O autorze
odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl

ciastka

wtorek, 23 kwietnia 2013

Eklerki, podobnie jak ptysie, są robione z ciasta parzonego, przełożone bitą śmietaną, kremem budyniowym lub innym ulubionym kremem. Tym razem chciałam spróbować trochę innego przepisu na ciasto parzone, wypróbowałam przepis wg Michela Roux, trochę zmodyfikowałam oczywiście ;). Wyszły rewelacyjne. Polecam!

w zaciszu mojej kuchni

Składniki na ciasto: na 2 blaszki ciastek, około 14 sztuk

  • 1/2 szklanki wody (125 ml)
  • 1/2 szklanki mleka (125 ml)
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej (150 g)
  • 4 jajka (dałam w temperaturze pokojowej)

Wodę, mleko, masło pokrojone na mniejsze kawałki, cukier i sól podgrzewać w rondelku na niewielkim płomieniu aż masło i cukier rozpuszczą się. Gdy całość zacznie wrzeć, zmniejszyć płomień do minimum, wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką cały czas podgrzewając przez około 30-60 sekund. Ciasto zrobi się lśniące i szkliste, zacznie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do wystudzenia.

Do wystudzonego ciasta dodawać kolejno po 1 jajku, ucierać mikserem na gładką masę.

Następnie ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, szprycy lub woreczka z obciętym rogiem. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże, podłużne kształty w dość dużych odstępach od siebie (sporo urosną w trakcie pieczenia). U mnie o długości około 10-12 cm i szerokości około 2-3 cm.

Piec w 200 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i dopiekać jeszcze przez około 10 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo mogą opaść. Po upieczeniu przełożyć na kratkę do wystudzenia. Następnie przeciąć na pół, nadziać za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy ulubionym kremem. Wierzch można udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową: 100 g gorzkiej czekolady + 50 g masła roztopić w kąpieli wodnej.

Składniki na krem:

  • 500 g schłodzonej śmietany kremówki (30-36 %)
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 2 śmietanfixy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • opcjonalnie: likier tiramisu lub ajerkoniak lub zagęszczony sok truskawkowy - ja dałam tym razem domowy likier z kukułek (4 łyżki), który dostałam w prezencie :)

Śmietanę ubić na sztywno wraz z serkiem mascarpone na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodać śmietanfix oraz cukier puder. Następnie dodać ulubiony dodatek, krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach miksera.

w zaciszu mojej kuchni

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Super przepis :) Pracy przy nich nie dużo, robi się je wręcz ekspresowo. W oleju obracają się same a my możemy stać z założonymi rękami i patrzeć, jak fajnie sobie po garnku 'harcują'. W smaku przede wszystkim delikatne, puchate, nie chłoną zbytnio tłuszczu, trochę przypominają racuchy. A posypka cynamonowa to po prostu strzał w dziesiątkę, pasuje do nich idealnie. Na jednym, dwóch czy nawet trzech ciężko się zatrzymać ;) Część zrobiłam z lukrem, część z posypką, obydwa warianty pyszne. Najsmaczniejsze w dniu pieczenia. Polecam serdecznie!!!

w zaciszu mojej kuchni

Przepis znaleziony u Dorotuś.

Składniki:

  • duże opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (400 g), użyłam Danio
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki (280 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • olej do smażenia (zużyłam 1 l)
  • na posypkę: 1/3 szklanki drobnego cukru (70 g) + 1 płaska łyżeczka cynamonu

Serek homogenizowany wymieszać rózgą z jajkami. Następnie dodać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Całość wymieszać widelcem na gładką i jednolitą masę. Ciasto odstawić na 15 minut, w tym czasie rozgrzać w głębokim naczyniu olej. Ja smażyłam we frytkownicy, ponieważ najłatwiej w ten sposób upilnować temperaturę smażenia.

    w zaciszu mojej kuchni    w zaciszu mojej kuchni

Łyżeczką namoczoną w oleju nabierać małe porcje ciasta, które wykładać na rozgrzany tłuszcz. Ja użyłam do tego plastikowej miarki od mleka modyfikowanego. Co jakiś czas namaczałam w gorącym oleju. Pączki wychodziły w większości przypadków równe i okrągłe, chociaż czasami jakieś nieregularne potworki też się zdarzały, ku uciesze dzieci ;)

Usmażone pączki odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe obtaczać w posypce cynamonowej lub w lukrze.

