O autorze
odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl

pasty

sobota, 27 kwietnia 2013

Z kromką świeżego pieczywa smakuje po prostu wybornie! Fajny pomysł na śniadanie, kiedy mamy ochotę na jajka, a rano specjalnie nie ma czasu na gotowanie jajek. Szczypiorek ożywia całość, a rzodkiewka fajnie chrupie.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 5 dużych jajek
  • 50 g żółtego sera
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku

Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać ze skorupek. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ser żółty również zetrzeć na tarce. Rzodkiewki pokroić w kostkę, szczypiorek drobno posiekać.

Wszystkie składniki wymieszać w miseczce, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki, żeby smaki 'przegryzły się'.

w zaciszu mojej kuchni

A poniżej rzeżucha z uprawy mojego 4-letniego syna. Chucha na nią i dmucha i w ogóle jest bardzo przejęty, że trzeba o nią dbać, podlewać, a ona rośnie coraz większa, po to żeby ją zjeść ;) Takie małe niby nic, a jaka radość małego dziecka :) Świetnie pasuje do pasty jajecznej.

w zaciszu mojej kuchni

piątek, 01 lutego 2013

Pyszny dodatek do świeżego pieczywa :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 1 makrela (ok.300 g)
  • 2 jajka
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 cebuli
  • mały pęczek szczypiorku
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu
  • pieprz

Jajka ugotować na twardo, przestudzić.

Mięso makreli rozdrobnić widelcem, pozbawiając je ości i skóry. Trzeba to robić bardzo uważnie i dokładnie, najlepiej zacząć od wyjęcia kręgosłupa. Jajka i ogórki kiszone zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać.

W misce wymieszać wszystkie składniki, doprawić pieprzem. Odstawić do lodówki, żeby się smaki 'przegryzły'. Smacznego :)

w zaciszu mojej kuchni

Tagi: ogórki ryba
12:58, anetin , pasty
Link Komentarze (1) »