O autorze
odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl

rolady

poniedziałek, 21 października 2013

Przepyszny torcik w wersji mini i do tego zrolowanej ;) Lekki biszkopt czekoladowy, do tego boski krem na bazie mascarpone i nutelli oraz przełamujące słodycz wiśnie. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha!!!

w zaciszu mojej kuchni

Składniki na biszkopt:

  • 4 duże jajka, osobno białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru (70 g)
  • 4 łyżki mąki pszennej (40 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (25 g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady, startej na drobnych(!) oczkach - pomaga zmrożenie czekolady przez 2-3 godziny w zamrażalce
  • dodatkowo: 1 łyżka cukru waniliowego lub cukru pudru do wysypania ręcznika

Białka ubić ze szczyptą soli, na najwyższych obrotach miksera, na sztywną pianę. Następnie dodawać partiami cukier, po jednej łyżce, ucierać przez kilka minut, aż cukier rozpuści się, a piana zrobi się lśniąca i gładka. Następnie zmniejszyć obroty miksera na najniższe, dodawać po kolei po jednym żółtku, zmiksować do połączenia się składników.

Do miseczki wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao i startą czekoladę. Dokładnie wymieszać. Przesiać do piany i delikatnie, ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.

Dużą blaszkę piekarnikową (u mnie o wymiarach 30x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, równomiernie rozprowadzić. Piec w 180 stopniach przez około 10-11 minut (nie za długo, bo będzie się łamał przy zwijaniu!).

W międzyczasie czysty, bawełniany ręcznik kuchenny obsypać cukrem. Biszkopt wyjąć zaraz po upieczeniu z piekarnika, wyłożyć na ręcznik kuchenny, papierem do góry. Delikatnie i ostrożnie zdjąć papier. Następnie zawinąć ciasno od strony dłuższego boku, razem z ręcznikiem. Odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia.

  w zaciszu mojej kuchni  w zaciszu mojej kuchni  w zaciszu mojej kuchni  w zaciszu mojej kuchni

Składniki na masę:

  • 150 g schłodzonej śmietany kremówki (30-36 %)
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 2 śmietanfixy
  • 5 łyżek nutelli
  • 1 szklanka wiśni, u mnie mrożone - uprzednio rozmrożone i odsączone z soku. Świetne byłyby też wiśnie namoczone wcześniej w alkoholu, ale to już w wersji tylko dla dorosłych ;)

Kremówkę ubić wraz z serkiem mascarpone na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodać śmietanfixy. Następnie zmniejszyć obroty miksera na najniższe, dodać nutellę, zmiksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.

WYKONANIE

Biszkopt rozwinąć, usunąć ręcznik. Równomiernie rozsmarować na nim masę śmietanowo-nutellową. Zostawić co najmniej 3 cm odstępu od dłuższego brzegu (tego, którego nie będziemy zwijać, żeby na końcu masa nie wypłynęła) i 1 cm od krótszych brzegów. Następnie równomiernie rozłożyć wiśnie. Zwinąć z powrotem w roladę. Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Roladę można dodatkowo udekorować polewą czekoladową, bitą śmietaną i owocami.

Polewa czekoladowa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła

Masło roztopić w kąpieli wodnej wraz z połamaną na kawałki czekoladą. Następnie wymieszać do połączenia się składników.

w zaciszu mojej kuchni

piątek, 28 czerwca 2013

Świetny i idealny deser na lato. Delikatny biszkopt z równie delikatną i lekką pianką. Całość w towarzystwie świeżych owoców :) Znika w tempie ekspresowym. Polecam serdecznie, szczególnie na letnie, ciepłe dni :)

w zaciszu mojej kuchni

Zainspirowałam się przepisem od Dorotuś, sporo zmodyfikowałam pod swój gust.

Składniki na biszkopt:

  • 4 duże jajka, osobno białka i żółtka (w temperaturze pokojowej)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru (45 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • 4 łyżki mąki pszennej (40 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (25 g)
  • duża szczypta proszku do pieczenia
  • dodatkowo: łyżka cukru waniliowego lub cukru pudru do obsypania ręcznika kuchennego

Białka ubić ze szczyptą soli, na najwyższych obrotach miksera, na sztywną pianę. Następnie dodawać partiami cukier, po jednej łyżce, ucierać przez kilka minut, aż cukier rozpuści się, a piana zrobi się lśniąca i gładka. Następnie dodawać po kolei po jednym żółtku, utrzeć do dokładnego połączenia się składników. Na koniec przesiać do piany mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.

Dużą blaszkę piekarnikową (u mnie o wymiarach 30x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, równomiernie rozprowadzić. Piec w 180 stopniach przez około 10-12 minut, do lekkiego(!) zrumienienia (nie za długo, bo będzie się łamał przy zwijaniu!).

W międzyczasie czysty, bawełniany ręcznik kuchenny obsypać cukrem. Biszkopt wyjąć zaraz po upieczeniu z piekarnika, wyłożyć na ręcznik kuchenny, papierem do góry. Delikatnie i ostrożnie zdjąć papier. Następnie zawinąć ciasno od strony dłuższego boku, razem z ręcznikiem. Odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Składniki na masę:

  • 150 g schłodzonej śmietany kremówki (30-36 %)
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 2 śmietanfixy
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru (do smaku)
  • 500 g truskawek + opcjonalnie kilka sztuk do dekoracji

Kremówkę ubić wraz z serkiem mascarpone na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodać śmietanfixy i cukier puder, zmiksować. 200 g truskawek zblendować na sos. Dodać do masy śmietanowej, zmiksować na najniższych(!) obrotach miksera, krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Pozostałe truskawki (300 g) pokroić w niedużą kostkę.

