O autorze
odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl

dania bezmięsne

niedziela, 21 lutego 2016

 

w zaciszu mojej kuchni

Składniki: na 2 całkiem spore porcje

  • 500 twarogu półtłustego (najlepiej niezbyt mokrego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki cukru (w zależności, jak bardzo kwaśny był ser)
  • duża szczypta soli
  • 1/2 - 2/3 szklanki mąki pszennej + sporo do podsypywania

dodatkowo:

  • masło
  • cukier

Twaróg dobrze rozetrzeć widelcem na gładką masę bez grudek. Następnie dodać jajka, cukier waniliowy, cukier zwykły oraz sól. Wszystko razem dokładnie rozetrzeć widelcem na gładką i jednolitą masę. Następnie dodać mąkę (nie za dużo bo będą twarde, ciasto może być lepiące), wymieszać dokładnie łyżką.

Na mocno podsypany mąką blat wykładać porcjami ciasto (ja wykładam łyżką na 3-4 razy), obtoczyć z każdej strony w mące, uformować wałek. Następnie spłaszczyć lekko od góry, pociąć ukośnie na kawałki.

Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Jak zaczną wypływać, zmniejszyć płomień, żeby woda nie gotowała się.  Po około 1-2 minut od wypłynięcia wyjmować łyżką cedzakową na durszlak. Przelać krótko zimną wodą.

Podawać polane masłem i obficie posypane cukrem.

wtorek, 01 października 2013

Frytki wychodzą bardzo aromatyczne. Nie są co prawda tak chrupiące, jak te smażone na głębokim oleju, ale za to dużo bardziej zdrowsze, no i kaloryczność też znacznie spada :) Polecam serdecznie!

w zaciszu mojej kuchni

Składniki: na 1 dużą blachę z piekarnika

  • około 700-800 g ziemniaków 
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki bazylii
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu chili cayenne
  • 1/4 łyżeczki przyprawa do gyrosa (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki soli (u mnie morska gruboziarnista)

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry a następnie w cienkie(!) frytki.

Olej wymieszać z przyprawami, polać frytki, dokładnie wymieszać.

Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć frytki. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 40-50 minut, do zezłocenia. W połowie pieczenia frytki przemieszać łopatką.

Pyszne z ketchupem, ulubionymi dipami lub jako dodatek do dań.

w zaciszu mojej kuchni

sobota, 28 września 2013

Bardzo smaczne placuszki. Podajemy koniecznie z ulubionym sosem, dipem lub ketchupem. Znikały wprost z patelni tak szybko, że nie nadążyłam z liczeniem, ale myślę, że wyszło ich około 20 sztuk :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • około 600 g dyni (waga po obraniu)
  • 150 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • duża szczypta pieprzu chili cayenne
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Dynię, żółty ser i marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach a cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekać (ja posiekałam wszystko w malakserze). Następnie dodać jajka, mąkę oraz przyprawy, wymieszać łyżką na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać małe porcje ciasta, które formować w okrągły, niezbyt gruby placuszek. 1 łyżka ciasta = 1 placuszek. Smażyć na rumiano z obydwu stron.

Mąż i ja zjedliśmy z sosem czosnkowym, Syn z ketchupem a Córka odmówiła współpracy ;)

 w zaciszu mojej kuchni   w zaciszu mojej kuchni

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Placuszki cukiniowe posmakowały nawet mojemu Mężowi, który jest wybitnym mięsożercą ;) Z sosem tzatziki komponują się idealnie i fajnie pachną koperkiem. Polecam :)

w zaciszu mojej kuchni

Inspiracją był dla mnie przepis Bajaderki z forum CinCin, podaję mocno zmodyfikowaną wersję pod swój gust.

