O autorze
odwiedzin: kontakt:ane_ko@wp.pl

pizza i spółka

wtorek, 29 października 2013

Taki typowy fast food to to nie jest, bo zrobienie trochę czasu jednak zajmuje ;) ale są dużo smaczniejsze od tych kupnych i co najważniejsze wiemy, co tak na prawdę w nich jest. Ważne jest, żeby użyć tutaj parówek jak najlepszej jakości, z dużą zawartością mięsa. Bułki z tego przepisu wychodzą mięciutkie, puszyste, jakby nadmuchane. Świetnie nadawałyby się również na hamburgery, wierzch można oprószyć ziarnami sezamu.

w zaciszu mojej kuchni

Oryginał przepisu na ciasto tutaj, a ja znalazłam go na blogu MojeTwojePrzetwory, podaję zmodyfikowaną wersję.

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki (560 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody (125 ml)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 55 g masła
  • 1 niepełna szklanka mleka (230 ml)
  • 1 jajko

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Na środku zrobić dołek, do którego wlać ciepłą wodę, pokruszyć drożdże i dodać cukier. Zawartość dołka delikatnie wymieszać, wierzch można posypać odrobiną mąki. Odstawić na około 15 minut, aż drożdże 'ruszą' a zaczyn wyrośnie.

Masło roztopić, następnie dodać do niego mleko, wymieszać. Całość podgrzewać aż będzie mocno ciepłe, ale nie parzące.

Do wyrośniętego zaczynu dodać ciepłe masło z mlekiem oraz jajko, wymieszać łyżką. Następnie ciasto przełożyć na blat, porządnie wyrobić. Ciasto jest mocno klejące, ja wyrabiałam około 10 minut metodą Bartineta, aż przestało się kleić, było gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski. Odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia (powinno co najmniej podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, krótko wyrobić. Podzielić na około 10-12 części. Z każdej uformować kulkę a następnie podłużną bułkę. Jeżeli ciasto będzie się kleiło podczas formowania bułek, ręce można oprószyć mąką. Uformowane bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zajmują 2 blachy). Zachować odstępy między bułkami, sporo wyrosną. Tak przygotowane bułki odstawić do ponownego wyrastania na około 30 minut.

Przed pieczeniem bułki można posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem, żeby nabrały ładnego połysku. Ja posmarowałam białkiem roztrzepanym z łyżką mleka, bo akurat miałam pod ręką ;)

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 12-15 minut, do lekkiego zrumienienia.

Do bułki wystarczy włożyć parówkę, wierzch polać ketchupem. A u mnie w wersji delux - z warzywami i sosem czosnkowym :)

w zaciszu mojej kuchni

środa, 23 października 2013

Bardzo zasmakowało nam to cienkie ciasto. Tymczasowo obejmuje królowanie na naszym stole :D Poza tym jest bardzo fajne w wyrabianiu, mięciutkie i elastyczne niby ciastolina - przy wyrabianiu można się przy okazji trochę odstresować ;) Dodatki oczywiście zależą już tylko od naszej fantazji lub co tam akurat w lodówce się znajdzie :) Jako bazę do sosu użyłam naszego ulubionego ostatnio domowego ketchupu z cukinii, ale polecam również ten przepis lub ten :)

w zaciszu mojej kuchni

Inspiracją był dla mnie przepis z bloga Nakryty Stoliczek, oczywiście pozmieniałam co nieco ;)

Składniki na ciasto: na 2 pizze o średnicy około 33-34 cm

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (500 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/5 szklanki ciepłej wody (300 ml)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy + 1/2 łyżeczki do naoliwienia miski

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Na środku zrobić dołek, do którego wlać 1/3 szklanki ciepłej wody, pokruszyć drożdże oraz dodać cukier. Zawartość dołka delikatnie wymieszać, wierzch można oprószyć mąką. Odstawić na około 15 minut aż drożdże 'ruszą' a zaczyn wyrośnie.

Następnie dodać resztę ciepłej wody oraz oliwę, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć na blat, wyrabiać aż będzie gładkie, elastyczne i miękkie. Ja początkowo wyrabiałam metodą Bertineta, aż przestało się kleić. Wyrobione ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (powinno co najmniej podwoić swoją objętość).

W międzyczasie można przygotować dodatki.

Składniki na sos:

  • 2/3 szklanki ketchupu z cukinii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki bazylii
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do pizzy

Wszystkie składniki sosu umieścić w rondlu, dokładnie wymieszać. Podgrzewać kilka minut na małym płomieniu.

