O autorze
odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl

dania mięsne

niedziela, 21 lutego 2016

Kolejna odsłona pulpecików w sosie pomidorowym. Były już oszukane gołąbki i pulpety z cukinią. Tym razem nieco zdrowsze, bo pieczone w piekarniku. No i mniej pracochłonne, bo pieką się same, nie wymagając specjalnego nadzoru ;) Wyszły pyszne i aromatyczne. Jest to na prawdę duża rodzinna porcja, która wystarcza na co najmniej 2 obiady. Za każdym razem możemy podać z innym dodatkiem, wariantów jest tutaj dużo. Super pasuje do nich ryż, makaron, ziemniaki czy pyzy. I codziennie mamy coś innego na obiad ;) Polecam :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • około 700-800 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 3/4 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz

Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente (około 10 minut), przestudzić.

Cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na głębokiej patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę, podsmażyć aż zrobi się szklista. Następnie dodać marchew, podsmażyć razem kilka minut aż marchew zmięknie.

Do mięsa dodać ryż, podsmażoną cebulę z marchewką, majonez oraz przyprawy. Wyrobić ręką na jednolitą masę. Następnie formować małe kulki (wielkości piłki od ping ponga), które układać w naczyniu żaroodpornym.

Składniki na sos:

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • około 500 g pomidorów mocno dojrzałych (u mnie 4 lima)
  • 2-3 szczypty oregano
  • 1-2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • około 15 kulek pieprzu ziarnistego
  • sól, pieprz do smaku

Na patelni, na której smażyliśmy cebulę z marchewką rozpuścić łyżkę masła. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę podsmażyć. Następnie dodać przecier pomidorowy, pomidory drobno posiekane (u mnie w malakserze), majonez oraz przyprawy. Podgrzewać na małym ogniu przez około 10-15 minut. Na koniec sprawdzić czy nie trzeba doprawić do smaku.

Tak przygotowanym sosem zalać wcześniej przygotowane pulpety. Piec pod przykryciem w piekarniku przez około 50 minut w temperaturze 200 stopni.

środa, 04 grudnia 2013

Przepyszna po prostu i bardzo aromatyczna, chociaż raczej dla tych, którzy kalorii nie liczą ;) Ale od czasu do czasu... fantastyczne połączenia makaronu z mięsem mielonym i sosem pomidorowym w niecodziennej odsłonie. Zajmuje co prawda trochę więcej czasu niż zrobienie tradycyjnego spaghetti po bolońsku, ale naprawdę warto :)  Polecam serdecznie!

w zaciszu mojej kuchni

Składniki na sos boloński:

  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 700-800 g mięsa mielonego (dobrej jakości)
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 2 szczypty ziół dalmatyńskich
  • sól, pieprz

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Następnie dodać mięso mielone, posolić i popieprzyć. Całość smażyć, aż mięso starci surowiznę. Wytopiony tłuszcz wylać (ja wybieram łyżką). Następnie dodać przecier pomidorowy. Dusić na małym płomieniu pod przykryciem, aż mięso zmięknie (około 20 minut). Pod koniec doprawić oregano, bazylią, ziołami dalmatyńskimi oraz solą i pieprzem do smaku.

Składniki na sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 kopiaste łyżki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Masło rozpuścić w rondelku. Dodać mąkę. Mieszać energicznie metalową rózgą na gładką masę bez grudek. Chwilę podsmażyć. Następnie wlać mleko. Całość gotować na małym płomieniu, często mieszając. Masą będzie gęstnieć, powinna osiągnąć konsystencję budyniu. Gdyby była za gęsta dolać trochę mleka. Na koniec doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wymieszać.

Dodatkowo:

  • 12 płatów makaronu lasagne (około 250 g)
  • 200 g żółtego sera, startego na dużych oczkach
  • 1 kula mozzarelli (125 g), pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1 łyżka oleju, do wysmarowania formy

Dno naczynia żaroodpornego (u mnie o wymiarach 15x27 cm) wysmarować delikatnie olejem. Ułożyć płaty makaronu (u mnie wchodziły 3 płaty na 1 warstwę). Następnie rozsmarować 1/4 sosu beszamelowego (2 kopiaste łyżki), 1/3 sosu bolońskiego oraz 2 garście żółtego sera. Następnie ułożyć kolejne 3 płaty makaronu, na których rozsmarować 1/4 beszamelu, 1/3 sosu bolońskiego oraz mozzarellę. Następnie ułożyć kolejne 3 płaty makaronu, które posmarować 1/4 beszamelu i resztą sosu bolońskiego. Następnie ułożyć kolejne 3 płaty makaronu, posmarować resztą beszamelu, wierzch obficie posypać resztą żółtego sera.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut, aż ser na wierchu roztopi się i zacznie się rumienić.

