O autorze
odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl

zupy

środa, 10 października 2012

 w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • porcja kurczaka na rosół, u mnie 8 pałek (mogą być też udka, skrzydełka lub porcja rosołowa)
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 duży por
  • sok pomidorowy 1l (mój ulubiony zagęszczony z primo gusto) lub zblenderowane pomidory z puszki (2 puszki po 400 g) lub w sezonie świeże pomidory: mocno dojrzałe, obrane ze skórki i zblenderowane
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 20 ziarenek pieprzu
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • sól

Kurczaka umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Wstawić na niezbyt duży płomień, tuż przed momentem zagotowania zebrać delikatnie łyżką szumowiny. Gdy szumowiny przestana się zbierać, skręcić płomień do minimum,żeby rosół tylko 'pyrkał'. Następnie dodać przyprawy: pieprz, ziele angielskie i liście laurowe, gotować ok. 30 minut.

Po tym czasie wrzucić do rosołu obrane i umyte warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie z zupy wyjąć kurczaka a wrzucić pokrojonego w półksiężyce pora i wlać sok pomidorowy. Gotować ok. 10 minut.

Następnie wrzucić ryż, gotować kolejne 20 min, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wsypać drobno posiekaną natkę pietruszki, lubczyk i dosolić do smaku. Na koniec można też dodać mięso z kurczaka pokrojone w kostkę.

czwartek, 20 września 2012

w zaciszu mojej kuchni

Przepis z blogu Duszka, odrobinę zmodyfikowałam według swojego gustu.

Składniki:

  • porcja kurczaka na rosół (u mnie 8 pałek z kurczaka, mogą być też skrzydełka lub porcja rosołowa)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • kawałek selera
  • 2 duże ziemniaki
  • serek topiony (dałam hochland śmietankowy, 100g)
  • 2 łyżki masła
  • pęczek koperku
  • 12 ziarenek pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól

Kurczaka umyć, wrzucić do garnka, zalać wodą. Wstawić na palnik, uważać na zbierające się szumowiny - delikatnie zebrać je łyżką. Gdy woda zacznie się gotować a szumowiny przestaną się zbierać, zmniejszyć płomień i wrzucić przyprawy: pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i listki laurowe. Gotować na bardzo małym płomieniu (żeby rosół tylko 'pyrkał') ok. 30 min.

Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę a pora w plasterki. Podsmażyć warzywa na maśle, wrzucić do rosołu, gotować kolejne 15 min. Następnie wyjąć z rosołu mięso a dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować kolejne 10 min. Następnie dodać serek topiony, gotować jeszcze ok 5 min (aż się rozpuści). Na końcu zupę doprawić solą i posypać koperkiem.

My lubimy gęste zupy, więc ja dodatkowo uzupełniłam zupę w kluseczki: 1 duże jajko wymieszać na gładką masę z mąką i szczyptą soli (ma być bardzo gęste, ale lejące), wlewać lub nakładać łyżką na gotującą się zupę. Poczekać aż kluseczki wypłyną na wierzch.

Tagi: warzywa
11:58, anetin , zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 29 sierpnia 2012

Zupa ta jest bardzo gęsta i sycąca, z dużą porcją warzyw :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • porcja kurczaka na rosół (u mnie 5 małych udek, mogą być też skrzydełka lub porcja rosołowa)
  • 10-15 ziarenek pieprzu
  • 6-7 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • 4 małe marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 2 średnie ziemniaki
  • 250 g ogórków kiszonych (około 6 sztuk)
  • 1/3 szklanki ryżu
  • sól
  • 1/4 - 1/3 szklanki śmietanki 18%
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • płaska łyżeczka lubczyku (opcjonalnie)

Mięso kurczaka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą. Wstawić na palnik, uważać kiedy zbiorą się szumowiny, delikatnie zebrać je łyżką. Gotować około 30 minut na bardzo małym płomieniu. Następnie dodać marchewkę, pietruszkę i seler w całości, gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie wyjąć z zupy mięso a dodać por pokrojony w plasterki, ziemniaki pokrojone w niedużą kostkę, ogórki starte na tarce o dużych oczkach oraz ryż. Można również wlać wodę z ogórków (ja wlewam około 1/3-1/2 szklanki, w zależności jak bardzo kwaśne były ogórki), gotować 20 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby ryż nie przywarł do dna.

Po ugotowaniu wyjąć z zupy marchewkę, pietruszkę i seler, przestudzić, pokroić w kostkę, dodać z powrotem do zupy. Na koniec zupę doprawić solą, zabielić śmietanką i dodać drobno posiekaną natkę pietruszki oraz lubczyk.

w zaciszu mojej kuchni