O autorze
odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl

serniki

wtorek, 18 czerwca 2013

Wersję podstawową styropianu prezentowałam już jakiś czas temu. Zasmakował nam bardzo, więc przyszła pora na inne wersje tego ciasta. Tym razem padło na brzoskwinie. Wyszło pysznie. Polecam serdecznie.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (420 g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru (70 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
  • 5 żółtek (z dużych jaj)

Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wymieszać. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem. Na środku zrobić dołek, do którego wlać śmietanę i żółtka, wymieszać łyżką. Następnie ciasto przełożyć na blat i wyrobić, krótko, do momentu połączenia się składników. Na koniec ciasto uformować w wałek, podzielić na 2 części - jedna może być odrobinę większa. Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt blaszki (u mnie o wymiarach 21x32 cm). Gdyby ciasto lepiło się, można oprószyć wałek mąką. Następnie przełożyć wraz z papierem do formy.

Składniki na masę:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru (150 g)
  • 3 duże opakowania gęstej, kwaśnej śmietany 18 % (1200 g)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (70 g), proszku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • duża puszka brzoskwiń w puszce (masa owoców około 450-500 g)
  • 1/2 szklanki rodzynek rodzynek

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Następnie partiami dodawać cukier, ubijać kilka minut aż cukier przestanie być wyczuwalny w pianie. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie, dodać kwaśną śmietanę oraz budyń i proszek do pieczenia, zmiksować do połączenia się składników.

Masę z kwaśnej śmietany wylać na wcześniej przygotowany spód ciasta. Następnie równomiernie rozłożyć brzoskwinie pokrojone w kostkę i rodzynki. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach część ciasta z zamrażalki.

Piec w 180 stopni przez około 50 minut. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

czwartek, 18 kwietnia 2013

Nazwa niezbyt zachęca, ale tak naprawdę nie wiem, dlaczego akurat tak nazywa się to ciasto, bo żadnej podobizny do styropianu nie zauważyłam ;) Bardzo delikatne, puszyste, w smaku lekko kokosowe, ładnie się kroi i super prezentuje na stole. Nie było osoby, która nie myślałaby, że jest to sernik, więc imitacja doskonała ;) Ważne jest, żeby użyć do przełożenia kwaśnego, wyraźnego w smaku dżemu, który ożywi całość. Już mam w planach wersję z owocami :) Polecam serdecznie!

w zaciszu mojej kuchni

Oryginał przepisu na Galerii Potraw, podaję delikatnie zmodyfikowaną wersję.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (420 g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru (70 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
  • 5 żółtek (z dużych jaj)
  • dodatkowo: słoik kwaśnego dżemu lub powideł śliwkowych (około 300 g)

Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wymieszać. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem. Na środku zrobić dołek, do którego wlać śmietanę i żółtka, wymieszać łyżką. Następnie ciasto przełożyć na blat i wyrobić, krótko, do momentu połączenia się składników. Na koniec ciasto uformować w wałek, podzielić na 2 części - jedna może być odrobinę większa. Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt blaszki (u mnie o wymiarach 21x32 cm). Gdyby ciasto lepiło się, można oprószyć wałek mąką. Następnie przełożyć wraz z papierem do formy, posmarować dżemem lub powidłami.

Składniki na masę:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru (150 g)
  • 3 duże opakowania gęstej, kwaśnej śmietany 18 % (1200 g)
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (70 g), proszku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Następnie partiami dodawać cukier, ubijać kilka minut aż cukier przestanie być wyczuwalny w pianie. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie, dodać kwaśną śmietanę, zmiksować do połączenia się składników.

W miseczce wymieszać ze sobą wiórki kokosowe, budyń i proszek do pieczenia. Dodać do masy, wymieszać metalową rózgą aż ciasto będzie jednolite, bez grudek. Konsystencja będzie płynna.

Masę z kwaśnej śmietany wylać na posmarowany dżemem spód. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach część ciasta z zamrażalki.

Piec w 180 stopni przez około 50 minut. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

niedziela, 26 sierpnia 2012

Na dzisiaj upiekłam tradycyjny sernik z brzoskwinią, bo baaaardzo dawna sernika nie jedliśmy ;)  Korzystając z pełni sezonu na brzoskwinie zrobiłam go ze świeżymi owocami (jak dotąd używałam tylko puszkowych). Wyszedł bardzo dobry, dużo mniej słodki niż z owocami puszkowymi.

w zaciszu mojej kuchni

Przepis ze strony Dorotus  , podaję z drobnymi modyfikacjami.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny (dałam pół na pół masło/kasia)
  • 5 żółtek

Mąkę, proszek i cukier puder przesiać przez sitko do miski, dodać masło/margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto, na końcu uformować wałek. Podzielić na 2 części w proporcji 2/3 i 1/3 i włożyć na ok. 1 godzinę do zamrażarki (żeby można zetrzeć na tarce).

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie (dałam wiaderkowy Jana)
  • 3 jajka
  • ok. 1 szklanki cukru (ja dałam 3/4 - najlepiej spróbować, czy masa jest już wystarczająco słodka)
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 łyżki budyniu - proszku (dałam waniliowy)

Jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, budyń i twaróg porcjami, cały czas ucierając.

Ponadto:

  • brzoskwinie w syropie - 2 duże puszki (ja dałam 1 kg świeżych brzoskwiń -waga przed odpestkowaniem)
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Brzoskwinie odsączyć, połówki przekroić na 4 części. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier puder.

Blaszkę (u mnie o wymiarach 21x32) wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach większą część ciasta z zamrażarki, przyklepać delikatnie dłonią. Następnie wylać masę serową, wyrównać. Na to ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku (świeże brzoskwinie ułożyć skórką w dół). Następnie wyłożyć pianę z białek, wyrównać. Na wierzch zetrzeć mniejszy kawałek ciasta z zamrażarki.

Piec ok. 1 godziny w 180 st. (u mnie wystarczyło 50 min)

Sernik jest najsmaczniejszy na drugi dzień. Sernika wychodzi na prawdę dużo. Na mniejszą blaszkę lub tortownicę 23 cm spokojnie wystarczy składników z połowy porcji.

w zaciszu mojej kuchni