Lukier: 2/3 szklanki przesianego cukru pudru + 2 łyżeczki soku z cytryny + 1 łyżka gorącej wody (lub odrobinę więcej do uzyskania pożądanej konsystencji). Wszystkie składniki rozetrzeć w miseczce grzbietem łyżki.

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

piątek, 01 marca 2013

Pyszny mus jabłkowy otulony kruchym ciastem, takie maleństwa na 3 kęsy. Świetnie sprawdzą się na wycieczce lub imprezie :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki na ciasto: na ok. 20 babeczek

  • 2 szklanki mąki pszennej (280 g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru (70 g)
  • 150 g zimnego masła
  • 2 jajka

Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, wymieszać. Następnie dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, posiekać nożem. Na środku zrobić dołek, do którego wlać lekko roztrzepane jajka, wymieszać. Następnie krótko wyrobić ciasto, tylko do połączenia się składników. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Składniki na mus jabłkowy: ja użyłam gotowego ze słoiczka z cynamonem, z domowej spiżarni

  • 4 jabłka
  • 2-3 łyżki wody
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka rodzynek
  • opcjonalnie cukier, jeżeli jabłka były bardzo kwaśne

Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki a następnie na mniejsze kawałki. Do pokrojonych jabłek wlać wodę i powoli smażyć aż większość jabłek rozpadnie się, a woda odparuje. Pod koniec dodać cynamon, rodzynki i ewentualnie cukier do smaku, dokładnie wymieszać. Przestudzić.

Schłodzone ciasto podzielić na połowę. Jedną część ciasta wyłożyć na blat dosyć mocno obsypany mąką, drugą część trzymać w tym czasie w lodówce (z zimnym ciastem lepiej się pracuje). Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm. Foremką do babeczek wycinać kształty, wylepiać nimi foremki wysmarowane masłem. Następnie ciasto ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Podpiec w piekarniku przez ok. 5-7 minut w 180 stopniach. W tym czasie wyjąć drugą połowę ciasta, rozwałkować. Foremką powycinać kształty na górę babeczek. Na podpieczony spód nakładać po łyżeczce nadzienia jabłkowego, przykryć ciastem.

Piec w 180 stopniach przez około 25 minut. Wystudzić w foremkach. Podawać oprószone cukrem pudrem.

w zaciszu mojej kuchni

niedziela, 03 lutego 2013

Na koniec karnawału zagościły u mnie pyszne ciastka nadziane kremem ;) Myślałam, że wykonanie jest o wiele trudniejsze, a tu okazało się, że to bardzo proste i bezproblemowe. Ptysie są słodkie, bardzo smaczne, wciągające. Najlepiej smakują w dniu zrobienia.

w zaciszu mojej kuchni

Inspirowałam się przepisem od Dorotuś, wprowadziłam niewielkie modyfikacje. Z podanych proporcji wyszło mi 12 sporych ptysi.

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej (140 g)
  • 4 jajka (dałam w temperaturze pokojowej)

Do rondelka wlać wodę oraz dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki. Całość podgrzewać aż masło rozpuści się, a woda zacznie wrzeć. Następnie zmniejszyć płomień, dodać mąkę, szybko i energicznie mieszać aż masa zrobi się lśniąca i szklista, zacznie odchodzić od ścianek garnka. Tak przygotowane ciasto odstawić do całkowitego(!) wystudzenia.