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

czwartek, 21 listopada 2013

Wymyślone na szybko pod wpływem braków w lodówce... no bo jak tu wyczarować obiad dla 4 osobowej rodziny z 1 piersi z kurczaka. Udało się i to całkiem smacznie ;) Gdyby dorzucić tutaj odrobinę pieczarek albo papryki to już w ogóle byłoby pysznie ;)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki: na 6 placuszków

  • 1 filet z kurczaka (około 300 g)
  • 3 łyżki żółtego sera (około 80 g)
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • duża szczypta pieprzu ziołowego
  • mała szczypta ziół dalmatyńskich
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Kurczaka pokroić w małą kostkę, żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W osobnej miseczce wymieszać ze sobą jajko z przyprawami, na koniec zagęścić mąką (masa ma być bardzo gęsta). Masę jajeczną połączyć z kurczakiem, dodać żółty ser, dokładnie wymieszać łyżką.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Masę nakładać łyżką, formować w okrągły, niezbyt duży placuszek. Smażyć z obu stron na rumiano.

Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką lub kromką pieczywa i ulubionym dipem :)

środa, 04 września 2013

Pyszne, delikatne klopsiki w śmietanowym sosie o aromacie świeżego koperku.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego (u mnie zmielone filety z kurczaka)
  • 1 czerstwa kajzerka + mleko do namoczenia
  • 1 duża marchew
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki musztardy (u mnie delikatesowa)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • trochę pieprzu
  • mąka krupczatka
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki wody (500 ml)
  • 7 ziarenek pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 1/3 szklanki śmietany 12-18%
  • 1/2 pęczka koperku

Czerstwą bułkę namoczyć w mleku aż zmięknie. Marchew obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do zmielonego mięsa dodać bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka, marchew, jajko, musztardę oraz przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę. Następnie formować w rękach nieduże kulki, które obtaczać w mące i wkładać na rozgrzany tłuszcz. U mnie wyszło 11 sztuk. Obsmażyć krótko, do lekkiego zrumienienia. Po usmażeniu odlać tłuszcz, a klopsiki zalać wodą, dodać pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i listek laurowy i dusić na bardzo małym płomieniu przez około 30 minut.

Następnie odlać 2/3 szklanki sosu, wymieszać w nim mąkę ziemniaczaną i wlać z powrotem do klopsików. Dokładnie wymieszać, żeby nie porobiły się grudki. Gotować jeszcze przez około 1 minutę, żeby mąka straciła surowiznę. Następnie sos przyprawić solą i drobno posiekanym koperkiem, zabielić śmietaną.

Podawać z ziemniakami, ryżem lub kluskami i surówką.

czwartek, 01 sierpnia 2013

Kurczak wyszedł miękki, kruchy z chrupiącą, dobrze przyprawioną skórką.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 1 - 1,3 kg kurczaka (pałki, skrzydełka, udka)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1-2 łyżki majeranku
  • 4-5 łyżek majonezu

Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem oraz resztą przypraw. Na koniec posmarować z każdej strony cienką warstwą majonezu. Odstawić pod przykryciem do lodówki na minimum 1 godzinę (a najlepiej na całą noc).

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 1 godzinę. Przykryć, gdyby kurczak za szybko się zrumienił.

wtorek, 16 lipca 2013

Bardzo smaczne i zdrowe, bo pieczone bez dodatku tłuszczu. Serwowane koniecznie z ulubionym sosem :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka (około 400-500 g)
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych (około 150 g)

na marynatę:

  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego (200 g), można zastąpić maślanką
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu chili cayenne
  • duża szczypta gałki muszkatołowej

w zaciszu mojej kuchni  w zaciszu mojej kuchni

Wszystkie składniki marynaty wymieszać w misce.

Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do miski z marynatą. Następnie dokładnie wymieszać, tak żeby wszystkie kawałki kurczaka były obtoczone z każdej strony w jogurcie z przyprawami. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 12-24 godzin. Można od czasu do czasu przemieszać.