Dodatki:

  • 150 g żółtego sera, startego na dużych oczkach
  • 1 mała i wąska cukinia, pokrojona w plastry
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie, odsączonych z zalewy
  • 100 g sera feta

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, krótko wyrobić. Podzielić na 2 części. Rozwałkować na blacie podsypanym delikatnie mąką lub bezpośrednio na papierze do pieczenia, przełożyć na blaszkę.

Każdą pizzę posmarować sosem pomidorowym. Następnie posypać żółtym serem, rozdzielić sprawiedliwie plastry cukinii i suszone pomidory. Wierzch posypać pokruszoną fetą.

Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut, do lekkiego zrumienienia brzegów. Ja piekłam obie naraz. Przy pieczeniu każdej pojedynczo czas może ulec skróceniu.

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

poniedziałek, 23 września 2013

Ostatnio najczęściej pojawiająca się w naszym domu z drobnymi modyfikacjami dodatków :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (200 g)
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (350 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody (375 ml)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek + 1/2 łyżeczki do wysmarowania miski

Obydwie mąki przesiać przez sito, dodać sól, wymieszać. Na środku zrobić dołek, do którego wlać 1/2 szklanki ciepłej wody, pokruszyć drożdże i dodać cukier. Zawartość dołka delikatnie wymieszać, wierzch można posypać odrobiną mąki. Odstawić na 15-20 minut, aż drożdże 'ruszą' a zaczyn wyrośnie.

Następnie dodać resztę ciepłej wody oraz oliwę, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć na blat, wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne (około 5-10 minut). Jeżeli ciasto będzie się kleiło, można delikatnie podsypać blat mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do czystej, delikatnie wysmarowanej oliwą miski. Odstawić pod przykryciem na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia (powinno co najmniej podwoić objętość).

Dodatki:

  • sos pomidorowy, ja użyłam ketchupu z cukinii: 6 łyżek ketchupu wymieszać z przyprawami: 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy + 1/4 łyżeczki bazylii + 3/4 łyżeczki oregano
  • 200 g sera żółtego, startego na tarce o dużych oczkach, u mnie mozzarella
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w piórka
  • 1 pomidor, pokrojony w plastry
  • 1 mała, wąska cukinia, pokrojona w plastry
  • sos czosnkowy

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na papier do pieczenia przycięty na wielkość blachy, rozwałkować na dowolny kształt. U mnie w prostokąt na kształt blaszki z piekarnika o wymiarach 30x35 cm, ale można zrobić 2-3 mniejsze pizze na kształt koła. Brzegi można uformować odrobinę wyższe. Gdyby ciasto kleiło się do wałka, wałek oprószyć delikatnie mąką. Ciasto wraz z papierem przełożyć na blachę. Następnie równomiernie rozsmarować sos pomidorowy i rozłożyć swoje ulubione dodatki (oprócz sosu czosnkowego). U mnie dosyć obficie, zaczynam od sera żółtego zostawiając około 1/3 na wierzch i tą część dokładam na 5 minut przed końcem pieczenia.

Tak przygotowaną pizzę odstawić na około 10-15 minut, w tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 210 stopni.

Piec 20-25 minut, do momentu zrumienienia ciasta. Podawać z sosem czosnkowym.

UWAGA: Wyrobione ciasto można do wyrastania włożyć na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ocieplić przez około 20-30 minut (w tym czasie przygotować dodatki) i dalej postępować już tak, jak zwykle czyli rozwałkować, rozsmarować sos i rozłożyć dodatki, odstawić do napuszenia na około 15 minut i upiec :)

 w zaciszu mojej kuchni   w zaciszu mojej kuchni

sobota, 03 sierpnia 2013

U mnie z sezonowymi warzywami: cukinią i pomidorami oraz z szynką, ale to co na pizzach się znajdzie można oczywiście modyfikować na wiele wariantów :) Ciasto jest mięciutkie, bardzo puszyste, wręcz przypominające trochę bułkę. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno, więc świetnie nadaje się na różne wypady, pikniki i wycieczki :)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki na ciasto: na 12 sztuk

  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej (630 g)
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli 
  • 1 i 2/3 szklanki ciepłego mleka (160 ml)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2-3 ząbki czosnku (lub więcej według uznania)
  • 3 żółtka
  • 160 g masła
  • dodatkowo: 1 białko do posmarowania brzegów ciasta

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Na środku zrobić dołek, do którego wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka, pokruszyć drożdże oraz dodać cukier. Zawartość dołka delikatnie wymieszać, wierzch posypać odrobiną mąki. Odstawić na około 15 minut, aż drożdże 'ruszą' a zaczyn wyrośnie.