WYKONANIE

Biszkopt rozwinąć, usunąć ręcznik. Równomiernie rozsmarować na nim masę śmietanowo-truskawkową. Zostawić co najmniej 3 cm odstępu od dłuższego brzegu (tego, którego nie będziemy zwijać, żeby na końcu masa nie wypłynęła) i 1 cm od krótszych brzegów. Następnie wyłożyć pokrojone w kostką truskawki. Zwinąć z powrotem w roladę. Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem i świeżymi owocami :)

w zaciszu mojej kuchni



piątek, 08 marca 2013

Po prostu pyszne i lekkie ciasto. Galaretka nadaje atrakcyjnego wyglądu, przypadnie do gustu dzieciom :) Polecam!

w zaciszu mojej kuchni

Składniki na biszkopt:

  • 4 duże jajka, osobno białka i żółtka (w temperaturze pokojowej)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru (45 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • 4 łyżki mąki pszennej (40 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (25 g)
  • duża szczypta proszku do pieczenia
  • dodatkowo: łyżka cukru waniliowego lub cukru pudru do obsypania ręcznika kuchennego

Białka ubić ze szczyptą soli, na najwyższych obrotach miksera, na sztywną pianę. Następnie dodawać partiami cukier, po jednej łyżce, ucierać przez kilka minut, aż cukier rozpuści się, a piana zrobi się lśniąca i gładka. Następnie dodawać po kolei po jednym żółtku, utrzeć do dokładnego połączenia się składników. Na koniec przesiać do piany mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.

Dużą blaszkę piekarnikową (u mnie o wymiarach 30x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, równomiernie rozprowadzić. Piec w 180 stopniach przez około 10-12 minut, do lekkiego(!) zrumienienia (nie za długo, bo będzie się łamał przy zwijaniu!).

W międzyczasie czysty, bawełniany ręcznik kuchenny obsypać cukrem. Biszkopt wyjąć zaraz po upieczeniu z piekarnika, wyłożyć papierem do góry na ręcznik kuchenny obsypany cukrem. Delikatnie i ostrożnie zdjąć papier. Następnie zawinąć ciasno od strony dłuższego boku, razem z ręcznikiem. Odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Składniki na masę:

  • 150 g schłodzonej śmietany kremówki (30-36 %)
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 1 śmietanfix
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru (do smaku)

Kremówkę ubić wraz z serkiem mascarpone na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodać śmietanfix i cukier puder.

Dodatkowo:

  • 1 galaretka o dowolnym smaku, u mnie 2 galaretki po 1/2 opakowania (truskawkowa i pomarańczowa)

Galaretkę (lub galaretki) rozpuścić w 400 ml gorącej wody, ostudzić. Najlepiej, żeby galaretka była lekko(!) stężała w chwili wykładania na ciasto.

WYKONANIE

Biszkopt rozwinąć, usunąć ręcznik. Równomiernie rozsmarować na nim masę z kremówki i mascarpone - zostawić co najmniej 3 cm odstępu od dłuższego brzegu (tego, którego nie będziemy zwijać, żeby na końcu masa nie wypłynęła) i 1 cm od krótszych brzegów. Następnie wyłożyć pokrojoną w kostką galaretkę - zostawić co najmniej 8 cm odstępu od dłuższego brzegu (tego, którego nie będziemy zwijać) i 4 cm od krótszych brzegów. Zwinąć z powrotem w roladę. Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Przed podaniem udekorować cukrem pudrem. Smacznego :)

w zaciszu mojej kuchni

niedziela, 19 sierpnia 2012

Po prostu boska rolada! Połączenie malin, czekolady i mascarpone... wyśmienite. Przepyszny jest przede wszystkim krem, świetnie nadawałby się również na torcik. Polecam!!!

w zaciszu mojej kuchni

Przepis podpatrzyłam na blogu Edysi 79 , podaję z moimi drobnymi modyfikacjami.

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka, osobno białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru (100 g)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (100 g)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o drobnych oczkach
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub cukru pudru - do posypania ręcznika

Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, ubijać aż piana będzie gładka i lśniąca a cukier przestanie być wyczuwalny (kilka minut). Następnie dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Na koniec przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i startą czekoladą. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.

Blachę piekarnikową (u mnie o wymiarach 30x35) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni (nie za długo, bo będzie się łamać przy zwijaniu). W tym czasie bawełniany ręcznik kuchenny wysypać cukrem waniliowym lub cukrem pudrem. Położyć na niego upieczony, gorący biszkopt, papierem do góry. Papier natychmiast delikatnie zdjąć. Następnie zwinąć w roladę razem z ręcznikiem zaczynając od dłuższego boku, odstawić do wystygnięcia.

Składniki na krem:

  • 150 g śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru, do smaku
  • 1 opakowanie śmietafixu
  • 250 g malin

Kremówkę ubić wraz z serkiem mascarpone na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec dodać cukier puder i śmietanfix. Następnie dodać kilka malin (około 10-15 dużych sztuk), zmiksować krótko na najniższych obrotach miksera.

Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek. Posmarować kremem, zostawiając po 2 cm wolnego miejsca od krótszych boków i 4 cm wolnego miejsca od dłuższego boku (tego, w kierunku którego będziemy zwijać). Rozłożyć pozostałe maliny, zwinąć z powrotem. Włożyć na kilka godzin do lodówki.

Roladę można dodatkowo udekorować polewą czekoladową, bitą śmietaną i owocami.

Polewa czekoladowa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła

Masło roztopić w kąpieli wodnej wraz z połamaną na kawałki czekoladą. Następnie wymieszać do połączenia się składników.

w zaciszu mojej kuchni