Płatki kukurydziane pokruszyć. Można włożyć do woreczka foliowego i rozdrobnić za pomocą wałka lub tłuczka. Ja wrzucam do malaksera. Kawałki kurczaka obtaczać z każdej strony w pokruszonych płatkach, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.

w zaciszu mojej kuchni

środa, 26 czerwca 2013

Widziałam już wcześniej tak przygotowane mięso na kilku blogach pod różnymi nazwami, ale ostatecznie zmobilizowałam się pod wpływem BabyLucy :) Fajna propozycja na grill.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego, u mnie wieprzowe
  • 1 cebula
  • 4-5 łyżek wody
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy: u mnie 2 łyżeczki mieszanki przypraw kebab-shoarma
  • patyczki do szaszłyków

Do zmielonego mięsa dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, wodę, sól, pieprz oraz ulubione przyprawy. Wyrobić ręką na gładką i jednolitą masę. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (schłodzone mięso łatwiej formować).

Następnie nabierać niewielkie porcje ciasta, które formować w wałek. Nadziewać na patyczki od szaszłyków. U mnie wyszło 8 porcji. Upiec na grillu lub patelni grillowej.

Podawać koniecznie z ulubionym sosem, u mnie tym razem z tzatziki.

UWAGA: Jeżeli zamierzamy mięso grillować, dobrze jest zamoczyć patyki od szaszłyków na minimum 1 godzinę w wodzie, co zapobiegnie ich przypalaniu się.

w zaciszu mojej kuchni

sobota, 22 czerwca 2013

Czyli prosty, pyszny obiad w 30 minut ;)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki: na 2 porcje

  • 2 piersi z kurczaka lub kawałek schabu (około 300-400 g)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 opakowania przyprawy do gyrosa

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w niedużą kostkę. Do oleju wsypać przyprawę do gyrosa, wymieszać. Zalać mięso, wymieszać i odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut. Oczywiście im dłużej tym lepiej. Ja mięso przygotowuję dzień wcześniej i marynuję przez całą noc.

Następnie mięso przełożyć wraz z marynatą na patelnię, usmażyć - około 20 minut na średnim ogniu. Usmażone mięso przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawać z frytkami (u mnie z piekarnika, najlepsze aviko karbowane) i koniecznie z sosem czosnkowym lub innym ulubionym :) U mnie jeszcze dodatkowo porcja witamin w postaci surówki :)

w zaciszu mojej kuchni

środa, 12 czerwca 2013

Kurczak z tego przepisu wychodzi kruchy i mięciutki.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 1 kg kurczaka - pałek, udek, skrzydełek (u mnie mix)
  • 1 por
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki ketchupu (u mnie łagodny pudliszki)
  • 2 łyżki musztardy (u mnie ostra dijon)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • duża szczypta pieprzu ziołowego

Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Por pokroić w półplasterki, zeszklić na rozgrzanym maśle. Ketchup, musztardę, oliwę i przyprawy wymieszać w miseczce. Na koniec dodać podsmażony por, wymieszać. Tak przygotowaną marynatą zalać kurczaka, dokładnie wymieszać, tak żeby był obtoczony z każdej strony. Odstawić pod przykryciem na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).

Następnie kurczaka jeszcze raz wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec bez przykrycia przez około 1 godzinę. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.

Podawać z ziemniakami, ryżem lub pyzami i surówką. U mnie w towarzystwie surówki z marchewki i pora.

w zaciszu mojej kuchni

poniedziałek, 27 maja 2013

Kurczak jest bardzo aromatyczny, lekko pikantny od chili, pachnący ziołami i warzywami, miękki i soczysty. Przy okazji otrzymujemy również pyszny sosik :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 1 kg kawałków kurczaka (u mnie 5 pałek i 5 podudzi)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1 cebula
  • i/lub inne warzywa - świetnie pasowałyby tutaj również: papryka, pieczarki, cukinia
  • 3 łyżki oleju do wysmarowania formy

Składniki na marynatę:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
  • duża szczypta chili cayenne
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę

Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce.

Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie olejem. Kurczaka natrzeć z każdej strony cienką warstwą marynaty, ułożyć w naczyniu. Odstawić pod przykryciem do lodówki na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na całą noc).

Następnie do kurczaka dołożyć marchewkę i pietruszkę pokrojone w grubsze plasterki, selera pokrojonego w słupki oraz cebulę pokrojoną w piórka i/lub inne ulubione warzywa. Tak przygotowanego kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 1 - 1,5 godziny, na 30 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, żeby warzywa i kurczak zrumieniły się.

w zaciszu mojej kuchni

 
1 , 2 , 3