Do reszty ciepłego mleka dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz żółtka, wymieszać.

Masło roztopić, przestudzić.

Do mąki z wyrośniętym zaczynem dodać pozostałe mleko oraz masło, wymieszać łyżką. Następnie ciasto wyłożyć na blat i wyrabiać, aż będzie odstawać od ręki. Gdyby za mocno się kleiło można podsypać odrobiną mąki, ale nie za dużo. Ciasto musi być mięciutkie i elastyczne, może trochę się kleić. Ja wyrabiałam początkowo metodą Bartineta, przestało się kleić po około 10 minutach wyrabiania.

Wyrobione ciasto przełożyć do czystej miski. Odstawić pod przykryciem na około 1 godzinę do wyrośnięcia, powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Dodatki:

  • sos pomidorowy, u mnie z tego przepisu (pominęłam czosnek)
  • 200 g żółtego sera, startego na tarce o dużych oczkach
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w piórka
  • 100 g szynki, pokrojonej w kostkę
  • 1 mała wąska cukinia, pokrojona w cienkie plastry
  • 1 pomidor, pokrojony w półplasterki
  • sos czosnkowy

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Uformować w wałek, który podzielić na 12 części. Każdy kawałek uformować w kulkę, którą spłaszczać na kształt koła (w rękach lub można sobie pomóc wałkiem). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach od siebie, trochę urosną podczas pieczenia (ja piekłam na 2 tury).

Brzegi każdego placka posmarować lekko roztrzepanym białkiem. Wierzch posmarować sosem pomidorowym. Następnie ułożyć ulubione dodatki (oprócz sosu czosnkowego). Ja zaczynam od żółtego sera, odkładam jednak garść i tym serem posypuję lekko wierzch pizzy na 5 minut przed końcem pieczenia.

Piec w temperaturze 210 stopni przez około 20-25 minut. Podawać z sosem czosnkowym.

w zaciszu mojej kuchni

wtorek, 09 kwietnia 2013

Pyszne minipizze, nieco zdrowsze, bo z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i otrąb. U mnie z kurczakiem, który został z obiadu z dnia poprzedniego, cukinią i cebulą, ale dodatki można oczywiście ułożyć tu jakiekolwiek, co tam akurat w lodówce się znajdzie ;) Pizzerinki fajnie sprawdziłyby się na imprezie w gronie znajomych lub na wycieczce czy pikniku. Polecam serdecznie.

w zaciszu mojej kuchni

Jest to wariacja na temat tej pizzy.

Składniki: na 8 pizzerinek

  • 2 i 1/2 mąki pszennej (350 g)
  • 1 i 1/2 mąki pszennej pełnoziarnistej (180 g)
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek + 1/2 łyżeczki do wysmarowania miski

Mąki, otręby oraz sól wymieszać w misce. Na środku zrobić dołek, do którego wlać 1/3 szklanki ciepłej wody, pokruszyć drożdże oraz dodać cukier. Zawartość dołka delikatnie wymieszać. Odstawić na około 15 minut aż drożdże 'ruszą' a zaczyn wyrośnie.

Następnie dodać resztę ciepłej wody oraz oliwę, wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blat i wyrabiać przez około 5 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania ciasto uformować w kulę, przełożyć do lekko naoliwionej miski. Odstawić pod przykryciem na około 1,5 godziny do wyrośnięcia (powinno co najmniej podwoić objętość).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, krótko wyrobić. Uformować w wałek, podzielić na 8 części. Z każdej części uformować kulkę, którą rozpłaszczyć wałkiem lub rękami w okrągły kształt. Każdą pizzerinkę posmarować łyżką sosu pomidorowego, odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować dodatki i rozgrzać piekarnik.