Składniki: na około 15 małych placuszków

  • 4 nieduże cukinie (1,2 kg)
  • 200 g sera feta
  • 2 jajka
  • 1/2 - 2/3 szklanki mąki pszennej (około 70-100 g)
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki koperku, drobno posiekanego
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać solą (1/2 łyżeczki) i odstawić na co najmniej 1 godziną, żeby puściła sok. Następnie dokładnie odcisnąć ją z soku. Dodać drobno pokruszony ser feta, jajka, mąkę, cebulę drobno posiekaną, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz zioła i przyprawy (soli już nie dodawać, feta jest wystarczająco słona). Dokładnie wymieszać łyżką na jednolitą masę.

Smażyć na rozgrzanym oleju, na rumiano z każdej strony. Nakładać małe porcje, 1 łyżka ciasta = 1 placuszek, wtedy łatwiej przewraca się na drugą stronę. Gdyby się rozpadały podczas przewracania, trzeba dosypać trochę mąki.

Podawać z sosem tzatziki. U mnie dodatkowo z sałatką z pomidorów i ogórków małosolnych :)

w zaciszu mojej kuchni

sobota, 08 czerwca 2013

Podstawową wersję tych kotletów wypróbowałam już jakiś czas temu. Teraz przedstawiam wersję wzbogaconą o kilka dodatków ;)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki: na około 10 kotletów

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 100 g żółtego sera
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Pieczarki umyć, obrać, zetrzeć na tace o dużych oczkach. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na roztopionym maśle. Następnie dodać pieczarki, smażyć aż płyn z pieczarek odparuje. Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Przestudzić.

Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, aż zmięknie.

Ugotowane i przestudzone jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać pieczarki, bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka, surowe jajko, żółty ser starty na dużych oczkach, szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekane. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać dokładnie łyżką.

Z masy formować w rękach nieduże kotlety, które obtaczać w bułce tartej i wkładać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na rumiano, po kilka minut z każdej strony.

Podawać z surówką i ziemniakami lub pieczywem. My zjedliśmy z tą sałatą, pasuje tutaj wyśmienicie :)

w zaciszu mojej kuchni

piątek, 05 kwietnia 2013

Fajny dodatek do wszelkich sosów i mięs z sosami a także, podobnie jak kopytka, do usmażonego boczku i kapusty. Kluski są mięciutkie i delikatne a najbardziej smakowały mi na drugi dzień odsmażone na maśle. Pycha!

w zaciszu mojej kuchni 

Składniki: z podanych proporcji wyszło mi około 40 klusek, tak na 2-3 porcje

  • ziemniaki (u mnie około 700 g)
  • 1 łyżka masła
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól

w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odlać wodę a gorące ziemniaki dokładnie rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę wraz z masłem, wystudzić. Najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej.

Zimne ziemniaki uklepać w misce, podzielić na 4 równe części. Jedną część wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Następnie dodać ziemniaki, które wcześniej wyjęliśmy oraz jajko, wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blat, zagnieść aż będzie gładkie i jednolite, może być trochę lepiące.

Tak przygotowane ciasto podzielić na 2 części, uformować w wałek. Podzielić na równe, niezbyt duże części, z których uformować kulki (wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego). Kulki lekko spłaszczać, na środku zrobić dziurkę trzonkiem drewnianej łyżki lub kciukiem.

W garnku zagotować wodę z solą. Następnie wrzucić przygotowane kluski, zmniejszyć płomień tak, żeby woda tylko lekko bulgotała. Kluski można delikatnie wymieszać, żeby nie przywarły do dna. Gotować około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.

U mnie w towarzystwie bitek z sosem pieczarkowym :)

w zaciszu mojej kuchni  w zaciszu mojej kuchni

Ugotowane kluski można przechowywać w lodówce, pod przykryciem. U mnie leżały 2 dni. Zjedliśmy podsmażone na maśle z kotletami z jajek, były jeszcze lepsze niż pierwszego dnia :)

w zaciszu mojej kuchni

piątek, 29 marca 2013

Szczerze mówiąc dopiero niedawno wyczytałam o takim sposobie przyrządzania jajek a szkoda, bo bardzo smaczne i fajne danie. Na pewno będę w najbliższym czasie wypróbowywać inne wersje tych kotletów. Najlepszą rekomendacją jest to, że zjadł ze smakiem mój synek, który jeść lubi, ale jajek nie tyka w ogóle :)

w zaciszu mojej kuchni

Inspirowałam się przepisem z Wielkiego Żarcia, podaję wersję zmodyfikowaną pod swój gust.

