O autorze
odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl

surówki i inne dodatki

wtorek, 30 lipca 2013

Pyszny dodatek do wiosenno-letniego obiadu :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 1 duży pomidor
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki oleju, dałam słonecznikowy
  • 1 łyżka octu
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • sól do smaku

Fasolkę obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i wystudzić.

Pomidora pokroić w małą kostkę, cebulę i koperek drobno posiekać, wymieszać w miseczce. Doprawić do smaku solą,olejem, octem i cukrem.

Wystudzoną fasolę pokroić na mniejsze kawałki (mniej więcej na 3 części). Dodać marynatę, dokładnie ale delikatnie wymieszać. Odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki, żeby smaki 'przegryzły' się.

w zaciszu mojej kuchni

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Zrobiona na szybko ze składników znalezionych w lodówce. Szybko, smacznie, prosto i baaardzo zdrowo :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 1 główka sałaty
  • 2 pomidory
  • 1 długi szklarniowy lub 3 ogórki gruntowe lub małosolne
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka kropel soku z cytryny lub octu balsamicznego
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Sałatę umyć, odłożyć na durszlak do osuszenia. Następnie każdy listek porwać w rękach na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w większą kostkę, ogórka w półplasterki. Czerwoną cebulę pokroić w cienkie półplasterki, szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce, polać oliwą z oliwek. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną cukru, delikatnie wymieszać. Podawać od razu.

piątek, 14 czerwca 2013

Fajna surówka z kilku prostych składników, lekko pikantna dzięki dodatkowi pora. Zjedliśmy z kurczakiem z tego przepisu, pasowała tutaj super :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1/2 pora
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka majonezu
  • kilka kropel soku z cytryny
  • cukier, sól i pieprz do smaku

Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce, pora pokroić w cienkie półplasterki (ja wrzucam wszystko do malaksera), natkę pietruszki drobno posiekać. Całość wymieszać w miseczce, doprawić majonezem, cukrem, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki, żeby smaki 'przegryzły' się.

w zaciszu mojej kuchni

piątek, 07 czerwca 2013

Pysznie, prosto i wiosennie :) Modyfikacja tego przepisu.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 1 główka sałaty
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 długi ogórek zielony
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Sałatę umyć, odłożyć na durszlak do osuszenia. Następnie porwać w rękach na kawałki. Rzodkiewki i ogórka zielonego pokroić w półplasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać w miseczce z kwaśną śmietaną i jogurtem naturalnym, skropić sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać od razu.

w zaciszu mojej kuchni

środa, 05 czerwca 2013

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 1/2 małego selera (około 300 g)
  • 2 marchewki
  • 1 średnie kwaśne jabłko
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Seler, marchewkę oraz jabłko obrać ze skórki, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja wrzucam wszystko do malaksera). Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić sokiem z cytryny, majonezem oraz solą, pieprzem i cukrem do smaku. Odstawić do lodówki, żeby smaki 'przegryzły się'.

Surówka utrzymuje świeżość do 2 dni, przechowywana w lodówce.

wtorek, 30 kwietnia 2013

Podobną surówkę już prezentowałam jakiś czas temu. Tym razem zmieniłam trochę dressing ze względu na to co akurat w lodówce znalazłam. Wyszło pysznie. Zdrowa, świeża, chrupiąca porcja witamin :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 1/2 główki małej kapusty białej (około 500 g)
  • 1 marchew
  • 1 słodkie jabłko
  • 1/2 cebuli
  • pęczek pietruszki
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki musztardy ziarnistej, francuskiej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • odrobina soli i pieprzu

Kapustę drobno poszatkować (ja wrzucam do malaksera), posolić, ugnieść łyżką i odstawić na około 30 minut, żeby trochę zmiękła. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać.

W miseczce wymieszać składniki dressingu: olej, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz.

Wszystkie warzywa i sos wymieszać ze sobą. Odstawić do lodówki, żeby smaki 'przegryzły się'.

środa, 03 kwietnia 2013

Za selerem niezbyt przepadam, szczególnie surowym, za to w tej postaci smakuje mi bardzo. Szybko, tanio i zdrowo. Polecam serdecznie :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 1/2 małego selera (ok.250 g)
  • 1 małe jabłko
  • 2 średnie ogórki kiszone (ok.100 g)
  • 1 łyżka majonezu
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Seler, jabłko i ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja siekam drobno za pomocą malaksera), wymieszać w misce. Dodać majonez, odrobinę soku z cytryny oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki, żeby smaki się 'przegryzły'.

piątek, 29 marca 2013

Pyszny dodatek do mięsa lub rybki na obiad, fajnie sprawdzi się też do mięs z grilla. Na pewno będę z przepisu korzystała częściej :)

w zaciszu mojej kuchni

Inspiracją był dla mnie przepis z blogu Restauracja Domowa, podaję trochę zmodyfikowaną wersję.

Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej (około 500 g)
  • kilka rzodkiewek
  • 1/2 długiego ogórka zielonego
  • 1/2 pęczka koperku
  • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego (około 100 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu
  • 1-2 łyżeczki cukru do smaku
  • sól, pieprz do smaku

Kapustę poszatkować, posolić, odstawić na około 30 minut, żeby zmiękła.

Ogórka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, odstawić aż puści sok. Następnie dodać jogurt, oliwę, ocet i cukier, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Do kapusty dodać sos jogurtowo-ogórkowy, rzodkiewki pokrojone w plasterki oraz drobno posiekany koperek, wymieszać. Odstawić do lodówki, żeby smaki się 'przegryzły'.

w zaciszu mojej kuchni

niedziela, 03 marca 2013

Prosta i pyszna surówka do obiadu :) Najlepiej smakuje z ziemniaczkami i porcją mięsa lub ryby. Polecam.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 1/2 główki małej czerwonej kapusty (ok. 500 g)
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Kapustę obrać z brzydkich, zewnętrznych liści, umyć. Drobno poszatkować, najlepiej w robocie kuchennym - ja wrzucam do malaksera. Poszatkowaną kapustę posolić, wymieszać. Odstawić na ok. 20 minut, żeby trochę zmiękła.

Następnie kapustę przez chwilę pougniatać, najlepiej drewnianą łyżką, ponieważ kapusta brudzi ręce. Do kapusty dodać jabłko starte na dużych oczkach, cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz cukier, sok z cytryny, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki, żeby smaki się 'przegryzły'.

W lodówce zachowuje świeżość przez około 2 dni.

w zaciszu mojej kuchni

czwartek, 07 lutego 2013

Smaczna surówka do obiadu. Świeżość utrzymuje do 2-3 dni.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 1/2 główki małej kapusty (ok. 500 g)
  • 1 marchew
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1/2 cebuli
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku

Kapustę drobno poszatkować ( ja wrzucam do malaksera), posolić, ugnieść łyżką. Odstawić na około 30 minut, żeby zmiękła. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę i natkę pietruszki drobno pokroić, dodać do kapusty. Jogurt, majonez, musztardę, sok z cytryny i przyprawy wymieszać  w miseczce, wlać do surówki, dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki do 'przegryzienia'.

w zaciszu mojej kuchni

 
1 , 2