Dodatki:

  • sos pomidorowy, użyłam z tego przepisu
  • 150 g sera żółtego, startego na dużych oczkach
  • ok. 150 g kurczaka pieczonego ( ja zużyłam resztki z tej pieczeni)
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 1/2 niedużej cukinii (ok. 150 g), pokrojonej w plastry
  • sos czosnkowy

Na posmarowanych sosem pizzerinkach ułożyć dodatki (oprócz sosu czosnkowego). Piec w 210 stopniach przez około 20 minut. Podawać polane sosem czosnkowym. Smacznego :)

w zaciszu mojej kuchni

czwartek, 14 marca 2013

Pyszna pizza pełna warzyw, na zdrowym cieście z dodatkiem mąki orkiszowej i otrąb. Ciasto wychodzi średnio grube, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Można je oczywiście bardziej rozwałkować, żeby uzyskać cienkie i chrupiące. Polecam!!!

w zaciszu mojej kuchni

Inspirację zaczerpnęłam z blogu Dorota smakuje, trochę pozmieniałam pod swój gust.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej (240 g) dałam orkiszową pełnoziarnistą
  • 2 szklanki mąki pszennej (280 g)
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody (330 ml)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek + 1/2 łyżeczki do wysmarowania miski

Mąki przesiać do miski, dodać otręby oraz sól, wymieszać. Na środku zrobić dołek, do którego wlać 1/2 szklanki ciepłej wody, wkruszyć drożdże oraz dodać cukier. Zawartość dołka delikatnie wymieszać. Odstawić na ok. 15 minut, aż drożdże 'ruszą' a zaczyn wyrośnie.

Następnie dodać resztę ciepłej wody oraz oliwę, wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blat i wyrabiać przez około 5 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania ciasto uformować w kulę, przełożyć do lekko naoliwionej miski. Odstawić pod przykryciem na około 1,5 godziny do wyrośnięcia (powinno co najmniej podwoić objętość).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, krótko wyrobić, uformować w dowolne kształty. Ja wałkuje bezpośrednio na papierze do pieczenia w kształt blachy piekarnikowej (30x35 cm). Środek cieniej, brzegi zostawiam lekko podwyższone.

    w zaciszu mojej kuchni  w zaciszu mojej kuchni  w zaciszu mojej kuchni

Dodatki:

  • sos pomidorowy, użyłam z tego przepisu
  • 150 g sera żółtego, startego na dużych oczkach
  • 100 g szynki, pokrojonej w kostkę
  • 1/2 małej cukinii (ok.150 g) pokrojonej w grubsze plasterki
  • 1/2 średniej papryki (ok.150 g), pokrojonej w cienki plasterki
  • opcjonalnie kilka oliwek
  • sos czosnkowy

Gotowe blaty ułożyć na blaszce, posmarować sosem pomidorowym. Następnie rozłożyć ser żółty, szynkę, cukinię oraz paprykę. Tak przygotowaną pizzę odłożyć na 10-15 min, żeby nabrała puszystości. W tym czasie rozgrzać piekarnik. Piec w 210 stopniach przez około 20-25 minut.

Podawać z sosem czosnkowym. Smacznego :)

w zaciszu mojej kuchni

środa, 06 marca 2013

Jakiś czas temu natknęłam się na ten przepis u Nigelli, a ostatnio przeglądając blog Atiny przypomniałam sobie o nim. Wypróbowałam z chęcią, szczególnie, że Atina zrobiła na domowych chlebkach naan. Pyszne, małe pizze na cienkim, chrupiącym spodzie z ulubionymi dodatkami i sosami :) Świetne na gorąco, jako danie obiadowe czy ciepła kolacja, ale też bardzo dobre na zimno. Chlebki można przygotować sobie wcześniej, na przykład poprzedniego dnia, a wtedy ciepły posiłek gotowy dosłownie w 15 minut. Polecam :) Jedynym minusem było to, że dla naszej rodziny to trochę za mała porcja, następnym razem muszę pamiętać, żeby zwiększyć proporcje ;)

w zaciszu mojej kuchni

Składniki: na 8 porcji

  • chlebki naan
  • sos pomidorowy, użyłam z tego przepisu
  • 7 pieczarek (150 g), startych na tarce o dużych oczkach
  • 1 łyżka masła
  • 200 g sera żółtego, startego na tarce o dużych oczkach
  • 4 plastry szynki (150 g), pokrojone w kostkę
  • kulka sera mozzarella (125 g), pokrojonego w plasterki
  • sos jogurtowy, akurat taki miałam w lodówce, ale świetnie nadaje się też sos czosnkowy

   w zaciszu mojej kuchni    w zaciszu mojej kuchni

Pieczarki podsmażyć na maśle aż płyn odparuje.Pod koniec można delikatnie posolić do smaku.