Do wystudzonego ciasta dodawać kolejno po 1 jajku, ucierać mikserem na gładką masę.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka z obciętym rogiem i na blaszkę wyciskać okrągłe porcje w dosyć dużych odstępach od siebie (ciasto sporo wyrasta podczas pieczenia). Piec w 200 st przez 20 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st i dopiekać kolejne 15 min. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo mogą opaść.

Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, odczekać ok. 15 min, następnie wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie przeciąć na pół i nadziać ulubionym kremem.

w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni

Składniki na krem:

  • 500 ml kremówki
  • 2 śmietanfixy
  • 2 łyżki cukru z waniliowego
  • 1-2 łyżki cukru pudru (najlepiej spróbować czy masa jest wystarczająco słodka)
  • 250 serka mascarpone
  • opcjonalnie: likier tiramisu lub ajerkoniak lub zagęszczony sok truskawkowy

Dodatkowo:

  • cukier puder do obsypania

Kremówkę ubić na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodać śmietanfixy, cukier z wanilią i cukier puder. Następnie zmniejszyć obroty na minimum i dodawać partiami serek, wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać alkohol lub sok, wymieszać krótko na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, wypełnić ptysie. Na koniec posypać cukrem pudrem przesianym przez sitko.

Smacznego :)

w zaciszu mojej kuchni

sobota, 02 lutego 2013

Takie maleństwa na 2 kęsy, które można podjadać i podjadać ;) Bardzo smaczne, lekko kruche, nie za słodkie. Jako nadzienie świetnie pasowałyby też tutaj jabłka czy brzoskwinie lub w wersji na szybko twarda marmolada.

w zaciszu mojej kuchni

Przepis znalazłam na blogu Moje ekspresje kulinarne, zmodyfikowałam proporcje.

Składniki: na ok. 30 ciastek (2 blaszki)

  • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 2 niepełne szklanki mąki (240 g)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • ok. 300 g śliwek, przekrojonych na pół, odpestkowanych - u mnie mrożone, uprzednio rozmrożone i odsączone, wymieszane z 2 łyżkami cukru i dużą szczyptą imbiru (przy świeżych, słodkich owocach cukier można zdecydowanie pominąć)

Do małej miseczki przelać połowę śmietany, pokruszyć drożdże, dodać cukier. Całość dokładnie wymieszać, wierzch posypać 1 łyżką mąki. Odstawić na ok. 20 min aż drożdże 'ruszą', a zaczyn wyrośnie.

Mąkę przesiać do miski, dodać cynamon, sól i wymieszać. Następnie dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, posiekać nożem. Następnie dodać lekko roztrzepane jajko, resztę śmietany oraz wyrośnięty zaczyn z drożdży, zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc.

Następnie blat podsypać delikatnie mąką. Ciasto podzielić na połowę, żeby łatwiej było rozwałkować. Drugą połowę trzymać w tym czasie w lodówce, bo lepiej pracuje się z zimnym ciastem. Rozwałkować dosyć cienko, na ok. 3-4 mm grubości. Rozwałkowane ciasto podzielić na kwadraty o boku ok. 6-7 cm, najlepiej idzie nożykiem do pizzy. Na każdy kwadrat nałożyć 1-2 połówki śliwek, złożyć na pół. Rogi zlepić, przycisnąć dokładnie widelcem z każdej strony, żeby za bardzo nie otwarły się w czasie pieczenia.

Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie (urosną trochę, ale głównie w górę). Piec w 190 st przez ok. 20 min, do lekkiego zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż chwilę przestygną, następnie przełożyć na kratkę. Polukrować, zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Składniki na lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki gorącej wody

Cukier przesiać do miseczki. Następnie dodać sok z cytryny i powoli dolewać gorącą wodę, cały czas ucierać grzbietem łyżki do uzyskania odpowiedniej konsystencji - gęstej i lejącej.

 w zaciszu mojej kuchni

sobota, 29 września 2012

Pyszne i atrakcyjne, są rozchwytywane na każdej imprezie, szczególnie przez dzieci, ale nie tylko ;) Są trochę pracochłonne, ale efekt końcowy jest tego wart. A jak się dojdzie do wprawy to w sumie zajmuje to niewiele czasu. Mój rekord to 120 sztuk zrobionych na Dzień Matki do przedszkola mojego synka. Te 30 sztuk, które robiłam dzisiaj to przy tym pikuś :D

w zaciszu mojej kuchni

Przepis z blogu Dorotus. Robiłam z połowy porcji, podaję z moimi modyfikacjami na krem.

