O autorze
odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl

naleśniki,racuchy i pierogi

piątek, 04 października 2013

Naleśniki z tego przepisu wychodzą cieniusieńkie, mięciutkie, delikatne. W smaku maślane i aksamitne, znikają w tempie ekspresowym, nie są zapychające. Smażymy bez tłuszczu na patelni teflonowej lub ceramicznej, nie ma problemu z przewracaniem na drugą stronę. Super zwijają się, nie krusząc i nie łamiąc przy tym, bardzo elastyczne i podatne na formowanie. Myślę, że idealnie nadawałyby się do krokietów, jak również do innego nadzienia słodkiego bądź wytrawnego. Na razie przez jakiś czas stają się naszym nr 1 :D Polecam serdecznie!

w zaciszu mojej kuchni

Przepis na CinCin podała Liska, u mnie lekko zmodyfikowana wersja.

Składniki: na około 20 cienkich naleśników o średnicy 20-21 cm

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (315 g)
  • duża szczypta soli
  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 4 jajka
  • 50 g masła, roztopionego i przestudzonego

Mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników. Następnie dokładnie wymieszać na gładką i jednolitą masę bez grudek (będzie dużo rzadsza od typowego ciasta naleśnikowego). Ja mieszam metalową rózgą, można też mikserem.

Na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową bądź ceramiczną nakładać cienką warstwę ciasta. Smażyć krótko na złoty kolor z obu stron, po około 1 minucie lub nawet trochę krócej w zupełności wystarcza.

Podawać na ciepło lub na zimno ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. U mnie z konfiturą :)

w zaciszu mojej kuchni

sobota, 17 sierpnia 2013

Puszyste i najeżone owocami ;)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki: na około 25 sztuk

  • 1 duży gęsty jogurt naturalny (około 400 g)
  • 1/2 szklanki mleka (jeżeli jogurt był bardzo gęsty i masa wyjdzie za gęsta, można dolać jeszcze około 1/4 szklanki mleka)
  • 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki (280 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • duża szczypta soli
  • 200 g borówek
  • olej do smażenia

W jednej misce wymieszać ze sobą jogurt, mleko, masło i jajka. Do drugiej miski przesiać mąkę wraz  z proszkiem do pieczenia i sodą oraz dodać cukier puder i sól, wymieszać. Zawartość obu misek połączyć ze sobą, wymieszać na gładką i jednolitą masę. Można odstawić na około 15-30 minut, chociaż nie jest to niezbędne ;) Na końcu dodać borówki, delikatnie wymieszać.

Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Nakładać niewielkie porcje ciasta, po 1-2 łyżki na 1 placuszek. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podawać gorące z cukrem pudrem lub śmietaną lub konfiturą.

w zaciszu mojej kuchni

piątek, 19 lipca 2013

Taką wersję naleśników lubi najbardziej mój Mąż, który za słodkimi obiadkami nie przepada ;)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

na sos pomidorowy:

  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 4-5 łyżek wody
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • duża szczypta bazylii
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Naleśnik posmarować cienką warstwą sosu pomidorowego. Na brzegu położyć parówkę przekrojoną wzdłuż na pół, obsypać garścią żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach. Zwinąć w rulon. Tak przygotowane naleśniki ułożyć na blaszce. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut, aż ser się roztopi.

w zaciszu mojej kuchni

wtorek, 16 kwietnia 2013

Placuszki wyszły bardzo puchate, wręcz biszkoptowe, aksamitne, nie chłoną za bardzo tłuszczu. Zrobiłam z podwójnej porcji, zniknęły w tempie ekspresowym :) Polecam serdecznie.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki: na około 20 placuszków

  • 1 duży gęsty jogurt owocowy, najlepiej z kawałkami owoców (u mnie 'Ale Owoc' Danone, 460 g)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oleju
  • duża szczypta soli
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

Wszystkie składniki wymieszać w misce na jednolitą masę, bez grudek. Odstawić na około 15 minut.

Placuszki smażyć na minimalnej ilości rozgrzanego oleju z obu stron na rumiano. Nakładać łyżką małe porcje ciasta, 1 łyżka = 1 placuszek. Można odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podawać z cukrem pudrem, dżemem lub śmietaną.

w zaciszu mojej kuchni

sobota, 23 lutego 2013

Delikatne, rozpływające się w ustach, śmietankowe. Bardzo syte ;)

w zaciszu mojej kuchni

Inspirowałam się przepisem Nigelli, zmodyfikowałam pod swój gust.

Składniki: na ok. 30 placuszków

  • 375 g serka śmietankowego (u mnie łowicz aksamitny)
  • 3/4 szklanki mleka (190 ml)
  • 3 jajka, osobno żółtka i białka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej (150 g)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

W jednej misce wymieszać serek, mleko, żółtka i olej. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Następnie zawartość obu misek połączyć, wymieszać trzepaczką na jednolitą, gładką masę bez grudek.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do ciasta, wymieszać delikatnie i dokładnie łyżką.