Chlebki naan posmarować sosem pomidorowym, posypać żółtym serem. Następnie wyłożyć podsmażone pieczarki, szynkę oraz plasterki mozzarelli. Piec w 200 stopniach, przez około 5-10 minut, aż ser roztopi się.

Podawać polane sosem jogurtowym, czosnkowym lub ketchupem.

w zaciszu mojej kuchni

wtorek, 05 lutego 2013

Ciasto według oryginalnego przepisu, jak podaje BabaLuca, powinno wyrastać...5 minut, po tym czasie możemy już układać dodatki i do piekarnika. Więc domowa pizza byłaby szybciej niż ta na telefon :)) Mi się co prawda aż tak bardzo nie śpieszyło i pozwoliłam ciastu wyrastać całe 20 minut, a ono w tym czasie zdążyło podwoić swoją objętość. Jest to świetna alternatywa dla osób, które nie mają czasu, żeby czekać aż ciasto na pizzę wyrośnie albo dla niecierpliwych, którzy czekać nie lubią ;)

Pizza wyszła przepyszna! Ciasto mięciutkie, puszyste, smaczne, dosyć grube. Sporo wyrosło również w piekarniku. Jeżeli chcemy uzyskać cieńsze ciasto wystarczy zredukować ilość składników i cieniej rozwałkować.  Polecam serdecznie :) Moje niespełna 2 letnia Córeczka zjadła ze smakiem 2 całkiem spore kawałki :)

w zaciszu mojej kuchni

Oryginał przepisu na ciasto znajduje się tutaj, a ja znalazłam go u BabyLucy, odrobinę zmodyfikowałam.

Składniki na ciasto: na dużą blachę z piekarnika

  • 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 opakowania drożdży suchych instant (14 g), ja dałam 1 i 1/2 opakowania
  • 2 łyżki miodu
  • 4 szklanki mąki (560 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju lub oliwy

Do miseczki wlać połowę ciepłej wody, dodać miód i drożdże, dokładnie wymieszać aż drożdże rozpuszczą się.

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, rozpuszczone drożdże, resztę ciepłej wody oraz olej, wymieszać łyżką. Następnie ciasto przełożyć na blat, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. U mnie początkowo trochę się kleiło, ale po ok. 3 min wyrabiania zaczęło ładnie odchodzić od ręki. Pod koniec wyrabiania ciasto uformować w kulę, przełożyć do czystej miski wysmarowanej odrobiną oleju. Odstawić pod przykryciem na 5 minut. U mnie ten etap trwał 20 minut, tyle czasu zajęło mi przygotowanie dodatków.

Następnie ciasto przełożyć na papier do pieczenia przycięty na wielkość blachy. Rozwałkować i razem z papierem przełożyć na blachę.

   w zaciszu mojej kuchni       w zaciszu mojej kuchni

Dodatki:

  • sos pomidorowy
  • mała puszka ananasów w kawałkach, odsączonych z soku (ok. 200 g)
  • szynka pokrojona w kostkę (ok. 150 g)
  • ser żółty, starty na tarce o dużych oczkach (ok. 150 g)
  • kulka sera mozzarella, pokrojona w cienkie plasterki (125 g)

Na ciasto nałożyć sos pomidorowy, równomiernie rozsmarować. Następnie posypać 2/3 sera żółtego, rozłożyć szynkę i ananasa. Tak przygotowaną pizzę odstawić na 20 minut, w tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Piec około 20 minut aż brzegi się zrumienią. Na 5-10 minut przed końcem ułożyć plasterki sera mozzarella i posypać resztą żółtego sera.

Podawać z sosem czosnkowym. Smacznego :)

w zaciszu mojej kuchni

poniedziałek, 28 stycznia 2013

U mnie kolejna odsłona domowego fast foodu. Tym razem placki tortilli z aromatycznym kurczakiem i warzywami. Co prawda wałkowanie placków musiałam oddać w ręce Męża, ponieważ ja nie dałam rady rozwałkować ich bardzo cienko, ale warto było trochę się nad nimi pomęczyć ;) Było pysznie :) Polecam.

 w zaciszu mojej kuchni

Przepis znalazłam na forum Cincin, podaję zmodyfikowaną wersję.