Składniki: z podanych proporcji wyszło mi 7 kotletów

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Czerstwą bułkę namoczyć w mleku aż zmięknie. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle.

Ugotowane i wystudzone jajka drobno posiekać lub rozgnieść widelcem (ja wrzucam do malaksera). Dodać odciśniętą z nadmiaru mleka, rozdrobnioną bułkę, podsmażoną cebulkę oraz drobno posiekaną zieleninę i przyprawy. Całość wymieszać łyżką na jednolitą masę.

W zwilżonych rękach formować niezbyt duże okrągłe kotlety, które obtaczać z każdej strony w bułce tartej i wkładać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na rumiano, po kilka minut z każdej strony.

Podawać z surówką i ziemniakami lub pieczywem. U mnie z surówką z kapusty pekińskiej :)

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

sobota, 13 października 2012

Pyszny pomysł na cukinię :) Smaczna i zdrowa zapiekanka.

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 3 małe cukinie
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 30 dag pieczarek
  • 20 dag sera żółtego, startego na dużych oczkach
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • szczypta cukru

Cukinie dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół. Łyżką wydrążyć miąższ z pestkami, posolić i odstawić.

Ryż ugotować w osolonej wodzie.

Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce na cienkie plasterki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Następnie dodać paprykę i pieczarki, podsmażyć ok. 5 min. Następnie dodać ryż i podsmażyć na małym płomieniu ok. 10 min. Pod koniec dodać koncentrat i przyprawić do smaku.

Z cukinii odlać płyn, ułożyć na blaszce lub naczyniu żaroodpornym, napełnić farszem.

Piec 20 min w 180 st, następnie cukinie posypać żółtym serem i zapiekać kolejne 10-15 min.

Podawać z ketchupem i/lub sosem czosnkowym.

w zaciszu mojej kuchni

wtorek, 11 września 2012

w zaciszu mojej kuchni

Składniki: na 2-3 porcje

  • 4-5 ziemniaków (400-500g)
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki + trochę do podsypania
  • 30 dag boczku wędzonego lub parzonego

Ziemniaki obrać, umyć. Jeżeli są duże pokroić na mniejsze części, zalać wodą, posolić. Ugotować do miękkości, około 30-40 min. Wodę odlać, ziemniaki dokładnie rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę, przestudzić. Świetnie nadają się tutaj ziemniaki ugotowane lub pozostałe z dnia poprzedniego.

Do ostudzonych ziemniaków dodać jajko, wymieszać. Następnie dodać mąkę i szybko zagnieść. Ciasto będzie klejące, jeżeli to konieczne dodać odrobinę mąki, ale nie za dużo, bo kopytka wyjdą twarde. Blat podsypać mąką. Masę ziemniaczaną podzielić na 2-3 części, z każdej uformować wałek obtaczając go w mące. Spłaszczyć lekko nożem, podzielić na ukośne kawałki. Wrzucić do garnka z gotującą się, posoloną wodą, delikatnie wymieszać, żeby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu odczekać 1-2 minuty, nie dopuścić do zagotowania się wody. Następnie całość przełożyć do durszlaka, delikatnie przelać zimną wodą .

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Jeżeli boczek jest mało tłusty można dodać trochę smalcu lub innego tłuszczu.

Gorące kopytka posypać usmażonym boczkiem. Podawać z ugotowaną kapustą kiszoną. Pyyycha! :)

Kopytka można też oczywiście podawać na inne sposoby: mogą stanowić smaczny dodatek do mięs i sosów. Bardzo smaczne są również odsmażane.