Składniki na ciasto: (na 25-30 sztuk rurek, moje foremki mają 9 cm długości)

  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g kwaśnej gęstej kwaśnej śmietany (użyłam 18%)

Dodatkowo:

  • łyżeczka miękkiego masła do wysmarowania foremek
  • gruby cukier do obtoczenia

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, posiekać nożem. Następnie dodać śmietanę, zagnieść ciasto, krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Na koniec uformować z ciasta kulę, spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i dobrze schłodzić w lodówce (minimum 2 godziny) lub zamrażalce (około 40 minut).

Schłodzone ciasto wyjąć na podsypany mąką blat, rozwałkować w prostokąt o szerokości 40-45 cm, bardzo cienko - na około 1 mm grubości. Foremki do rurek posmarować masłem. Z rozwałkowanego ciasta wycinać paski o szerokości 2 cm. Paski ciasta nawijać na foremki zaczynając od węższej strony. Przy stronie szerszej zostawić około 0,5 cm wolnego miejsca, żeby rurkę łatwiej było zdjąć.

Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie (ciasto nie rośnie podczas pieczenia). Na dużą blachę z piekarnika wchodzi 20 rurek i właśnie tyle foremek warto zakupić :)

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Następnie delikatnie zdjąć z foremek, odłożyć do całkowitego wystudzenia.

        w zaciszu mojej kuchni       w zaciszu mojej kuchni

Składniki na krem:

  • 200 g śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru (lub więcej, do smaku)
  • opcjonalnie, ulubione dodatki: cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy, zblenderowane owoce (typu: maliny, truskawki, jagody, itp), sok z cytryny lub pomarańczy, roztopiona czekolada, masa kajmakowa

Śmietanę ubić wraz z mascarpone na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i ewentualnie ulubione dodatki i wymieszać na najniższych obrotach miksera, krótko, tylko do momentu połączenia się składników.

Wystudzone rurki nadziać kremem za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy. Smacznego :)

w zaciszu mojej kuchni

czwartek, 26 lipca 2012

Przepyszne ciasteczka, niezbyt słodkie. Ciasto jest bez dodatku cukru, w smaku i strukturze przypomina nieco ciasto francuskie. Żeby słodyczy stało się zadość, warto użyć tutaj słodkich jabłek i po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem. Świetnie pasują tutaj również brzoskwinie :) Polecam serdecznie.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki: na około 60 sztuk

  • 250g mąki pszennej (dałam tortową)
  • 250g zimnego masła
  • 250g twarogu śmietanowego (dałam z Naramowic na wagę)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16g)
  • jabłka lub/i brzoskwinie
  • cukier puder do posypania

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, wymieszać. Następnie dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, posiekać nożem. Następnie dodać twaróg, dokładnie rozgnieciony widelcem. Zagnieść szybko ciasto, tylko do momentu połączenia się składników. Na koniec uformować w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki (a najlepiej na całą noc).

Jabłka obrać i podzielić na cząstki.

Schłodzone ciasto podzielić na 2 części. Blat podsypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wyciąć koła - ja wycinam kuflem od piwa lub miseczką ;) Na środek nakładać cząstkę jabłka i dokładnie zlepiać ciasto na środku.

Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut, do lekkiego zrumienienia.

Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Super smakują w dniu pieczenia. Na następny dzień niewiele straciły ze świeżości, chociaż ciasto trochę zmiękło.

w zaciszu mojej kuchni