrojony czosnek i chrzan i pozostałe ogórki. Można też włożyć ogórki ukiszone, które pozostały nam z poprzedniej partii.

Zalać letnią wodą z kranu wymieszaną z solą (u mnie wychodzi to około 2,5 l, ale to już zależy od naczynia, w którym kisimy). Przykryć talerzykiem, można docisnąć na przykład kubkiem z wodą.

Dobre są po 2-3 dobach. Jeżeli chcemy,żeby ogórki ukisiły się szybciej możemy naciąć końcówkę ogórka w krzyżyk.

To ciasto jest fantastyczne - puszyste, mięciutkie, sprężyste, wilgotne od dużej ilości owoców. W smaku maślano-śmietankowe (lub maślano-waniliowe, jeżeli dodamy budyń waniliowy) Zachowuje świeżość również na następny dzień. Zresztą sama już nie wiem, czy lepsze jest pierwszego czy następnego dnia ;) Pycha! Polecam! Rozchodzi się błyskawicznie :)

w zaciszu mojej kuchni

Przepis znaleziony u Dorotuś, podaję wersję zmodyfikowaną pod swój gust :)

Składniki na ciasto:

  • 1 kostka miękkiego masła (250 g)
  • 3/4 szklanki cukru (180 g)
  • 5 dużych jajek
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (250 g)
  • 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru - proszku (50 g) lub w wersji waniliowej budyniu waniliowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • około 600-800 g owoców (mogą być też połączenia owoców), u mnie część ciasta z truskawkami i rabarbarem, druga część ciasta z truskawkami i jabłkami :)

Masło utrzeć wraz z cukrem na jasną i puszystą masę na najwyższych obrotach miksera, przez około 5 minut. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po kolei jajka, jedno po drugim, za każdym razem miksować do momentu połączenia się składników.

Mąkę, budyń, proszek do pieczenia i sól przesiać przez sito do osobnej miski, wymieszać. Dodawać partiami do masy maślanej, za każdym razem miksować na średnich obrotach miksera , tylko do momentu połączenia się składników.

Blachę (u mnie o wymiarach 21x32 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce: u mnie truskawki przekrojone na pół (rozcięciami do góry), rabarbar i jabłka pokrojone w kostkę. Posypać równomiernie kruszonką.

   w zaciszu mojej kuchni     w zaciszu mojej kuchni

Składniki na kruszonkę:

  • 1/2 kostki schłodzonego masła (125 g)
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (180 g)
  • 1/3 szklanki cukru pudru (60 g) lub w wersji waniliowej 1/4 szklanki cukru pudru (40 g) + 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)

Wszystkie składniki kruszonki umieścić w misce. Miksować do momentu uzyskania konsystencji kruszonki, przez około 2-3 minuty.

Piec w temperaturze 175 stopni przez około 45-50 minut, do tzw. 'suchego patyczka'.

UWAGA: ciasto można upiec również z mrożonymi owocami - owoców nie rozmrażamy przed dodaniem do ciasta, oprószamy je w mące ziemniaczanej i takie wykładamy na ciasto. Ciasto należy piec trochę dłużej, do 'suchego patyczka'.

w zaciszu mojej kuchni

A tutaj w wersji z czereśniami i borówkami :)

w zaciszu mojej kuchni  w zaciszu mojej kuchni

czwartek, 26 lipca 2012

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 1 niezbyt duża główka kapusty (około 2 kg)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (około 80 g)
  • 3/4 łyżki soli morskiej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu
  • 1 pęczek koperku

Z kapusty oderwać brzydkie, zewnętrzne liście. Następnie główkę umyć, pokroić na ćwiartki a następnie na cienkie paski (twardy głąb wyrzucić). Włożyć do dużego garnka, zalać do połowy wodą i gotować do miękkości, około 20-30 minut.

W międzyczasie cebulkę pokroić w kostkę, zeszklić na roztopionym smalcu. Pod koniec dodać mąkę, razem podsmażyć 0,5 minuty aż mąka straci smak surowizny.

Z podgotowanej kapusty wylać wodę, zostawiając troszeczkę na dnie. Dodać podsmażoną cebulkę, koncentrat pomidorowy, sól, cukier i ocet, wymieszać. Całość gotować kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać drobno posiekany koperek.

Najlepsza na następny dzień :)

Przepyszne ciasteczka, niezbyt słodkie. Ciasto jest bez dodatku cukru, w smaku i strukturze przypomina nieco ciasto francuskie. Żeby słodyczy stało się zadość, warto użyć tutaj słodkich jabłek i po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem. Świetnie pasują tutaj również brzoskwinie :) Polecam serdecznie.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki: na około 60 sztuk

  • 250g mąki pszennej (dałam tortową)
  • 250g zimnego masła
  • 250g twarogu śmietanowego (dałam z Naramowic na wagę)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16g)
  • jabłka lub/i brzoskwinie
  • cukier puder do posypania

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, wymieszać. Następnie dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, posiekać nożem. Następnie dodać twaróg, dokładnie rozgnieciony widelcem. Zagnieść szybko ciasto, tylko do momentu połączenia się składników. Na koniec uformować w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki (a najlepiej na całą noc).