Składniki na tortille: na 10 placków o średnicy około 28 cm

  • 1 i 1/4 szklanki gorącej wody
  • 100 g smalcu
  • 3 i 3/4 szklanki mąki (500 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Do gorącej wody dodać smalec pokrojony na mniejsze kawałki, wymieszać aż się rozpuści. Poczekać aż trochę przestygnie - ma być bardzo ciepłe, ale nie parzące. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać. Dodać ciepłą wodę z roztopionym smalcem, wymieszać łyżką. Następnie ciasto przełożyć na blat, wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić pod przykryciem na około 1 godzinę.

Następnie ciasto krótko wyrobić, uformować wałek, podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę. Rozwałkować bardzo cienko (u mnie na ok. 2 mm grubości), formując okrągły placek. Przełożyć za pomocą wałka na suchą (!), rozgrzaną patelnię (ja używam ceramicznej). Smażyć krótko z każdej strony, na średnim płomieniu, po ok. 30-40 sekund, do momentu aż na cieście zaczną pojawiać się jasnobrązowe plamki. Usmażone placki tortilli układać jeden na drugim, za każdym razem przykrywać wilgotną ściereczką - dzięki temu nabiorą miękkości. Odstawić do przestudzenia (na około 30 minut, przez ten czas powinny również zmięknąć).

   w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni w zaciszu mojej kuchni

Składniki na farsz:

  • 2 filety z kurczaka, ok. 500 g (może być również schab)
  • 2 łyżki przyprawy kebab/sharma
  • 1/4 szklanki oleju
  • mała sałata, porwana na kawałki
  • 2 pomidory, sparzone i obrane ze skórki, pokrojone w półplasterki
  • 1 mała cebula czerwona, pokrojona w półplasterki
  • ogórek zielony lub kilka małych ogórków konserwowych, pokrojone w plastry
  • 1 pęczek rzodkiewek, pokrojone w plastry
  • 1 pęczek szczypiorku, drobno posiekany
  • ketchup
  • sos czosnkowy

Składniki na sos czosnkowy:

  • małe opakowanie jogurtu naturalnego (około 200 g)
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą w miseczce. Odstawić do lodówki.

Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w niezbyt dużą kostkę. W oleju wymieszać przyprawę do kebaba, polać tym kurczaka, dokładnie wymieszać. Odstawić pod przykryciem do lodówki na minimum 1-2 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie kurczaka z przyprawami przełożyć na suchą, rozgrzaną patelnię, usmażyć (około 15 minut). Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Placek tortilli posmarować odrobiną ketchupu, na to ułożyć warzywa oraz kurczaka. Całość polać obficie sosem czosnkowym. Boki tortilli zawinąć tworząc 'kieszonkę', dół zawinąć w folię aluminiową, która całość przytrzyma na miejscu.

Tak przygotowane tortille poukładać na blaszce, podpiec krótko w piekarniku, około 5 min w 200 stopni.

Smacznego :)

w zaciszu mojej kuchni

poniedziałek, 31 grudnia 2012

Przepysznie było :)))  Zdrowa, domowa wersja fast-foodu. Mój 4-letni synek nie mógł się wprost oderwać, jego opinia: "mmhhhmm, ale mi to smakuje." :D  Danie jest bardzo syte, nasza rodzinka tym ośmiu niewielkim sztukom nie dała rady ;) Polecam serdecznie!

w zaciszu mojej kuchni

Składniki:

  • 8 niedużych chlebków pita
  • 3 małe filety z kurczaka ( ok. 500 g)
  • 1/2 opakowania przyprawy do gyrosa
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 pomidory
  • 1 długi ogórek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 8 listków sałaty
  • ketchup
  • sos czosnkowy

Mięso kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. W szklance wymieszać olej i przyprawę do gyrosa, zalać tą mieszanką kurczaka. Odstawić pod przykryciem na co najmniej godzinę do lodówki, a najlepiej na całą noc. Następnie całość przełożyć na patelnię, usmażyć. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku lub w durszlaku.

Pomidory pokroić w półplasterki, ogórka w plasterki, cebulę w piórka.

Ciepły chlebek pita przekroić do mniej więcej połowy, aby uzyskać kieszonkę. Spód kieszonki wysmarować ketchupem. Na to wyłożyć liść sałaty, ciepłe mięso kurczaka, czerwoną cebulę, pomidora i ogórka. Podawać polane sosem czosnkowym.

Składniki na sos czosnkowy:

  • 5 łyżek jogurtu naturalnego ( małe opakowanie - 180 g)
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w miseczce. Odstawić do lodówki.

w zaciszu mojej kuchni

w zaciszu mojej kuchni

 
1 , 2