Placuszki smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju z obu stron na rumiano. Nakładać niewielkie ilości ciasta, 1 łyżka = 1 placuszek. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podawać ciepłe z cukrem pudrem, konfiturą lub owocami.

w zaciszu mojej kuchni

piątek, 25 stycznia 2013

Puszyste, delikatne, mocno jabłkowe, nie chłoną zbytnio tłuszczu. Polecam.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki: na ok. 25 sztuk

  • duże opakowanie kefiru (400 g) lub maślanki lub zsiadłego mleka
  • 2 duże jajka (osobno żółtka i białka)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (210 g)
  • 1-2 łyżki cukru pudru (w zależności, czy jabłka słodkie czy kwaśne)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 3 jabłka (waga przed obraniem około 500 g)
  • olej do smażenia

   w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni

Do miseczki wlać kefir, dodać żółtka, wymieszać. Do drugiej miseczki przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz gałkę muszkatołową, wymieszać. Następnie zawartość obu misek połączyć, dokładnie wymieszać na gładką masę bez grudek (będzie dosyć gęsta).

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką.

Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać minimalną ilość oleju. Łyżką nakładać porcje ciasta, formować okrągły placuszek. 1-2 łyżki ciasta na 1 placuszek. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Podawać ciepłe, obsypane cukrem pudrem lub z ulubiona konfiturą.

w zaciszu mojej kuchni

czwartek, 10 stycznia 2013

Trochę inny sposób na podanie tradycyjnego naleśnika ;)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

Składniki na prażone jabłka:

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki rodzynek, sparzonych wrzątkiem i odsączonych

   w zaciszu mojej kuchni   w zaciszu mojej kuchni

Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki, a następnie w mniejsze kawałki. Do pokrojonych jabłek wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć płomień i powoli smażyć aż większość jabłek się rozpadnie a woda odparuje. Na koniec dodać cukier z wanilią, cynamon i rodzynki, dokładnie wymieszać.

Na środek każdego naleśnika nałożyć 1-2 łyżki ciepłych, prażonych jabłek. Brzegi naleśnika zebrać u góry, związać nitką. Miejsce związania można ozdobić pomarańczową skórką kandyzowaną. Podawać ciepłe.

w zaciszu mojej kuchni

 

Naleśniki wychodzą cieniutkie i delikatne. Świetnie pasują do każdego słodkiego nadzienia.

w zaciszu mojej kuchni

Inspirowałam się przepisem Michela Roux'a, jednak proporcje są zmodyfikowane.

Składniki: na ok.12-14 sztuk

  • niepełna szklanka mąki (125 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1/2 szklanki kremówki (125 ml)
  • olej do smażenia

Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać cukier z wanilią i szczyptę soli, wymieszać. Następnie dodać lekko roztrzepane jajka i połowę mleka, wymieszać trzepaczką na gładką masę bez grudek. Na koniec dodać resztę mleka i kremówkę, wymieszać. Masa będzie lejąca i rzadka.

Na rozgrzany olej wlewać cienką warstwę ciasta naleśnikowego, smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia.

Podawać ciepłe, ze słodkimi dodatkami: dżem, twarożek, mus jabłkowy. U mnie zagościły w formie sakiewek z prażonymi jabłkami.

w zaciszu mojej kuchni

piątek, 21 grudnia 2012

Pyszny sposób na przejrzałe banany :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki: na około 25 placuszków

  • duże opakowanie kefiru naturalnego (400 g)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego (30 g)
  • 2 i 1/4 szklanki mąki (300 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • duża szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 banany, mocno dojrzałe (około 500-600 g)

W misce wymieszać ze sobą kefir, roztopione masło i jajka. Do drugiej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier waniliowy, cynamon i sól, wymieszać. Zawartość obu misek połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać na gładką masę, bez grudek (będzie dosyć gęsta), najlepiej metalową rózgą. Można odstawić na 15-30 minut, chociaż nie jest to niezbędne ;) Na koniec dodać banany rozgniecione widelcem.

Placuszki smażyć na minimalnej ilości rozgrzanego tłuszczu na rumiano z każdej strony. 1-2 łyżki ciasta na 1 placuszek. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać oprószone cukrem pudrem lub z konfiturą lub polane śmietaną.

w zaciszu mojej kuchni

niedziela, 09 grudnia 2012

Bardzo puszyste, delikatne, kremowe placuszki. Nie chłoną zbytnio tłuszczu. Bez grama proszku do pieczenia czy sody a dzięki ubitym białkom jajka ładnie rosną w trakcie smażenia.

 w zaciszu mojej kuchni

Przepis znalazłam na blogu Z kotła BabyLucy, odrobinę zmodyfikowałam proporcje.

Składniki: na ok. 25 sztuk

  • 5 jajek
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (200 g)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka wymieszać ze śmietaną i cukrem pudrem. Następnie dodać przesianą mąkę, wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką.

Ciasto nakładać łyżką na minimalną ilość rozgrzanego oleju, uformować w okrągły placuszek. 1 łyżka ciasta = 1 placuszek. Podawać z cukrem pudrem, dżemem, jogurtem, owocami.

 
1 , 2