Jabłka obrać i podzielić na cząstki.

Schłodzone ciasto podzielić na 2 części. Blat podsypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wyciąć koła - ja wycinam kuflem od piwa lub miseczką ;) Na środek nakładać cząstkę jabłka i dokładnie zlepiać ciasto na środku.

Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut, do lekkiego zrumienienia.

Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Super smakują w dniu pieczenia. Na następny dzień niewiele straciły ze świeżości, chociaż ciasto trochę zmiękło.

w zaciszu mojej kuchni

poniedziałek, 23 lipca 2012

Mój pierwszy w życiu samodzielnie upieczony chleb :) Udał się i był pyszny :D
Chleb pieczony bez zakwasu,ale długi czas wyrastania sprawia, że ma smak podobny do chlebów sklepowych, zakwasowców. Utrzymuje świeżość również na następny dzień.

w zaciszu mojej kuchni

Przepis z blogu Evenki, lekko zmodyfikowany.

Składniki:

  • 500 g mąki (dałam pszenną i orkiszową)
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 ml ciepłej wody
  • 5 g świeżych drożdży (lub 1/4 łyżeczki suszonych instant*)
  • 1 łyżeczka miodu
  • dodatkowo: 1/2 łyżeczki oleju - do wysmarowania miski

Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z solą. Zrobić na środku dołek, do którego wlać 50 ml letniej wody, wkruszyć świeże drożdże, dodać miód. Następnie zawartość dołka delikatnie wymieszać, wierzch posypać odrobiną mąki. Odstawić pod przykryciem aż drożdże zaczną pracować a zaczyn wyrośnie, na ok. 20 min.

Następnie wlać resztę letniej wody, wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blat, wyrabiać aż przestanie kleić się do rąk, będzie gładkie i elastyczne (u mnie zajęło to ok. 5 min). Na koniec uformować z ciasta kulę podwijając brzegi pod spód z każdej strony.

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej delikatnie olejem. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 5 godzin. W połowie wyrastania ciasto wyłożyć na blat, odgazować uciskając dłońmi kilka razy i ponownie uformować kulę.

Następnie ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, uformować bochenek. Odłożyć do miski wyłożonej lnianą ściereczką i oprószonej mąką (łączeniem do góry). Odstawić pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 220 st. Wyrośnięty chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie uformować, wierzch naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Piec do zrumienienia, ok. 25-30 min.

* jeżeli użyjemy drożdży instant, to pomijamy robienie zaczynu a wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, następnie wyrabiamy ciasto.

w zaciszu mojej kuchni

Moje ulubione danie z grilla. Pyszne, aromatyczne mięso z solidną porcją warzyw :) Do tego obowiązkowo sos czosnkowy lub inny ulubiony, trochę trawki, słońca i nic więcej do szczęścia nie potrzeba ;) Polecam serdecznie.

szaszłyki

Składniki na szaszłyki: na około 12 sztuk

  • 3 filety z kurczaka (około 500-600 g)
  • 6 kiełbas śląskich (około 500-600 g)
  • 1 wąska, długa cukinia
  • 1 duża papryka (czerwona lub żółta)
  • 1 duża cebula

na marynatę:

  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka przyprawy do grilla
  • 1 łyżka czubrycy czerwonej lub zielonej
  • 1/2 łyżeczki soli

do warzyw:

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki ziół dalmatyńskich

Wszystkie składniki marynaty do mięsa wymieszać.

Filet z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w niedużą kostkę. Kiełbasę pokroić w grubsze plasterki. Kurczaka i kiełbasę zalać marynatą, dokładnie wymieszać. Odstawić pod przykryciem do lodówki na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc).

Cukinie pokroić w plastry, paprykę i cebulę w kostkę. Warzywa (oprócz cebuli) polać oliwą z oliwek i oprószyć ziołami dalmatyńskimi, wymieszać. Następnie nadziewać mięso i kiełbasę na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami. Patyczki dobrze jest namoczyć przez 1 godzinę w wodzie przed nadzianiem, nie spalą się podczas pieczenia. Piec na grillu lub w piekarniku.

Podawać z sosem czosnkowych lub słodko-kwaśnym lub innym ulubionym.

szaszłyki

A na deser idealnie pasuje sernik na zimno z brzoskwiniami :) Mniam ;)

niedziela, 22 lipca 2012

Na smaczny początek przedstawiam pancakes :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki: na ok. 25 placuszków

  • 2 szklanki mąki (280 g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 2 szklanki kefiru (lub maślanki lub zsiadłego mleka)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju + do smażenia

Wszystkie składniki wymieszać w misce, odstawić na około 15 minut.

Smażyć na rozgrzanym oleju, nakładając na patelnię małe porcje, 1 łyżka = 1 placuszek. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podawać na ciepło z dżemem, owocami lub oprószone cukrem pudrem.

w zaciszu mojej kuchni

1 ... 21 , 22 , 23